Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021

Μερικά πράγματα που βρήκα στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα: Se6, Vol 296 (-5)


 
 
Ο σπανιότερος καταρράκτης της Ελλάδας αναγεννιέται μόνο όταν αυτός το θέλει
 
 
Ο κάποτε «ζωντανός» καταρράκτης κοντά στο χωριό Αγίας Παρασκευής στην Καλαμπάκα, εμφανίζεται πλέον μόνο όταν βρέχει
Λες και το στοιχειό του στέκει εκεί υπομονετικά, περιμένοντας τις κατάλληλες συνθήκες να ζωντανέψει ξανά.
Κρυμμένος από τον κόσμο, παίρνει την μορφή του και σκορπάει την μαγεία του στους τυχερούς που θα καταφέρουν να τον ανακαλύψουν πριν να χαθεί και πάλι.
Γιατί είναι λίγοι αυτοί που θα θαυμάσουν την ομορφιά του έστω και από μακριά. Και ακόμα λιγότεροι αυτοί που θα βρεθούν κοντά  του.
 
 
Όλυμπος: Μια πτήση πάνω από τα δάση και τους καταρράκτες του μυθικού βουνού


 
Grand Chalet: Το εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο "φάντασμα" της Κηφισιάς
 
 
Το άλλοτε πολυτελές ξενοδοχείο, ένα από τα πιο ιστορικά της Κηφισιάς, που εδώ και χρόνια παραμένει εγκαταλελειμμένο. Το Grand Chalet, αποτέλεσε σημείο αναφοράς της πολυτέλειας παλαιών δεκαετιών, ωστόσο εδώ και χρόνια παραμένει εγκαταλελειμμένο, «σβήνοντας» και τις τελευταίες «καλές» μνήμες, όσων πέρασαν το κατώφλι του. Στους κήπους του με φόντο την πισίνα 400 τ.μ. φιλοξενήθηκαν γάμοι, βαπτίσεις και δεξιώσεις, στις ειδικές αίθουσες του έχουν πραγματοποιηθεί πλήθος κοινωνικών εκδηλώσεων και συνεδρίων, ενώ στα δωμάτια του φιλοξενήθηκαν πολιτικοί, καλλιτέχνες και άλλα δημόσια πρόσωπα από Ελλάδα και εξωτερικό. Διαθέτει τρεις ορόφους και εκτείνεται σε οικόπεδο 6,3 στρεμμάτων στην οδό Κοκκιναρά στην Κηφισιά.  Τον Ιούνιο του 1962 ένα «νέο, πρωτότυπο ξενοδοχείο» Grand Chalet, στην καρδιά του πιο κοσμοπολίτικου προαστίου των Αθηνών, άνοιγε τις πόρτες του στο κοινό. Τον Ιούνιο του 2011, oι ίδιες πόρτες θα έκλειναν οριστικά με τον πιο τραγικό επίλογο.
 Η «διαδρομή» του Crand Chalet,όμως, κρύβει μια μυθιστορηματική πλοκή που περιλαμβάνει ακόμη και ένα μυστηριώδες, ανεξιχνίαστο έγκλημα. Στις αρχές Iουνίου του 2011 η κοινωνία της Kηφισιάς συγκλονιζόταν από την είδηση ότι βρέθηκε νεκρός μέσα στη διώροφη μεζονέτα του ο Xρήστος Aποστόλου, ο πατέρας του οποίου ήταν ο ιδρυτής του Grand Chalet. O 45χρονος επιχειρηματίας ήταν ήδη «πρώην» ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου που είχε πωληθεί από το 2008. Tο τραγικό γεγονός «σημάδεψε» την πορεία όλης της οικογένειας που τρία χρόνια πριν είχε κόψει τους «δεσμούς» της με το Grand Chalet, καθώς τον Iανουάριο του 2008 αυτό πέρασε στην ιδιοκτησία της εταιρίας «Kεφαλάρι Kτηματική A.E.». Έναν μήνα μετά βγήκε ομολογιακό δάνειο 14 εκ. ευρώ, από την Marfin Eγνατία Tράπεζα, με υποθήκη το ακίνητο.
 
 
Shelf cloud στη Ρόδο, Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021


φωτογραφία: Stavros Kesedakis από: Meteo.Gr
 
 
Πορδοσελήνη. Η αρχαία ελληνική πόλη που έφερνε σε δύσκολη θέση τους κατοίκους της. Οι προσπάθειες να αλλάξει όνομα
 

Στην αρχαιότητα υπήρχαν πάνω από χίλιες ελληνικές πόλεις-κράτη διάσπαρτες σε όλη τη Μεσόγειο. Η πλειοψηφία τους δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μεγάλες κώμες που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των γειτονικών σημαντικών πόλεων. Παρά ταύτα, ακόμη και οι μικρές πόλεις-κράτη διέθεταν αρκετή ανεξαρτησία καθώς είχαν τη δική τους κυβέρνηση και νόμους. Οι περισσότερες από αυτές είναι σήμερα γνωστές μόνο από τα νομίσματα που έκοψαν και ίσως και από κάποια τυχαία αναφορά σε αρχαία φιλολογική ή επιγραφική πηγή.
Μία τέτοια πόλη ήταν η Πορδοσελήνη (ή Πορδοσιλήνη) που βρισκόταν σ’ ένα από τα μεγαλύτερα νησιά των Μοσχονησίων, μία συστάδα μικρών νησιών και νησίδων στη νότια είσοδο του, δίπλα στο Αϊβαλί (Κυδωνίες) και απέναντι από τη Λέσβο. Στην αρχαιότητα τα νησιά αυτά λέγονταν «Εκατόνησοι», αν και μαζί με τους σκοπέλους είναι περίπου 30. - στο: mixanitouxronou.gr


Το σπήλαιο στο Ρέθυμνο που είναι συνδεδεμένο με τη σφαγή των Κρητών
 


Ανάμεσα στα όσα εκπληκτικά κρύβει η Κρήτη στα έγκατα της γης της, λοιπόν, και το εντυπωσιακό σπήλαιο στο νομό Ρεθύμνου, που, δυστυχώς, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο και με τη σφαγή των Κρητών από τους Οθωμανούς το 1823.
Σύμφωνα με όσα έχουν καταγραφεί στην ιστορία, λοιπόν, τον Οκτώβριο του 1823 περίπου 30 άνδρες και 340 γυναικόπαιδα βρήκαν καταφύγιο στο σπήλαιο Μελιδόνι, στο νομό Ρεθύμνου, ώστε να προστατευτούν από τον Οθωμανικό στρατό. Αρνούμενοι να παραδοθούν στον Χουσεΐν Μπέη, όταν εκείνος πληροφορήθηκε για την κρυψώνα τους και τους ζήτησε να παραδοθούν, οι Οθωμανοί τον Ιανουάριο του επόμενου χρόνου έκαψαν την είσοδο του σπηλαίου, με αποτέλεσμα όλα τα γυναικόπαιδα να χάσουν την ζωή τους από ασφυξία.
Στην κεντρική αίθουσα του σπηλαίου, έκτοτε, και προς τιμή των πραγματικών μαρτύρων της αγριάδας των Οθωμανών υπάρχει το οστεοφυλάκιο με τα κόκαλα των ηρώων. - στο: newsbeast.gr
 
 
Λιτόχωρο Πιερίας: Απόδραση στη σκιά του Ολύμπου
 

Το γραφικό Λιτόχωρο είναι συνυφασμένο με τις εξερευνήσεις του μυθικού βουνού του Ολύμπου, όμως απέχει ελάχιστα χιλιόμετρα από τη θάλασσα, αποτελώντας έτσι ένα προορισμό ιδανικό για όλες τις εποχές. - στο: reader.gr
 
 
Μποσκέτο: Ένας κήπος που μαγεύει στην είσοδο της Λευκάδας
 
 
Το Μποσκέτο, ή «Πάρκο των Ποιητών», είναι ένα άλσος στην είσοδο της πόλης της Λευκάδας δίπλα από την πλατεία «Άγγελου Σικελιανού». Είναι το δεύτερο πάρκο που βρίσκεται στο σημείο. Το πρώτο βρίσκεται δίπλα του από την πλευρά της θάλασσας.
Το Μποσκέτο είναι αφιερωμένο σε Λευκαδίτες λογοτέχνες για τους οποίους το νησί είναι ιδιαίτερα περήφανο. Κάποιοι από αυτούς είναι οι Άγγελος Σικελιανός, Λευκάδιος Χερν, Αριστοτέλης Βαλαωρίτης κ.ά.  Πρόκειται για ένα μέρος που μαγεύει κάθε επισκέπτη της Λευκάδας. Μαγεύει όχι μόνο για την ομορφιά του, αλλά και για το ότι από το σημείο αυτό μπορεί κάποιος να δει στην μία πλευρά την πόλη, σε άλλη το λιμάνι, τη θάλασσα, τον Πόντε και το ξύλινο γεφυράκι στην οδό Σικελιανού. - στο: maxmag.gr
 
 
Οδός Πανεπιστημίου: Ενας δρόμος, δύο αιώνες ιστορίας της Αθήνας
 


Είναι μια ώριμη, σοφή κυρία, ηλικίας κοντά δύο αιώνων. Έχει υποστεί πολλά και έχει δει ακόμη περισσότερα. Κουβαλάει στις πλάτες της τη σύγχρονη ιστορία της Αθήνας. Είναι η οδός, της οποίας η διάνοιξη εγκρίθηκε το 1837 και έναν και πλέον αιώνα μετά (1945) μετονομάσθηκε σε «Ελευθερίου Βενιζέλου».
Αλλά το νέο της όνομα δεν καταχωρήθηκε. Ούτε στην αστική συνείδηση, ούτε στη συλλογική μνήμη. Σεβαστό, βλέπεις, το βάρος των ιστορικών ονομάτων, πλην όμως τη δύναμη της συνήθειας δεν την παραβγαίνει… Έτσι, η πρώτη οδός της σύγχρονης Αθήνας, «Πανεπιστημίου» βαφτίσθηκε με τη γέννησή της και «Πανεπιστημίου» θα μείνει. Η πορεία του δρόμου είναι πλούσια και γοητευτική. - στο: iefimerida.gr
 
 
Η αληθινή ιστορία του άστεγου που έγινε πολυεκατομμυριούχος και υποδύθηκε ο Γουίλ Σμιθ
 

Ο Γουίλ Σμιθ υποδύθηκε τον Κρις Γκάρντνερ στην ταινία «The Pursuit of happiness» και αυτή είναι η πραγματική του ιστορία. - στο: gazzetta.gr 
 
 
Ο μεγαλύτερος διαγωνισμός ποτού στην ιστορία
 
 
Μία βραδιά του 1867, δύο άνδρες ήπιαν στην ίδια μπάρα περισσότερα από 70 κοκτέιλ. - στο: oneman.gr
 
 
Μέχρι την επόμενη εβδομάδα....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου