Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020

Μερικά πράγματα που βρήκα στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα: Se5, Ep210




Ο μύθος της μαρμαρωμένης πεντάμορφης στη νήσο Ράφτη



Πριν από πάρα πολλά χρόνια ζούσε στα Μεσόγεια μια πεντάμορφη κοπέλα.
Η ομορφιά της ήταν ξακουστή στα πέρατα της οικουμένης αλλά ακόμη και στους θεούς. Δυστυχώς της έμελε να πληρώσει πολύ ακριβά το τίμημα της ομορφιάς της.
Ένας νέος άντρας εκείνης της εποχής την πολιορκούσε επίμονα και έντονα. Την πίεζε τόσο πολύ και με τόσο άσχημο για εκείνη τρόπο που είχε κάνει τη ζωή της αφόρητη.
Για να απαλλαγεί από το μαρτύριο της, επικαλέστηκε την βοήθεια τον Θεών. Οι θεοί για να τη λυτρώσουν αποφάσισαν να τη μαρμαρώσουν και η ομορφιά της να παραμείνει χαραγμένη στο πέρασμα τον χρόνων.
Η κοπέλα δέχτηκε την απόφαση των Θεών με μοναδικό όρο το άγαλμά της να βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα που τόσο πολύ αγαπούσε.
Έτσι λοιπόν οι θεοί την μαρμάρωσαν και την τοποθέτησαν στο θρόνο της στη Νήσο Ράφτη να αγναντεύει το πέλαγος που τόσο αγαπούσε.
Σήμερα το άγαλμα στέκει ακέφαλο και ακρωτηριασμένο στην κορυφή του νησιού και ίσως σε αυτόν το μύθο να οφείλεται και η έκφραση "είναι τόσο όμορφη. Να της πάρεις το κεφάλι". - Περισσότερα στο mixanitouxronou.gr


Δρακόσπιτο Υμηττού. Η άγνωστη αρχαιότερη κατοικία της Αττικής



Καλά κρυμμένο στης πλαγιές του Υμηττού βρίσκεται Ίσως το αρχαιότερο κατασκεύασμα της Αττικής. Ένα κατασκεύασμα αλλόκοτης αλλά και εντυπωσιακής αρχιτεκτονικής κατασκευασμένο με τεράστιους πέτρινους ογκόλιθους όπου ορισμένοι από αυτούς ζυγίζουν αρκετούς τόνους.


Fallstreak hole στην Αθήνα 18/02/2020



Ένας σπάνιος σχηματισμός νεφών δημιουργήθηκε στον ουρανό της Αθήνας το απόγευμα της Τρίτης 18 Φεβρουαρίου 2020.
Πού οφείλεται αυτός ο νεφικός σχηματισμός
Τα νέφη που βρίσκονται πάνω από το ύψος των 5-6 km στην τροπόσφαιρα, όπως τα υψιστρώματα και θυσσανοσωρείτες στο βίντεο, αποτελούνται κυρίως από νερό ακόμη και αν η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή, κάτω από -20°C.
Το νερό σε αυτή την κατάσταση βρίσκεται σε υπέρτηξη και αυτό συμβαίνει γιατί δεν υπάρχουν πυρήνες συμπύκνωσης (αλάτι, άνθρακας, ιωδιούχος άργυρος ή άλλα μέταλλα) ώστε να σχηματίσουν κανονικές σταγόνες ή παγοκρυστάλλους (για να σχηματιστεί σταγόνα βροχής ή παγοκρύσταλλος χρειάζεται οπωσδήποτε μια στέρεη επιφάνεια να προσκολληθεί).
Όταν εμφανίζονται πυρήνες συμπύκνωσης, οι σταγόνες εξατμίζονται και οι υδρατμοί αυξάνουν το μέγεθος των παγοκρυστάλλων, μέχρι να μεγαλώσουν αρκετά και να αρχίσουν να πέφτουν, όπως φαίνεται στο κέντρο της τρύπας!
Ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να εμφανιστούν πυρήνες συμπύκνωσης σε αυτά τα ύψη είναι με το πέρασμα ενός αεροσκάφους που ελευθερώνει μεν κάποιους αλλά επιπρόσθετα δημιουργεί περιοχή χαμηλής πίεσης, άρα ο αέρας ψύχεται γρήγορα και δημιουργούνται οι πρώτοι παγοκρύσταλλοι. Πολύ πιθανόν ο σχηματισμός «Fallstreak hole» όπως ονομάζεται, να σχηματίστηκε λόγω των παραπάνω μηχανισμών.


Horsetail Falls: Ο «καταρράκτης φωτιάς» που «κόβει» την ανάσα



Ένας εποχιακός καταρράκτης στο Εθνικό Πάρκο Yosemite των ΗΠΑ έχει καταστεί μια ιδιαίτερα δημοφιλής τουριστική ατραξιόν μέσα στο Φεβρουάριο, επειδή, υπό ιδανικές συνθήκες ηλιακού φωτός, το νερό που κυλά προς τα κάτω στα βράχια μοιάζει με φωτιά, εξ’ ου και το παρατσούκλι του «Πύρινος Καταρράκτης Yosemite»
Κάθε χρόνο, από το Δεκέμβριο μέχρι τον Απρίλιο, το νερό από το χιόνι, που λιώνει στο βουνό, ρέει προς την ανατολικότερη πλαγιά του όρους El Capitan, διαμορφώνοντας τον εποχιακό καταρράκτη Horsetail Falls.
Ο καταρράκτης από μόνος του συνιστά ένα αξιοπρόσεκτο σημείο θέασης, αλλά για λίγες ημέρες, από τις 7 έως τις 10 Φεβρουαρίου, η εικόνα του προκαλεί θαυμασμό. Μετατρέπεται σε έναν πύρινο καταρράκτη, με το νερό να μοιάζει με λάβα που ρέει και ξεπετάει φλόγες. - στο: cnn.gr


Τα πρόστυχα στιχάκια της Αποκριάς



"Για ακούσατε τι θα σας πω τι έπαθε μια χήρα,
μια χήρα η κακομοίρα" - στο: in2life.gr


Οι «περιπέτειες» μιας πλατείας: Η Ομόνοια από το 1834 έως τις μέρες μας...


Η πλατεία Όθωνος που έγινε πλατεία Ομονοίας - Η αρχή της διαμόρφωσής της και τα διάφορα στάδια από τα οποία πέρασε - Ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, οι 8 Μούσες, το σιντριβάνι και άλλες ιστορίες - στο: protothema.gr


Τι απέγιναν οι Μούσες που κοσμούσαν κάποτε την πλατεία Ομόνοιας.


Στη μυθολογία ήταν εννέα, αλλά χώρεσαν μόνο οι οκτώ.
"Ο κόσμος τότε, όταν ρωτούσε που είναι τα δημόσια ουρητήρια, έπαιρνε την απάντηση : Κάτω στην Καλλιόπη!"
Σήμερα οι μούσες είναι σκορπισμένες. Τέσσερις από αυτές βρίσκονται στην Καρδίτσα, δύο στις Καρυές Λακωνίας και άλλες δύο στην Αμοργό. Η τύχη της Καλλιόπης αγνοείται. - στο: mixanitouxronou.gr


Αποκριάτικη Νυχτιά


Διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, που πρωτοδημοσιεύτηκε στις 17 Φεβρουαρίου του 1892 στην εφημερίδα «Εφημερίς» των Αθηνών.
Το διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Αποκριάτικη Νυχτιά» πρωτοδημοσιεύτηκε στις 17 Φεβρουαρίου του 1892 στην εφημερίδα «Εφημερίς» των Αθηνών. Είναι έργο αθηναϊκό, ηθογραφικό, σατιρικό και αυτοψυχογραφικό, γιατί ο Σπύρος Βεργουδής είναι ο ίδιος ο Παπαδιαμάντης, στα πρώτα δραματικά του χρόνια στην Αθήνα. - στο: sansimera.gr


Πιέρια Όρη: τα ομορφότερα χωριά των Πιερίων


Τα Πιέρια Όρη είναι ο ορεινός όγκος βορειοδυτικά του Ολύμπου. Η έκταση των Πιερίων εκτείνεται μεταξύ των νομών Πιερίας, Ημαθίας και Κοζάνης και η ψηλότερη κορυφή είναι το Φλάμπουρο (2.193 μ.).
Κατά την ελληνική μυθολογία οι εννέα Πιερίδες Μούσες, κόρες του Πιέρου και της Ευίππης, προστάτιδες της ποίησης, της μουσικής, του τραγουδιού και του χορού μαγεύτηκαν από το θαυμάσιο περιβάλλον των Πιερίων. Παρέμειναν στην περιοχή, έως ότου νικήθηκαν από τις Ελικωνιάδες Μούσες, οι οποίες τις μεταμόρφωσαν σε πουλιά.
Οι πρώτοι κάτοικοι ήταν οι Πιέρες, οι οποίοι αρχικά κατοικούσαν στη Θράκη, αλλά, όταν εκδιώχθηκαν από τους Τημενίδες βασιλείς της Μακεδονίας, κατέφυγαν στα Πιέρια Όρη. Έτσι, η περιοχή έλαβε την ονομασία της. - στο: maxmag.gr


Μονομαχίες αλά ελληνικά: Ποιος νόμος και πότε τις κατήργησε


Στην Ελλάδα οι μονομαχίες γίνονταν για «ψύλλου πήδημα». Αρκούσε ένα προσβλητικό σχόλιο για να υπάρξει πρόσκληση σε μάχη... - στο: ethnos.gr


Έκθεση με τα ρολόγια των Αγωνιστών του ’21 στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Το ρολόι του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη εκτίθεται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Μέγαρο Παλαιάς Βουλής).

Η περιοδική έκθεση «Ώρα ελευθερίας. Τα ρολόγια των Αγωνιστών του '21», που ξεκίνησε στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Μέγαρο Παλαιάς Βουλής) στις 16 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει έως τις 31 Αυγούστου 2020, μας «ταξιδεύει» στον χρόνο, κυριολεκτικά και μεταφορικά. - στο: sansimera.gr


Μέχρι τη επόμενη φορά...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου