Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021

Halloween, Μέρος 3ο - Μια σύντομη ιστορία του "Danse Macabre"

Λεπτομέρεια από ελαιογραφία του 18ου αιώνα που απεικονίζει τον Χορό του Θανάτου 
 
Το Danse Macabre είναι μια μεσαιωνική αλληγορία για το αναπόφευκτο του θανάτου με μεγάλη ιστορία.
 

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021

Halloween, Μέρος 2ο - Γιατί λένε "Trick or Treat";

 
Κάθε Halloween, ορδές από μασκαρεμένα παιδιά τρέχουν από πόρτα σε πόρτα φωνάζοντας την ίδια φράση, "Trick or Treat!" (Φάρσα ή Κέρασμα).
 
Όμως, πώς προέκυψε αυτή η ατάκα;

Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021

Halloween, Μέρος 1ο - 14 μύθοι για τις γάτες από όλο τον κόσμο

 
Από αμνημονεύτων χρόνων, οι πολιτισμοί σε όλο τον κόσμο επινόησαν μύθους για τις γάτες, από δεισιδαιμονίες σχετικά με την υποτιθέμενη τύχη τους μέχρι ιστορίες που παίζουν βιολιά, περνούν την ώρα τους σε κούνιες ή πλέουν στη θάλασσα με κουκουβάγιες σε πράσινα σκάφη. Οι γάτες εμφανίζονται σε πολλές θρησκείες, ως αγγελικές αλλά και διαβολικές φιγούρες. Είτε οι ιστορίες αυτές είναι αληθινές είτε όχι (που δεν είναι), δείτε μερικές από τις πιο περίεργες πεποιθήσεις που είχαν διάφοροι πολιτισμοί για τα αιλουροειδή σε όλη την ιστορία.
 

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021

Οι πραγματικές τοποθεσίες που γυρίστηκαν 12 ταινίες επιστημονικής φαντασίας

Η πλατεία Τραφάλγκαρ στο Λονδίνο όπου γυρίστηκαν σκηνές από το V for Vendetta
 
Σε ορισμένες ταινίες επιστημονικής φαντασίας, το μέλλον μοιάζει αρκετά ζοφερό, με δυστοπικά οράματα ενός κόσμου που παλεύει με τον υπερπληθυσμό, την υψηλή εγκληματικότητα, την επιδημία και τις συνέπειες του πολέμου. Αυτό μπορεί να φαίνεται άβολα οικείο χάρη στη χρήση πραγματικών κτιρίων από τον σκηνοθέτη, είτε για να φέρει την ιστορία στην πραγματικότητα, ή απλά επειδή φαίνονται "φουτουριστικά".
 

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021

M. C. Escher, ο θρυλικός καλλιτέχνης που δημιούργησε περίεργα έργα τέχνης


Ο Ολλανδός χαράκτης Μάουριτς Κορνέλις Έσερ συνδύασε απρόσκοπτα τα μαθηματικά και την τέχνη. Από εικονογραφήσεις χεριών που τραβάνε χέρια μέχρι τοπία που μεταμορφώνονται σε πουλιά, δημιούργησε δυναμικά απατηλά σχέδια βασισμένα σε μαθηματικές έννοιες όπως τα ψηφιδωτά και η προοπτική.
 

Πόσο βαθύς είναι ο ωκεανός;


Ακόμα κι αν έχετε απομνημονεύσει τα βάθη κάθε θάλασσας και ωκεανού στη Γη, η οπτικοποίηση τους είναι ένα εντελώς άλλο θέμα.
 

Ο λόγος για τον οποίο οι Βρετανοί βάζουν γάλα στο τσάι τους

 
Ανεξάρτητα από το σε ποια περιοχή του πλανήτη μας ο κόσμος πίνει τσάι, το αφέψημα παρασκευάζεται από το ίδιο φυτό. Όμως ο τρόπος παρασκευής διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Για παράδειγμα, οι Βρετανοί βάζουν γάλα. Σήμερα, αυτό μπορεί να συμβαίνει για τη γεύση, αλλά δεν ξεκίνησε έτσι.
 

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021

Η Καταστροφή του Αμπερφάν στην Ουαλία το 1966

 
Στη σεζόν 3 του The Crown, οι θεατές βλέπουν μια ανατριχιαστική αναδημιουργία της καταστροφής του Αμπερφάν του 1966, μια καταστροφική κατολίσθηση που σκότωσε 144 κατοίκους -οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν παιδιά- σε ένα μικρό χωριό στη Νότια Ουαλία. Αν και αρχικά έμοιαζε με ένα απρόβλεπτο γεωλογικό ατύχημα, σύντομα ο κόσμος ανακάλυψε ότι υπήρχαν πολλά περισσότερα.
 

Ο λόγος για τον οποίο τα μπουκάλια του κρασιού έχουν βαθούλωμα στο κάτω μέρος

 
Ένα από τα πολλά που μπορεί να πιστεύει κανείς ότι ξέρει για το κρασί, αλλά να είναι μύθος, είναι και ο σκοπός του βαθουλώματος στο κάτω μέρος ενός μπουκαλιού κρασιού. Αν και πριν από αιώνες εξυπηρετούσε μια σημαντική λειτουργία, σήμερα είναι απλά διακοσμητικό -στην καλύτερη περίπτωση-, και απατηλό -στη χειρότερη.
 

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021

Η σφαγή στο Mary Russell: η νομική υπόθεση μιας σφαγής τον 19ο αιώνα


Το πρωινό της 26ης Ιουνίου του 1828 ήταν φωτεινό και έμοιαζε γεμάτο υποσχέσεις πάνω από το λιμάνι Κορκ στην νότια Ιρλανδία. Οι ρωμαλέοι χαμάληδες στοίβαζαν κιβώτια, οι γλάροι φτερούγιζαν στον αέρα και ετερόκλητα πλοία αναμειγνύονταν στα κυματισμένα νερά.
 

Η σελήνη υπό το τεφρώδες φως της Γης πάνω από τη Σικελία

 
Γιατί μπορούμε να βλέπουμε ολόκληρο το πρόσωπο της Σελήνης;
 

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021

"The Billion Dollar Code": Η μάχη για το Google Earth

 
Η νέα μίνι σειρά του Netflix μυθιστορηματοποιεί την ιστορία δύο πρωτοπόρων του διαδικτύου στο Βερολίνο που προσπαθούν να αποδείξουν ότι η Google έκλεψε την δισεκατομμυρίων αξίας ιδέα τους.
 

Nexus Panoramas: Δύο τοπία που συνδέονται μεταξύ τους με τον Γαλαξία


Ο φωτογράφος Geoff Decker πέρασε τα τελευταία δύο χρόνια δημιουργώντας αυτό που αποκαλεί "Nexus Panoramas", δηλαδή, κάθετες φωτογραφίες που χρησιμοποιούν τον Γαλαξία για να συνδέσουν δύο τοπία σε πρώτο πλάνο σε μια εικόνα.
 

Μια φάρσα των Σοβιετικών στον αγώνα για την κατάκτηση του διαστήματος

Το διαστημόπλοιο Zond-5 προετοιμάζεται για πτήση.

Τον Δεκέμβριο του 1968, ο Φρανκ Μπόρμαν, ο Τζέιμς Λόβελ και ο Γουίλιαμ Άντερς, έγιναν οι πρώτοι άνδρες που βρέθηκαν σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι και επέστρεψαν στη Γη. Δεν ήταν όμως οι πρώτοι οργανισμοί προερχόμενοι από τη Γη που το έκαναν. Μόλις τρεις μήνες νωρίτερα, οι Σοβιετικοί έστειλαν μια κάψουλα Σογιούζ να μπει σε τροχιά γύρω από τον φυσικό δορυφόρο της γης που μετέφερε μεταξύ άλλων, δύο χελώνες, εκατοντάδες αυγά μυγών, διάφορα φυτά και διάφορα στελέχη βακτηρίων. Ήταν μόλις η δεύτερη φορά που ένα διαστημόπλοιο έφτασε στο φεγγάρι και το πρώτο που επέστρεψε με ασφάλεια.
 

Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021

Όταν ένας αιχμάλωτος καρχαρίας ξέρασε ένα ανθρώπινο χέρι...

 
... και πυροδότησε μια έρευνα δολοφονίας.
 

Το πρώτο αυτοκίνητο του Φορντ, στην ουσία, ήταν ένα διπλό ποδήλατο


Στις 4 Ιουνίου του 1896, νωρίς το πρωί, ο Χένρι Φορντ οδήγησε δοκιμαστικά το Quadricycle του για πρώτη φορά.
 

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021

8 από τα μεγαλύτερα τσουνάμι στην ιστορία

 
Ως τσουνάμι ορίζεται ένα κύμα που προκαλείται από διαταραχή όπως ένας σεισμός, μια κατολίσθηση ή ηφαιστειακή έκρηξη. Τα περισσότερα περνούν απαρατήρητα και, σύμφωνα με τον κυβερνητικό οργανισμό National Oceanic and Atmospheric Administration (ΝΟΑΑ), συχνά φτάνουν σε ύψος μόλις λίγα εκατοστά. Όταν όμως η διαταραχή είναι αρκετά ισχυρή, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι καταστροφικά. Τα πιο ισχυρά τσουνάμι κινούνται τόσο γρήγορα όσο τα αεριωθούμενα αεροπλάνα και φτάνουν σε ύψος όσο οι ουρανοξύστες. Όταν δε φτάσουν στη στεριά, μπορούν να αποδεκατίσουν ολόκληρες πόλεις μέσα σε λίγα λεπτά.
 

Ένα ρωσικό οχυρό στην Χαβάη

Καλλιτεχνική απεικόνιση του Fort Elizabeth
 
Κατά μήκος της όμορφης ακτογραμμής του τέταρτου μεγαλύτερου νησιού στη Χαβάη, Καουάι, βρίσκονται τα ερείπια ενός ρωσικού οχυρού.
 

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021

Κάποτε, σε μια hoax πόλη της Άγριας Δύσης


Από την αποίκιση ακόμα της ηπείρου, η αμερικανική Δύση είχε τη φήμη της άγριας. Όμως, οι κάτοικοι μιας πόλης Palisade της Νεβάδα, φρόντισαν αυτό η αίσθηση να γίνει πραγματική.
 

Ένας διαδραστικός χάρτης δείχνει πού θα βγαίναμε αν σκάβαμε μια ευθεία γραμμή

 
Ίσως και να το έχετε σκεφτεί και εσείς: αν σκάβατε μια ευθεία, πού ακριβώς θα βρισκόσασταν στην αντίθετη πλευρά του κόσμου; Στην Κίνα; Στην Αυστραλία; Ή ίσως σε κάποιο μικροσκοπικό νησί που δεν είχατε ακούσει ποτέ;
 

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021

D.B. Cooper, ο μυστηριώδης αεροπειρατής που έκλεψε 200.000 δολάρια και διέφυγε με αλεξίπτωτο

Σκίτσο του FBI για τον D.B. Cooper
 
Στις 24 Νοεμβρίου του 1971, ένας άντρας που αυτοαποκαλούνταν Νταν Κούπερ έκανε κράτηση ενός αεροπορικού εισιτηρίου, απλής μετάβασης, από το Πόρτλαντ στο Σιάτλ. Μέσα σε λίγες ώρες, έκανε αεροπειρατεία στο αεροπλάνο, μάζεψε λύτρα και εξαφανίστηκε στον αέρα.
 

Ένα τραγούδι που παίζει από το 1999 και θα συνεχίσει για ακόμη 1000 χρόνια

 
Έχουν περάσει 21 χρόνια (και 279 ημέρες και κάμποσες ώρες την ώρα που γράφεται αυτό το θέμα) από την έναρξη μιας νέας χιλιετίας το 2000. Ενώ οι περισσότεροι εορτασμοί τελείωσαν την Πρωτοχρονιά, ένα τραγούδι που δημιουργήθηκε για την εκδήλωση συνεχίζει να παίζει ακόμη και σήμερα και θα συνεχίσει να παίζει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2999, οπότε και θα επαναρυθμιστεί.
 

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2021

Το Εθνικό Ιστορικό Πάρκο του Τόμας Έντισον

Το γραφείο του Έντισον, το οποίο έχει παραμείνει όπως ήταν
 
Μια ματιά στο εργαστήριο όπου ο Έντισον και οι υπάλληλοί του έφεραν την επανάσταση στον κόσμο.
 

Το ερμάριο που ενέπνευσε το Δόκτωρ Τζέκιλ και Κύριος Χάιντ

 
Πώς ένα έπιπλο έδωσε έμπνευση σε μια εμβληματική ιστορία τρόμου.
 

Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2021

Ο χάρτης-μωσαϊκό στην πόλη Μάνταμπα


Το 1884, μια ορθόδοξη χριστιανική κοινότητα που είχε μετακομίσει πρόσφατα στη Μάνταμπα, μια πόλη στη δυτική Ιορδανία, ξεκίνησε την κατασκευή μιας νέας Εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου.
 

Φωτογραφίζοντας το Ain Dubai, τη μεγαλύτερη ρόδα στον κόσμο

 
Το Ντουμπάι είναι μια πόλη στην οποία μπορεί να βρει κανείς αστικά και αρχιτεκτονικά θαύματα. Το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο, τεχνητά νησιά με σχήμα φοίνικα, ένα εκπληκτικό μουσείο αφιερωμένο στο μέλλον. Και τώρα, η μεγαλύτερη ρόδα στον κόσμο: το Ain Dubai, που σημαίνει το Μάτι του Ντουμπάι.
 

Ποιο ήταν το πρώτο απαγορευμένο βιβλίο στην ιστορία;

O Μαρτίνος Λούθηρος καίει την Παπική Βούλα, πίνακας του Karl Aspelin - πηγή
 
Ιστορικά, οι άνθρωποι έψαχναν τρόπους να απαγορεύσουν βιβλία, κάτι που αποδεικνύει τη δύναμη του γραπτού λόγου.