Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020

Ένα μοντέλο της Πράγας από τον 19ο αιώνα


Στο Μουσείο της Πόλης της Πράγας υπάρχει ένα μεγάλο, ανολοκλήρωτο μοντέλο της πόλης από χαρτί και χαρτόνι που δείχνει την πόλη όπως ήταν τον 19ο αιώνα.



Δείτε ακόμη:
Ένα τεράστιο μοντέλο της αρχαίας Ρώμης που χρειάστηκε 35 χρόνια για να ολοκληρωθεί
8 μοντέλα υπό κλίμακα που κάνουν τη φύση πιο προσιτή
Υπέροχα, τεράστιας κλίμακας μοντέλα πόλεων

Το μοντέλο φτιάχτηκε περίπου πριν από 200 χρόνια και ήταν δημιουργία του λιθογράφου, βιβλιοθηκάριου, ζωγράφου και κατασκευαστεί μοντέλων από την Βοημία Antonín Langweil, ο οποίος, τα τελευταία 11 χρόνια τη ζωής του, αφοσιώθηκε σε αυτό το χόμπι.


Το μοντέλο εκτείνεται σε έκταση 20 τετ. μέτρων και περιλαμβάνει περισσότερα από 2.000 κτίρια με ζωγραφισμένες λεπτομέρειες, όπως πλακάκια, παράθυρα, πόρτες, κουπαστές και άλλα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά. Η απεικόνιση είναι τόσο αυθεντική που ο Langweil περιέλαβε και άλλες μικρές λεπτομέρειες -όπως ξεφλουδισμένους τοίχους, σπασμένα παράθυρα και αναρριχητικά φυτά- όπου μπορούσε. Σε αυλές και ερημικά μέρη, μπορεί κανείς να δει καταστήματα βαρελιών, σκηνή από σφαγή χοίρων ή μια σκάλα που γέρνει πάνω σε έναν τοίχο. Σχεδόν τα μισά από τα κτίρια που απεικονίζονται -όπως τα εβραϊκά καταλύματα που κατεδαφίστηκαν στις αρχές του 20ού αιώνα και μέρη της Παλιάς Πόλης- δεν υπάρχουν σήμερα.


Ο Antonín Langweil γεννήθηκε το 1791 στο Postoloprty, μια μικρή πόλη 60 χλμ από την Πράγα. Την χρονιά που πέθανε ο πατέρας του, η οικογένειά του μετακόμισε στην ιστορική πόλη του Τσέσκι Κρούμλοβ όπου πέρασε την παιδική και νεανική ηλικία του. Στα 27 του, ο Langweil πήγε στην Βιέννη για να μάθει την τεχνική της λιθογραφίας. Οπλισμένος με τη νέα γνώση, άνοιξε ένα εργαστήριο λιθογραφίας στην Πράγα. Όμως, η επιχείρηση ήταν δύσκολη και ο Langweil αναγκάστηκε να κλείσει το εργαστήριό του και να ψάξει δουλειά ως λιθογράφος σε έναν άλλο λιθογράφο στην πόλη. Το 1822, ο Langweil εγκατέλειψε την δουλειά ως λιθογράφος και έγινε βοηθός βιβλιοθηκάριου στην πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη του Κλεμεντίνουμ.




Ο Langweil εμπνεύστηκε για να δημιουργήσει το μοντέλο της Πράγας όταν είδε ένα ανάγλυφο μοντέλο του Παρισιού σε μια έκθεση το 1826. Με την βοήθεια του βοηθού του στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου, αρχισε να κατασκευάζει το μοντέλο, ένα κτήριο κάθε φορά. Για τα επόμενα 11 χρόνια της ζωής του, μέχρι τον πρόωρο θάνατό του το 1837, αφιέρωσε σχεδόν όλο τον ελεύθερο χρόνο του στην προσπάθεια αυτή. Ο Langweil παρουσίασε το μοντέλο του στο κοινό, σε ημιτελή κατάσταση, αρκετές φορές κατά τη διάρκεια αυτών των 11 χρόνων. Παρόλο που πολλοί θαύμαζαν το έργο του, ο Langweil δεν βρήκε ποτέ έναν χορηγό. Με επτά στόματα να ταΐσει, κατέφυγε στην κατασκευή μικρών μοντέλων σπιτιών των ευγενών και των πλούσιων και άρχισε να τα πουλάει στους ιδιοκτήτες τους.




Το 1837, ο Langweil πέθανε μετά από χρόνια φυματίωση. Μετά από το θάνατό του, η σύζυγός του πούλησε το μοντέλο στον αυτοκράτορα Φερδινάνδο Α' της Αυστρίας -με καλό αντίτιμο- και ο οποίος στη συνέχεια το δώρισε στο Εθνικό Μουσείο. Το μοντέλο αποκτήθηκε από το Μουσείο της Πόλης της Πράγας το 1954, και από το 1970, βρίσκεται σε μόνιμη έκθεση εκεί.




από: amusing planet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου