Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021

Πόσο βαθύς είναι ο ωκεανός;


Ακόμα κι αν έχετε απομνημονεύσει τα βάθη κάθε θάλασσας και ωκεανού στη Γη, η οπτικοποίηση τους είναι ένα εντελώς άλλο θέμα.
 
 
 
Ο Ισπανός animator Álvaro Gracia Montoya μοιράστηκε πρόσφατα ένα βίντεο που βοηθάει στην οπτικοποίηση του θέματος. Το βίντεο ξεκινά με ένα σχετικά ρηχό υδάτινο σώμα, τη Θάλασσα του Αζόφ στην Ανατολική Ευρώπη (πρόκειται για το βόρειο τμήμα της Μαύρης Θάλασσας που ενώνεται μέσω του πορθμού του Κερτς, είναι μια μεγάλη κόλπωση, 35.000 τ. χλμ. του Εύξεινου Πόντου ανάμεσα στην Κριμαία και στον Καύκασο. Είναι αβαθής θάλασσα -3-14 μ.-, μοιάζει με κλειστή λίμνη και δέχεται τα νερά 20 ποταμιών), με μέσο βάθος περίπου 7 μέτρα, και προχωράει μέσα από άλλα υδάτινα σώματα κατά σειρά βάθους.
 
Καθώς το βίντεο προχωράει, εμφανίζονται αξιοσημείωτα ορόσημα ως πλαίσιο αναφοράς. Αν ο Πύργος του Άιφελ βρισκόταν στο βαθύτερο σημείο της λίμνης Σουπίριορ (βρίσκεται στην βόρεια Αμερική και σχηματίζει μέρος των συνόρων Καναδά και ΗΠΑ, είναι η μεγαλύτερη από τις Μεγάλες Λίμνες σύμφωνα με τον παραδοσιακό διαχωρισμό, η μεγαλύτερη λίμνη γλυκού νερού σε έκταση και η τρίτη μεγαλύτερη σε όγκο. Είναι τόσο μεγάλη ώστε να δημιουργεί τοπικά ωκεάνιο κλίμα), περίπου 406 μέτρα, θα υπήρχαν ακόμα περίπου 82 μέτρα νερού πάνω από την άκρη του. Και αν ο Πύργος του Άιφελ σταθεί δίπλα στο ναυάγιο του USS Johnston -ένα πλοίο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου που βυθίστηκε κατά τη μάχη του Κόλπου Leyte και επιβεβαιώθηκε ότι βρέθηκε στη Θάλασσα των Φιλιππίνων- μοιάζει σαν μικρό παιχνίδι. Στα 6.450 χλμ, το Johnston είναι το βαθύτερο ναυάγιο που έχει ανακαλυφθεί ποτέ.

Το ύψους 305 ποδιών Άγαλμα της Ελευθερίας φαίνεται εξίσου μικροσκοπικό όταν βρεθεί δίπλα στον Τιτανικό στον πυθμένα του Ατλαντικού Ωκεανού, με πάνω από 3.600 μέτρα νερού από πάνω του. Όμως, ο Ατλαντικός βαθαίνει ακόμα περισσότερο, και φτάνει σχεδόν τα 8.400 μέτρα -ακόμα και το Έβερεστ το περνάει για περίπου 400 μέτρα.

Όμως, ακόμη και το Έβερεστ δεν μπορεί να ανταγωνιστεί την Τάφρος των Μαριανών στον Ειρηνικό Ωκεανό, της οποίας το βαθύτερο σημείο φτάνει τα 10.994 μέτρα, το βαθύτερο σημείο οποιουδήποτε ωκεανού και η τελευταία στάση στο βίντεο.
 

από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου