Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020

Ο Εσταυρωμένος της λίμνης Μίσιγκαν


Ο χειμωνιάτικος καιρός αποκαλύπτει ένα μεγάλο, ιταλικό άγαλμα του Εσταυρωμένου στον πυθμένα της λίμνης Μίσιγκαν στο Petoskey.




Βυθισμένο σε βάθος 6 μέτρων στον βυθό της λίμνης Μίσιγκαν στον Little Traverse Bay, κάτω από νερό και πάγο, βρίσκεται ένα άγαλμα από λευκό μάρμαρο, ύψους 3,3 μέτρων, του σταυρωμένου Ιησού. Το άγαλμα είναι ορατό σε όσους θέλουν να το δουν στον παγωμένο κόλπο το χειμώνα.


Ο Εσταυρωμένος κατασκευάστηκε στην Ιταλία το 1956, μετά από παραγγελία μιας οικογένειας που πενθούσε την τραγική απώλεια του 15χρονου γιου της εξαιτίας ατυχήματος. Ζυγίζοντας σε σχεδόν έναν τόνο, το άγαλμα έφτασε στην τοπική εκκλησία μετά από ένα μακρύ ταξίδι κατά τη διάρκεια του οποίου έπαθε σοβαρές ζημιές, συμπεριλαμβανομένου ενός σπασμένου βραχίονα, και θεωρήθηκε ακατάλληλο. Το 1962, το άγαλμα πουλήθηκε σε έναν ντόπιο δύτη, ο οποίος το βύθισε σε βάθος περίπου 20 μέτρων ως φόρο τιμής σε έναν πνιγμένο συνάδελφό του.


Πάνω από 20 χρόνια αργότερα, το άγαλμα μετακινήθηκε περαιτέρω από την στεριά, στην σημερινή του θέση, περίπου 240 μέτρα από την ακτή. Το 1986, ο πρόεδρος μιας καταδυτικής λέσχης αποφάσισε να εγκαινιάσει μια ετήσια χειμερινή προβολή του βυθισμένου αγάλματος, κατά τη διάρκεια της οποίας οι δύτες συντηρούν το άγαλμα και τοποθετούν υποβρύχια φώτα γύρω του για να είναι καλύτερα ορατό. Η μεγαλύτερη συνάντηση έγινε το 2015, όταν περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στον πάγο.


Τον Μάρτιο του 2019, οι συνθήκες ήταν αρκετά ευνοϊκές για να διεξαχθεί ακόμη μια συνάντηση. Έτσι, ανοίχτηκε μια τρύπα στον πάγο για την καλύτερη θέαση του αγάλματος, η οποία προσέλκυσε περίπου 1.200 περίεργους θεατές.



από: atlas obscura, φωτογραφίες: dailymail

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου