Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

Το μνημείο στο μέρος που επιδείχτηκε για πρώτη φορά το ραντάρ


Στις 26 Φεβρουαρίου του 1935, ένα φορτηγάκι γεμάτο με άκρως απόρρητο εξοπλισμό στάθμευσε δίπλα σε ένα χωράφι κοντά στην μικρή πόλη Daventry στην αγγλικά ενδοχώρα. Ο εξοπλισμός συνδέθηκε με μερικές αυτοσχέδιες κεραίες που είχαν στηθεί προηγουμένως στο χωράφι. Από έναν κοντινό σταθμό του BBC μεταδόθηκαν ραδιοκύματα υψηλής συχνότητας σε έναν πομπό στην πόλη.



Δείτε ακόμη:
Ο ρωσικός Τρυποκάρυδος
Πύραυλος Peacekeeper: Ένα πυρηνικό όπλο, τόσο θανατηφόρο, που έπρεπε να απαγορευτεί

Μετά από λίγο, ένα δικινητήριο διπλάνο βομβαρδιστικό αεροσκάφος -ένα Handley Page Heyford- πλησίασε το μέρος και οι επιστήμονες στο φορτηγάκι μπόρεσαν να επιδείξουν για πρώτη φορά, επί βρετανικού εδάφους, ότι τα ραδιοκύματα αντανακλούσαν σε αεροπλάνα που πετούσαν. Αυτό τους επέτρεψε να ανιχνεύσουν το αεροπλάνο με τη χρήση των κεραιών στο χωράφι.



Το αποκαλούμενο "Daventry Experiment" έπεισε τον Βρετανό ανώτατο αξιωματικό της RAF και επικεφαλής της Διοίκησης Καταδίωξης κατά τη Μάχη της Αγγλίας Χιου Ντάουντινγκ (Hugh Dowding) για τις δυνατότητες της τεχνολογίας. Το αρχικό εύρος ανίχνευσης ήταν μόλις οκτώ μίλια, αλλά σε λιγότερο από πέντε χρόνια, η τεχνολογία προχώρησε και εγκαταστάθηκαν σταθμοί ραντάρ στην ακτογραμμή. Οι εγκαταστάσεις αυτές έγιναν γνωστές ως "Chain Home" και ήταν το πρώτο παγκοσμίως σύστημα ραντάρ. Το σύστημα είχε εμβέλεια 100 μίλια και έδινε τη δυνατότητα να παρατηρείται η συγκέντρωση των αεροπορικών σχηματισμών των Ναζί στην άλλη πλευρά της Μάγχης, κάτι που επέτρεψε στην RAF να κυριαρχήσει κατά τη διάρκεια της Μάχης της Βρετανίας και να αλλάξει τα δεδομένα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Το 2014 προβλήθηκε η ταινία "Castles in the Sky" που δείχνει τις προσπάθειες του Robert Watson-Watt και των Βρετανών επιστημόνων να εφεύρουν το ραντάρ - πηγή

Το 2001, στο σημείο που στάθμευσε το φορτηγάκι των Arnold Wilkins και Robert Watson Watt για την επίδειξη, στήθηκε ένα μνημείο.

Το φορτηγάκι που χρησιμοποιήθηκε εκείνη την ημέρα

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου