Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021

Μερικά πράγματα που βρήκα στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα: Se6, Vol 298 (-5)


 
 
Όλα τα ονόματα των δολοφονηθέντων αμάχων από τους Ναζί (Δίστομο 1944)
 

Μια θλιβερή πτήση πάνω από έναν τόπο ανείπωτης θηρίωδιας, που αποτελεί μια από τις πιο σκοτεινές σελίδες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα. Πετάμε πάνω από τον λόφο όπου δολοφονήθηκαν 218 άμαχοι, στο Δίστομο Βοιωτίας από τις δυνάμεις των Γερμανών Ναζί στις 10/06/1944. Ακολουθούν αναλυτικά τα γεγονότα:
Στις 10 Ιουνίου του 1944 οεικοσιεξάχρονος τότε Φριτς Λάουτενμπαχ, λοχαγός των SS του 2ου λόχου του 1ου τάγματος του 7ου τεθωρακισμένου συντάγματος της αστυνομίας SS, έλαβε διαταγή να μετακινήσει το λόχο του από τη Λειβαδιά προς τα χωριά Δίστομο, Στείρι και Κυριάκι με σκοπό τον εντοπισμό ανταρτών στη δυτική πλευρά του Ελικώνα. Σα δόλωμα οι Γερμανοί είχαν δύο επιταγμένα Ελληνικά φορτηγά γεμάτα με άνδρες των SS μεταμφιεσμένους σε χωρικούς, που προπορεύονταν της κύριας φάλαγγας. Ταυτόχρονα ο 10ος και 11ος λόχος του 3ου τάγματος από την Άμφισσα κατευθύνονταν προς το Δίστομο για να συναντήσουν το 2ο λόχο. Οι τρεις λόχοι συναντήθηκαν χωρίς να έχουν εντοπίσει αντάρτες εκτός από 18 παιδιά που κρύβονταν σε γύρω στάνες. Έξι από τα παιδιά που προσπάθησαν να δραπετεύσουν εκτελέστηκαν. Οι Γερμανοί μπήκαν στο Δίστομο και εκφοβίζοντας τους χωρικούς έμαθαν ότι υπήρχαν αντάρτες στο Στείρι. Ο 2ος λόχος κατευθύνθηκε προς τα εκεί και στη θέση Λιθαράκι, περιοχή του Στειρίου, έπεσε σε ενέδρα ανταρτών του 11ου λόχου του 3ου τάγματος του 34ου συντάγματος του ΕΛΑΣ. Η μάχη του Στειρίου ήταν σκληρή και κράτησε περίπου μέχρι τις δύο το μεσημέρι αναγκάζοντας τους Γερμανούς σε οπισθοχώρηση.
Αν και από το χωριό Δίστομο τα Γερμανικά στρατεύματα δε δέχθηκαν κάποια πρόκληση (παρόλο που μεταπολεμικά το ισχυρίστηκαν οι Γερμανοί κατηγορούμενοι της σφαγής), για λόγους αντεκδίκησης ο 2ος λόχος του 8ου Συντάγματος της 4ης Αστυνομικής Τεθωρακισμένης Μεραρχίας Γρεναδιέρων των Ες Ες άρχισε τη σφαγή όσων κατοίκων έβρισκαν στο χωριό. Η μανία τους ήταν τόσο μεγάλη, ώστε δεν ξεχώριζαν από το μακελειό ούτε τα γυναικόπαιδα ούτε τους ηλικιωμένους. Τον ιερέα του χωριού τον αποκεφάλισαν, βρέφη εκτελέστηκαν και γυναίκες βιάστηκαν πριν θανατωθούν. Η σφαγή σταμάτησε μόνον όταν νύχτωσε και αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στη Λειβαδιά, αφού πρώτα έκαψαν τα σπίτια του χωριού. Οι εκτελέσεις συνεχίστηκαν και κατά την επιστροφή των Γερμανών στη βάση τους, καθώς σκότωναν όποιον άμαχο έβρισκαν στο δρόμο τους. Οι νεκροί του Δίστομου έφτασαν τους 228, εκ των οποίων οι 117 γυναίκες και οι 111 άντρες, ανάμεσά τους 53 παιδιά κάτω των 16 χρόνων. Η μαρτυρία του απεσταλμένου του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού Eλβετού George Wehrly ο οποίος έφτασε στο Δίστομο μετά λίγες μέρες μιλάει για 600 νεκρούς στην ευρύτερη περιοχή, με πτώματα να κρέμονται ακόμα και από δέντρα περιμετρικά του δρόμου που οδηγεί στο χωριό.
Στις 24 Ιουνίου 1944, οι Γερμανοί επανήλθαν και έκαψαν τα σπίτια και τις θημωνιές στα αλώνια του Στειρίου, χωρίς ανθρώπινες απώλειες αφού οι κάτοικοί του είχαν προλάβει να κρυφτούν σε γειτονικές του χωριού δύσβατες περιοχές
Ο λοχαγός των SS Φριτς Λάουτενμπαχ (Fritz Lautenbach) είναι ο άνθρωπος που εκτέλεσε την εντολή για τη σφαγή του Διστόμου, ο οποίος και μετά το τέλος της συνέταξε ψευδή αναφορά που ανέφερε ότι οι άνδρες του δέχθηκαν επίθεση "με όλμους, αυτόματα όπλα και τουφέκια από τη μεριά του Διστόμου". Η αναφορά του Lautenbach αμφισβητήθηκε αμέσως καθώς ο Georg Koch, πράκτορας της μυστικής υπηρεσίας, o οποίος συνόδευε επίσης το τάγμα, υπέβαλλε ξεχωριστή αναφορά κατά την οποία βεβαίωσε ότι το τάγμα στην πραγματικότητα έπεσε σε ενέδρα πολλά μίλια έξω από το Δίστομο. Ο Koch προσθέτει επίσης ότι μόνο αφού το τάγμα είχε αποτελεσματικά απωθήσει τους "αντάρτες", έκανε μεταβολή προς το Δίστομο για να διεκπεραιώσει τη σφαγή.
Στην ανάκριση που ακολούθησε, ο Λάουτενμπαχ υπερασπίστηκε τις επιλογές του λέγοντας ότι προτίμησε συνειδητά να ακολουθήσει το πνεύμα των διαταγών, παρά το γράμμα. Επίσης, δήλωσε ότι γνώριζε πως η επιλογή του μπορούσε να θεωρηθεί ανυποταξία, ωστόσο ήλπιζε να εγκριθεί εκ των υστέρων, βάσει των ανθρωπιστικών και στρατιωτικών ιδανικών.Σημειώνεται ότι στο στρατοδικείο που ακολούθησε, δεν κλήθηκε κανένας Έλληνας μάρτυρας.
Ένας από τους επικεφαλής που θεωρήθηκε επίσης υπεύθυνος για τη σφαγή στο Δίστομο, ο Χανς Τσάμπελ (en:Hans Zampel), μετά το τέλος του πολέμου συνελήφθη στη Γαλλία και εκδόθηκε στην Ελλάδα. Στην πορεία ζητήθηκε η μεταφορά του στη Γερμανία για τις εκεί έρευνες όπου και παρέμεινε. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες ζει ως σήμερα ελεύθερος.
Μέλη του ίδιου συντάγματος είχαν πραγματοποιήσει ένα μήνα μόλις πριν, τη Σφαγή της Κλεισούρας με 273 αμάχους νεκρούς ανάμεσα τους παιδιά και βρέφη.
«Αντίκρισα στη μέση του σπιτιού την αδελφή μου ανάσκελα, γυμνή από τη μέση και κάτω. Το φουστάνι της ήταν γυρισμένο προς τα πάνω και σκέπαζε το σχισμένο και κομματιασμένο στήθος της, το πρόσωπό της ήταν παραμορφωμένο, όλο το σώμα της κατακομματιασμένο. Μα το χειρότερο και φρικαλεότερο θέαμα ήταν, όταν από τη στάση του σώματός της κατάλαβα ότι οι Γερμανοί είχαν βιάσει το άψυχο κορμί της. Δίπλα της βρισκόταν το τεσσάρων μηνών κοριτσάκι της λογχισμένο, με σπασμένο το κεφαλάκι του...»
 
 
Ο 4ος άθλος του Ηρακλή, ο Ερυμάνθιος Κάπρος, τo δάσος των Κενταύρων - Φολόη Hercules Labors Centaurs
 
 
Αυτό είναι το δάσος των Κενταύρων, κοντά στην Αρχαία Ολυμπία, η πανέμορφη Φολόη.
Πετάμε σ’ έναν τόπο «μυθικό», μαγευτικό. Πετάμε πάνω από το μοναδικό επίπεδο δάσος της Ελλάδας, εκεί όπου ο Ηρακλής συναντήθηκε με τον φίλο του Κένταυρο Φόλο στην προσπάθειά του να εκπληρώσει την υπόσχεση που έδωσε στον Ευρυσθέα να πιάσει, ζωντανό μάλιστα, τον Ερυμάνθιο Κάπρο και να «σφραγίσει» νικηφόρα τον 4ο άθλο του.
Με πληροφορίες από Wikipedia:
Στον Ερύμανθο είχε χαρίσει η Θεά Άρτεμις έναν τεράστιο αγριόχοιρο. Από εκεί εξορμούσε σε ολόκληρη την περιοχή της Ψωφίδος και του Λασιώνα στην Πελοπόννησο, όπου τρομοκρατούσε και κατέστρεφε τα σπαρτά των χωρικών, ενώ με τους χαυλιόδοντές του ξέσκιζε όποιο ζώο έβρισκε μπροστά του. Αυτό το αγρίμι ενοχλούσε ακόμη και τους Κενταύρους, οι οποίοι δεν μπορούσαν να το αντιμετωπίσουν όταν κατέβαινε για τροφή (βελάνι) στο δάσος της Φολόης και για νερό στο φαράγγι.
Ο Ευρυσθέας ανέθεσε στον Ηρακλή να πιάσει τον κάπρο και να τον φέρει ζωντανό στο Άργος, βέβαιος ότι ο Ηρακλής δεν θα μπορούσε να το πιάσει. Ο ήρωας όμως, προτού βγει για κυνήγι, πέρασε από τον φίλο του Κένταυρο Φόλο για να πάρει πληροφορίες για το άγριο ζώο. Έπρεπε να έχει επιδεξιότητα, ώστε να μην το σκοτώσει, γιατί ο άθλος του δεν θα εκτελείτο, αλλά ούτε και να το πλησιάσει από μπροστά γιατί θα τον ξέσκιζε με τα άγρια δόντια του. Έπρεπε λοιπόν να το προσεγγίσει κρυφά από τα πλάγια και να το δέσει.
Έτσι ο Ηρακλής, παρά τις προσδοκίες του Ευρυσθέα, πέτυχε με το τέχνασμά του να οδηγήσει το ζώο στο Φαράγγι της Φολόης στο γεφύρι του Μπερή στο Αντρώνι που είχε φράξει με δίχτυ. Πήρε στους ώμους το ζωντανό αγριογούρουνο και το μετέφερε στις Μυκήνες. Όταν αντίκρισε ο Ευρυσθέας τον Ηρακλή φορτωμένο με το κάπρο κρύφτηκε σε ένα μεγάλο πιθάρι. Ο Ηρακλής σαν ανάθημα έστειλε τα δόντια του κάπρου στο Ναό του Απόλλωνος της Κύμης.
 
 
Άγιος Νικόλαος: Το «πλωτό» μοναστήρι στην Ξάνθη με τη μοναδική ομορφιά
 

Ο λόγος για το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, το οποίο είναι μετόχι της μονής Βατοπεδίου του Αγίου Όρους. Είναι χτισμένο πάνω σε δύο μικρά νησάκια στη λιμνοθάλασσα του Πόρτο Λάγος, ενώ συνδέεται με τη στεριά με ξύλινη γέφυρα και διαθέτει μικρό ξενώνα.
Το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου «προκαλεί» τους επισκέπτες να το θαυμάσουν καθώς μοιάζει να επιπλέει στο νερό! Προσελκύει μεγάλο αριθμό επισκεπτών και προσκυνητών κάθε χρόνο, οι οποίοι μπορούν από εκεί να απολαύσουν την υπέροχη θέα στο Θρακικό Πέλαγος. - στο: iefimerida.gr
 
 
Βούλα Παπαϊωάννου: Η φωτογράφος που κατέγραψε τη φρίκη της κατοχής
 

 
Η σπουδαία Ελληνίδα φωτογράφος έκανε αντίσταση με την κάμερα τα χρόνια της Κατοχής, αποτυπώνοντας τα ίχνη που αφήνει ο πόλεμος στο τοπίο και στους ανθρώπους. - στο: lifo.gr 
 
 
Παναγία Γύρας: Ο Κολοκοτρώνης και η «κρυφή» ιστορία της που λίγοι γνωρίζουν
 

Πρόκειται για μια εκκλησία που στις μέρες μας λίγοι γνωρίζουν. Το σημείο στο οποίο βρίσκεται μοιάζει να είναι «μυστικό». Η Παναγία της Γύρας ή Παναγία της «Δεματισάνας», βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της λιμνοθάλασσας.
Ο ναός βρίσκεται εντός του οικισμού της Γύρας κοντά σε μία από τις δημοφιλέστερες και πλησιέστερες, του κέντρου, παραλίες στο νησί. Είναι ακριβώς επάνω στην λωρίδα ξηράς που περιβάλλει και δημιουργεί την περίφημη λιμνοθάλασσα της Λευκάδας. - στο: maxmag.gr
 
 
Φαράγγι Νεκρών Κρήτη: Το πανέμορφο τοπίο με το μακάβριο όνομα
 


Το Φαράγγι των Νεκρών στην Κρήτη, προκαλεί δέος και ανατριχίλα μόνο στο άκουσμά του. Είναι γεγονός ότι τα περισσότερα φαράγγια τόσο στη θέασή τους, όσο και κατά την πεζοπορία σε αυτά προκαλούν δέος. Η στενή λωρίδα γης ανάμεσα σε κάθετους επιβλητικούς βράχους και το πόσο «μικρός» μοιάζει ο άνθρωπος μπροστά στο μεγαλείο της φύσης, επιβεβαιώνουν και με το παραπάνω ότι η επίσκεψη σε κάποιο από τα εντυπωσιακά φαράγγια της χώρας αποτελεί μοναδική εμπειρία ζωής. - στο: newsbeast.gr
 
 
Τα θρυλικά πηγάδια του Σουλίου που έγιναν σύμβολο αντίστασης και επιβίωσης
 

Το Σούλι βρίσκεται σε μια μικρή πεδιάδα, στην κορυφή ενός απότομου υψώματος 600 μέτρα πάνω από την κοίτη του ποταμού Αχέρoντα. Εκεί το νερό είναι δυσεύρετο.
Απάντηση στην λειψυδρία έδωσαν τα πηγάδια. Στην ιστορική έδρα του Σουλίου, στη Σαμονίδα, βρίσκονται διάσπαρτα πάνω από σαράντα πηγάδια, που μοιάζουν σαν απαρχαιωμένες λίθινες κουκκίδες. - στο: mixanitouxronou.gr
 
 
Οι γειτονιές της Αθήνας είχαν την δική τους Ιστορία
 

Σε ποια γειτονιά βρισκόταν το στέκι του Παπαδιαμάντη και πώς προέκυψε το όνομα «Πλάκα»; Γιατί στου Ψυρρή δεν μπορούσες να περπατήσεις νύχτα; - στο: in2life.gr
 
 
5 εκτελεστές της μαφίας πολύ πιο τρομακτικοί από τον ‘Irishman’ του Scorsese
 
Richard Kuklinski ‘The Iceman’

Από τον Joe Scalise, το δεξί χέρι του Al Capone μέχρι τον 'Iceman' και τις 200 δολοφονίες του. - στο: oneman.gr
 
 
Μέχρι την επόμενη εβδομάδα...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου