Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021

Halloween, Μέρος 3ο - Μια σύντομη ιστορία του "Danse Macabre"

Λεπτομέρεια από ελαιογραφία του 18ου αιώνα που απεικονίζει τον Χορό του Θανάτου 
 
Το Danse Macabre είναι μια μεσαιωνική αλληγορία για το αναπόφευκτο του θανάτου με μεγάλη ιστορία.
 
 

Στο Danse Macabre ή Χορός του Θανάτου, σκελετοί συνοδεύουν τους ζωντανούς στον τάφο τους χορεύοντας ένα βαλς. Συμμετέχουν βασιλιάδες, ιππότες και απλοί άνθρωποι, κάτι που δηλώνει ότι, ανεξάρτητα από το καθεστώς, τον πλούτο ή τα επιτεύγματα στη ζωή, ο θάνατος έρχεται για όλους. Σε μια εποχή που τα ξεσπάσματα του Μαύρου Θανάτου και οι φαινομενικά ατελείωτες μάχες μεταξύ Γαλλίας και Αγγλίας στον Εκατονταετή Πόλεμο άφησαν χιλιάδες νεκρούς, μακάβριες εικόνες όπως ο Χορός του Θανάτου ήταν ένας τρόπος αντιμετώπισης της συνεχώς υπάρχουσας προοπτικής του θανάτου.
 
Το οστεοφυλάκιο του Κοιμητηρίου των Αγίων Αθώων στο Παρίσι. Στον τοίχο πίσω, είναι ορατή η τοιχογραφία ενός Danse Macabre
 
Αν και στη λογοτεχνία υπάρχουν μερικά προγενέστερα παραδείγματα, ο πρώτος γνωστός Χορός του Θανάτου προέρχεται περίπου από το 1424 και πρόκειται για μια μεγάλη τοιχογραφία στην ανοιχτή στοά του οστεοφυλακίου στο Νεκροταφείο των Αγίων Αθώων του Παρισιού. Η τοιχογραφία, που βρίσκεται σε ένα μακρύ τμήμα του τείχους και είναι ορατή από την ανοιχτή αυλή του νεκροταφείου, απεικόνιζε ανθρώπινες μορφές (όλες αρσενικές) συνοδευόμενες από σκελετούς να χοροπηδούν σε μια μεγάλη πομπή. Κάτω από κάθε ζωντανό υπήρχε ένας στίχος που εξηγούσε τη θέση του ατόμου στη ζωή, από τον Πάπα και τον αυτοκράτορα μέχρι τον βοσκό και τον αγρότη, κάτι που δηλωνόταν και από τα ρούχα και τα αξεσουάρ -ποιμαντορική ράβδος και ρόμπα για τον Πάπα, σκαπάνη και απλός χιτώνας για τον αγρότη.
 
Το νεκροταφείο, που βρίσκεται σε ένα πολυσύχναστο μέρος του Παρισιού κοντά στις κύριες αγορές, δεν θα ήταν ένα ήσυχο, γαλήνιο μέρος ανάπαυσης όπως οι τάφοι που έχουμε συνηθίσει σήμερα. Αντίθετα, ήταν ένας δημόσιος χώρος, που χρησιμοποιούνταν για συγκεντρώσεις και γιορτές όπου παραβρίσκονταν κάθε λογής άνθρωπος. Ο Χορός του Θανάτου, παρά τις χιουμοριστικές και σατιρικές πτυχές της, υπενθύμιζε σε εκείνους τους επισκέπτες τον επικείμενο χαμό τους. Οι χαμογελαστοί σκελετοί που χόρευαν χλεύαζαν τους ζωντανούς διασκεδάζοντας με την απογοήτευσή τους. Ήταν σαν να τους έλεγαν, "Απολαύστε το τώρα, γιατί δεν πρόκειται να διαρκέσει".

Κατά τη διάρκεια του 1400, εμφανίστηκαν περισσότερες απεικονίσεις του Χορού του Θανάτου εμπνευσμένες από την τοιχογραφία στο Παρίσι. Αρχικά, οι εικόνες εξαπλώθηκαν σε όλη τη Γαλλία και στη συνέχεια στην Αγγλία, τη Γερμανία, την Ελβετία και τμήματα της Ιταλίας και της ανατολικής Ευρώπης. Αν και μερικές από αυτές τις τοιχογραφίες και τα ψηφιδωτά σώζονται μέχρι και σήμερα, πολλές άλλες έχουν χαθεί και είναι πλέον γνωστές μόνο μέσω αρχειακών αναφορών. 
 
Ο Πάπας και ο αυτοκράτορας στον Χορό του Θανάτου του Marchant

Στο Παρίσι, πλέον δεν υπάρχει ούτε το οστεοφυλάκιο -κατεδαφίστηκε το 1669- ούτε το νεκροταφείο υπάρχει -έκλεισε τη δεκαετία του 1780 λόγω του συνωστισμού. Όμως η τοιχογραφία υπάρχει σε ξυλογραφίες που δημιουργήθηκαν από τον Guyot Marchant το 1485. Το χειρόγραφο του Marchant αναπαράγει κάθε φιγούρα της πομπής καθώς και τους συνοδευτικούς στίχους. Όταν οι εκτυπώσεις έγιναν δημοφιλείς, έγιναν αρκετές ακόμη εκδόσεις, συμπεριλαμβανομένου του Danse Macabre des Femmes, μια έκδοση που περιλαμβάνει γυναίκες και μια διευρυμένη έκδοση με δέκα νέους χαρακτήρες που δεν υπήρχαν στην αρχική τοιχογραφία.

Καθώς η δημοτικότητα του θέματος συνεχίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1500, άλλοι καλλιτέχνες και εκτυπωτές έκαναν τις δικές τους εκδόσεις του Χορού του Θανάτου. Η πιο γνωστή από αυτές είναι μια που δημιούργησε ο καλλιτέχνης Hans Holbein ο Νεότερος από το 1523 ως το '26, η οποία αρχικά πουλήθηκε ως μεμονωμένες ξυλογραφίες και στη συνέχεια, το 1538, δημοσιεύτηκε σε μορφή βιβλίου. Η σειρά του Holbein ξεκινά με την πρώτη εμφάνιση του Θανάτου, αφότου η Εύα έφαγε το μήλο και η ανθρωπότητα εκδιώχθηκε από τον Κήπο της Εδέμ, και τελειώνει με το τελευταίο τόξο του Θανάτου στην Δευτέρα Παρουσία, όταν όλοι όσοι έχουν πεθάνει εμφανίζονται ξανά για να καταδικαστούν στην αιωνιότητα στον παράδεισο ή την κόλαση.
 
Από τον Χορό του Θανάτου του Holbein, αριστερά, ο Αδάμ και η Εύα διώκονται από τον Κήπο της Εδέμ και δεξιά, η Δευτέρα Παρουσία
 
Ενδιάμεσα, ο Holbein δείχνει πώς ο Θάνατος μπορεί να χτυπήσει ανά πάσα στιγμή, ανεξάρτητα από την κοινωνική θέση ή την γήινη δύναμη. Οι απεικονίσεις του για τους διαφορετικούς χαρακτήρες που συναντούν το χαμό τους είναι πιο αιχμηρές από τις εκδόσεις του Marchant. Αντί για χορό, οι σκελετοί σε αυτόν τον Χορό του Θανάτου αποδίδουν δικαιοσύνη, ακολουθώντας τα θύματά τους σε καταστάσεις που αναδεικνύουν υποκριτικές υποθέσεις και ανηθικότητα. Για παράδειγμα, μια καλόγρια γονατίζει προσευχόμενη, αλλά κοιτάζει πάνω από τον ώμο της τον αγαπημένο της, ενώ ο Θάνατος σβήνει το κερί πίσω της. Σε πολλές από τις σκηνές, αγρότες και ζητιάνοι αγνοούνται από τους επισκόπους, τους δικαστές ή τους βασιλιάδες που υποτίθεται ότι τους προστατεύουν και τους φροντίζουν. Ο Holbein απευθύνεται ρητά στην άθλια αντιμετώπιση του αγρότη από τους κοινωνικά ανώτερούς του, με την εικόνα του τελικού του χαρακτήρα, ενός ηλικιωμένου αγρότη που τον βοηθάει ευγενικά ένας σκελετός. Σε αντίθεση με τους πλούσιους και ισχυρούς, για τους οποίους ο Θάνατος αντιπροσωπεύει την απώλεια της κατάστασης και του πλούτου, ο αγρότης βρίσκει ανακούφιση στον θάνατο μετά από μια ζωή σκληρής εργασίας και εκμετάλλευσης.

Η εκδοχή του Holbein για το Χορό του Θανάτου αποδείχθηκε τόσο δημοφιλής που μέχρι να πεθάνει το 1543, εκτός από τις επίσημες εκτυπώσεις, κυκλοφορούσαν δεκάδες πειρατικές εκδόσεις. Παρόλο που οι μεγάλες, δημόσιες τοιχογραφίες και τα γλυπτά που απεικόνιζαν τον Χορό του Θανάτου έφυγαν από την μόδα μετά τη δεκαετία του 1500, οι εκτυπώσεις του Holbein παρέμειναν γνωστές μέχρι και σήμερα. Τους επόμενους αιώνες, οι καλλιτέχνες συνέχισαν να αντλούν έμπνευση από το τον Χορό, αλλάζοντας στυλ και μορφές ανάλογα με την εποχή τους.
 
"The Bishop and Death", The Dance of Death, Thomas Rolandson, 1816 
 
Από το 1814 έως το '16, ο Άγγλος καλλιτέχνης Thomas Rowlandson δημοσίευσε το The English Dance of Death, μια σειρά από σατιρικά κινούμενα σχέδια στα οποία οι στερεότυπες καρικατούρες των Άγγλων ανδρών και γυναικών πειράζονται από σκελετούς με κατάλληλα σατιρική και σκληρή μοίρα. Ένας χαρακτήρας με την ετικέτα "The Glutton" (λαίμαργος) πεθαίνει από το πολύ φαγητό, ένας φαρμακοποιός δηλητηριάζεται με το ίδιο του το φάρμακο και οι απερίσκεπτοι νέοι που οδηγούν πολύ γρήγορα ανατρέπουν τις άμαξές τους. Όπως και οι εκδόσεις της τοιχογραφίας και του Marchant, οι καρικατούρες συνοδεύονταν από στίχους, γραμμένους από τον κωμικό ποιητή William Combe με το ψευδώνυμο "Doctor Syntax".
 
James Tissot, The Dance of Death, 1860 
 
Το 1861, ο Γάλλος καλλιτέχνης James Tissot διερεύνησε το θέμα σε έναν πίνακα που εκτέθηκε στην επίσημη έκθεση ζωγραφικής της Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Παρισιού, το Σαλόν, απεικονίζοντας μια σειρά ανθρώπων που χορεύουν έχοντας σκελετούς στην κεφαλή και την ουρά της πορείας. Μπροστά, δύο μουσικοί πλαισιώνουν το πτώμα, το οποίο κοιτάζει απευθείας τους θεατές. Στο τέλος, ένας καλυμμένος σκελετός φέρει ένα φέρετρο, μια κλεψύδρα και ένα δρεπάνι. Οι χορευτές, χωρίς να αγνοούν τα φάντασμα γύρω τους και τους ανοιχτούς τάφους στα βράχια κοντά στα πόδια τους, χαζεύουν χαρούμενοι το τοπίο.
 
The Skeleton Dance, 1929
 
Σχεδόν επτά δεκαετίες αργότερα, το 1929, ακόμη και ο Γουόλτ Ντίσνεϊ δημιούργησε τη δική του προσαρμογή της αλληγορίας με το "The Skeleton Dance", μια κινούμενη ταινία μικρού μήκους στην οποία οι σκελετοί σηκώνονται από τους τάφους τους και χορεύουν foxtrot. Κατά καιρούς, η μουσική παίζεται με όργανα που είναι φτιαγμένα από τα ίδια τους τα κόκαλα. Αν και στο καρτούν δεν χορεύει κανένας άνθρωπος στους τάφους, οι σκελετοί είναι ίδιοι μες τους προηγούμενους Χορούς του Θανάτου. Άλλα βασικά στοιχεία του Halloween -μαύρες γάτες, κουκουβάγιες, ταφόπλακες και νυχτερίδες- προσθέτουν μια τρομακτική διάθεση.

Αν και ο Χορός του Θανάτου δεν σχετίζεται, με αυστηρό τρόπο, με το Halloween, οι μακάβριες εικόνες έχουν απήχηση στις σχέσεις μεταξύ της ζωής και του θανάτου. Σκελετοί, κρανία και πτώματα που θυμίζουν αυτούς τους ζοφερούς μεσαιωνικούς χορευτές εμφανίζονται συχνά σε στοιχειωμένα σπίτια, ως διακόσμηση και ως κοστούμια. Άλλοτε τρομακτικά, άλλοτε καρτούν, οι σημερινοί σκελετοί που χορεύουν απέχουν πολύ από τους προκατόχους τους στο Danse Macabre.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου