Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

Τα doodle που είναι κρυμμένα στους χάρτες της Ελβετίας


Για αιώνες, οι χαρτογράφοι συμπεριλαμβάνουν μικρά λάθη στους χάρτες τους -ψεύτικους δρόμους, μια φανταστική πόλη, κλπ- που τα ξέρουν μόνοι αυτοί, ως παγίδα πνευματικών δικαιωμάτων. Όμως, κάποιοι χαρτογράφοι κάνουν κάτι τέτοιο απλά και μόνο για πλάκα.



Μια πρόσφατα δημοσιευμένη ιστορία στο Eye on Design φέρνει στο φως μια άγνωστη παράδοση μεταξύ των Ελβετών χαρτογράφων οι οποίοι κρύβουν μικρά doodle στους επίσημους χάρτες της Ελβετίας. Μια αράχνη εδώ, ένα ψάρι εκεί, μια γυμνή γυναίκα σε ένα ρέμα και μια μαρμότα στους λόφους. Τα σχέδια είναι έξυπνα κρυμμένα ανάμεσα στις γραμμές των απομακρυσμένων ορεινών περιοχών της Ελβετίας και επειδή βρίσκονται μακριά από κατοικημένες περιοχές, δεν είναι εύκολα αναγνωρίσιμα.


Η χαρτογράφηση είναι μια σχολαστική δουλειά και πολλές από αυτές τις εικόνες χρησιμεύουν ως μέρος του μηχανισμού αντιμετώπισης που απαιτείται για να σπάσει τη μονοτονία της καθημερινής ρουτίνας του χαρτογράφου. Όταν κάποιος χαρτογράφος κρύβει ένα doodle σε ένα χάρτη θα πρέπει να είναι πολύ βαριεστημένος και να κρύβει την γυμνή γυναίκα, η οποία ανακαλύφθηκε περισσότερο από μισό αιώνα μετά την δημιουργία του χάρτη, το 2012. Η αράχνη στο βουνό Eiger ήταν σχεδόν ξεθωριασμένο όταν το πρόσεξε ένας διορθωτής μια δεκαετία αργότερα. Το ψάρι, κρυμμένο σε μια ελώδη λίμνη στην γαλλική φύση, στα ελβετικά σύνορα, διέφυγε της προσοχής μέχρι το 1989. Η τελευταία εικόνα που ανακαλύφτηκε είναι η μαρμότα, που είναι κρυμμένη στις Ελβετικές Άλπεις.


Όπως είναι φυσικό, η μαρμότα δε θα εμφανίζεται στην επόμενη έκδοση του χάρτη. Μόλις εντοπιστούν αυτές οι εικόνες, καταργούνται στις ενημερώσεις των επίσημων χαρτών. Με αυτό τον τρόπο, έχουν χαθεί πάνω από τις μισές γνωστές εικόνες. "Η δημιουργικότητα δεν έχει θέση σε αυτούς τους χάρτες", εξήγησε ένας εκπρόσωπος του Swisstopo, του εθνικού γραφείου χαρτογράφησης της Ελβετίας.



Οι Ελβετοί δεν είναι οι μόνοι που κάνουν πλάκα με τους χάρτες τους. Οι Άγγλοι χαρτογράφοι έχουν δει κρυμμένα ονόματα ανάμεσα στις γραμμές που συνθέτουν τους βράχους κατά μήκος της νότιας ακτής της Νήσου Γουάιτ, το μεγαλύτερο νησί της Αγγλίας στη Μάγχη.


από: amusing planet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου