Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020

Τα σκίτσα του Μιχαήλ Άγγελου στους τοίχους ενός μυστικού δωματίου κάτω από το Παρεκκλήσι των Μεδίκων στην Φλωρεντία


Το 1530, για να ξεφύγει από την οργή του Πάπα, ο Μιχαήλ Άγγελος τρύπωσε σε ένα μικροσκοπικό μυστικό δωμάτιο κάτω από το παρεκκλήσι των Μεδίκων στην Βασιλική του Αγίου Λαυρεντίου της Φλωρεντίας. Ο καλλιτέχνης δούλευε σε έναν πλούσιο τάφο όταν ξέσπασε αναταραχή στην Φλωρεντία και αναγκάστηκε να κρυφτεί. Με άπλετο χρόνο και λίγο κάρβουνο, κάλυψε τους γυμνούς τοίχους με μερικά γκράφιτι.



Ο Μικελάντζελο ντι Λοντοβίκο Μπουοναρότι Σιμόνι σχεδίασε το Παρεκκλήσι των Μεδίκων ως ένα περίτεχνο μαυσωλείο με τρούλο για τους προστάτες του, αλλά για τρεις μήνες κρυβόταν από κάτω του και γέμισε τους τοίχους με σχέδια του Χριστού, ενώ μερικοί ειδικοί πιστεύουν ότι έχει σκετσάρει εικόνες από το ταβάνι της Καπέλα Σιστίνα, το οποίο ολοκλήρωσε το 1512.


Ο Μιχαήλ Άγγελος όφειλε την καριέρα του στους Μεδίκους, μία από τις πλουσιότερες και ισχυρότερες οικογένειες στην Ευρώπη. Το 1529 ενώθηκε με άλλους Φλωρεντινούς που είχαν κουραστεί από την κυριαρχία της οικογένειας, ελπίζοντας για ένα πιο δημοκρατικό σύστημα διακυβέρνησης. Αψηφώντας τους, πόσο δε τον Πάπα, τον Κλήμη Ζ' -ο οποίος ήταν Μεδίκος-, ήταν παράλογο για τον καλλιτέχνη, του οποίου η επιβίωση εξαρτιόνταν από αυτούς. Του είχε ανατεθεί ο σημαντικός ρόλος της υπεράσπισης της πόλης και ανέλαβε επόπτης των έργων οχύρωσης της πόλης ενάντια στις φιλικές προς τους Μεδίκους δυνάμεις, υπό την ηγεσία του ίδιου του Πάπα, κάτι που δεν έκανε.


Μετά από δέκα μήνες μάχης, ο Πάπας και η οικογένειά του κέρδισαν και οι δημοκρατικοί συμπατριώτες του τιμωρήθηκαν. Ανάμεσα τους έπρεπε να είναι και ο Μιχαήλ Άγγελος, αλλά επί τρεις μήνες κρυβόταν στο υπόγειο κρησφύγετό του.


Τον Νοέμβριο του 1530, αφού ο Πάπας έκανε γνωστό ότι ο Μιχαήλ Άγγελος μπορούσε να επιστρέψει στην εργασία του -ατιμώρητος- για να ολοκληρώσει το παρεκκλήσι, εκείνος εμφανίστηκε. Οι προστάτες του του συγχώρεσαν τα πάντα ώστε να ολοκληρωθεί ο τάφο τους. Ο Μιχαήλ Άγγελος ποτέ δεν είπε πού ήταν, και για σχεδόν 500 χρόνια η διαμονή του παρέμεινε μυστικό. Ορισμένοι πίστευαν ότι έμενε σε κάποιον φίλο του ή σε κάποιο καμπαναριό.


Το δωμάτιο και τα σχέδια ανακαλύφθηκαν το 1976, από τον διευθυντή του Μουσείου του παρεκκλησίου των Μεδίκων. Έκτοτε, λόγω της ευαισθησίας του, ο χώρος ανοίγει και κλείνει για το κοινό.

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου