Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020

Η μπαρόκ βιβλιοθήκη του αββαείου στην γερμανική πόλη Metten


Αυτό το βαυαρικό μοναστήρι του 8ου αιώνα φιλοξενεί μια εξαιρετική βιβλιοθήκη της εποχής του Μπαρόκ.



Το αββαείο στην γερμανική πόλη Metten, Abtei Metten ή Kloster Metten στα γερμανικά, είναι ένα μοναστήρι των Βενεδικτινών μοναχών που ιδρύθηκε το 766 στην Βαυαρία. Το μεσαιωνικό αββαείο είναι αξιοθαύμαστο για την πλούσια ιστορία του, την αρχιτεκτονική και, ίσως το πιο σημαντικό, την εκπληκτική βιβλιοθήκη του 18ου αιώνα.

Το εξωτερικό του αββαείου

Υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι το αββαείο αρχικά ήταν σε μια σεμνή βιβλιοθήκη που χτίστηκε τη δεκαετία του 1260. Με την πάροδο των χρόνων, η βιβλιοθήκη επεκτάθηκε και στα τέλη του 15ου αιώνα προστέθηκε ένα γραφείο συγγραφής και, τον 16ο και 17ο αιώνα, αρχειοθετήθηκαν διάφορα χειρόγραφα υπό τον ηγούμενο Johannes Nablas.

Η μπαρόκ βιβλιοθήκη όπως είναι σήμερα κατασκευάστηκε μεταξύ του 1722 και του 1726, κατόπιν εντολής του ηγουμένου Roman II Märkl, ο οποίος ανέθεσε σε καλλιτέχνες και ξυλουργούς να αναζωογονήσουν το αββαείο με τοιχογραφίες, γλυπτά και βιβλιοθήκες. Σήμερα, αυτή η περίτεχνη αποθήκη γνώσης θεωρείται μία από τις πιο υπέροχες και όμορφες ιστορικές βιβλιοθήκες στη Γερμανία.

Το εσωτερικό του αββαείου

Αλληγορικά αγάλματα του Αυστριακού σοβατιστή Franz Josef Ignaz Holzinger φέρουν άνετα το βάρος της θολωτής οροφή της, που ζωγράφισε ο Ιταλός ζωγράφος Innozenz Waräthi με θρησκευτικούς και ακαδημαϊκούς ηγέτες και φιλόσοφους. Πορτρέτα εκκλησιαστικών μορφών -όπως ο Άγιος Ιερώνυμος, ο Πάπας Γρηγόριος Α', κοινώς γνωστός ως Άγιος Γρηγόριος ο Μέγας, ο Άγιος Αμβρόσιος Μεδιολάνων και ο Αυγουστίνος Ιππώνος, γνωστός και ως Άγιος Αυγουστίνος-, αιωρούνται πάνω σε αντίγραφα των βιβλίων που έγραψαν.

Σήμερα, η βιβλιοθήκη στεγάζει περίπου 35.000 βιβλία, αν και τα περισσότερα δεν είναι ταιριάζουν με την μπαρόκ τεχνοτροία. Μεταξύ του 1803 και του 1815, μετά από την αρπαγή του κτηρίου από το κράτος, η ιδιοκτησία της μονής κατασχέθηκε και δημοπρατήθηκε. Εκατοντάδες βιβλία στάλθηκαν σε δημοτικές και πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες.


Το αββαείο αποκαταστάθηκε στη δεκαετία του 1830 με την ενσωμάτωση ενός σχολείου, ένα πρόσθετο που ταιριάζει στην μακροχρόνια σχέση του με την εκπαίδευση. Στα πρώτα χρόνια της μονής, οι μοναχοί του ήταν ακαδημαϊκοί, φιλόσοφοι και -φυσικά- θεολόγοι. Ορισμένα από τα παλιά βιβλία του αββαείου επιστράφηκαν με αποκατάστασή του, ενώ άλλοι τόμοι δωρήθηκαν από περιουσίες και κλειστά μοναστήρια. Με την πάροδο του χρόνου, η βιβλιοθήκη απέκτησε νέα βιβλία που σχετίζονται με τη θρησκεία, την φιλοσοφία και την ιστορία για τους μαθητές που διδάσκονταν εκεί.

Μεταξύ των πιο αξιοσημείωτων υπαρχόντων της βιβλιοθήκης είναι το Mettener Antiphonary, μια συλλογή χειρογράφων μουσικής του 15ου αιώνα και μια απόδειξη από το 1715 για 500 φιορίνια που κατεβλήθησαν στον Γερμανό καλλιτέχνη Cosmas Damian Asam, ο οποίος ζωγράφισε το τέπμλο του μοναστηριού.

Φρέσκο οροφής - πηγή

Το 2009, το αββαείο εγκαινίασε τη Νέα Βιβλιοθήκη, που βρίσκεται εκατέρωθεν της αυλής του μοναστηριού και διακοσμείται με ζωηρά βιτρό του καλλιτέχνη Robert Munich Weber. Η Νέα Βιβλιοθήκη δημιουργήθηκε από την ανάγκη για περισσότερο χώρο, ενώ μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 300.000 βιβλία.


από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου