Σε ορισμένες ταινίες επιστημονικής φαντασίας, το μέλλον μοιάζει αρκετά ζοφερό, με δυστοπικά οράματα ενός κόσμου που παλεύει με τον υπερπληθυσμό, την υψηλή εγκληματικότητα, την επιδημία και τις συνέπειες του πολέμου. Αυτό μπορεί να φαίνεται άβολα οικείο χάρη στη χρήση πραγματικών κτιρίων από τον σκηνοθέτη, είτε για να φέρει την ιστορία στην πραγματικότητα, ή απλά επειδή φαίνονται "φουτουριστικά".
Blade Runner (1982), Λος Άντζελες, Καλιφόρνια
Η κλασική ταινία επιστημονικής φαντασίας του 1982 διαδραματίστηκε σε ένα φουτουριστικό Λος Άντζελες και διαθέτει πολλά ορόσημα από τον πραγματικό κόσμο. Ένα από αυτά είναι το κτήριο Bradbury, όπου ο αστυνομικός Rick Deckard (Χάρισον Φορντ) παλεύει με ένα όχλο cyborg "replicants" και έχει την τελική αντιπαράθεση με το αντίγραφο Roy Batty (Ρούτγκερ Χάουερ). Μεγάλο μέρος της δράσης λαμβάνει χώρα στην αυλή του κτηρίου Bradbury, η οποία είναι ανοιχτή στο κοινό σήμερα.
Απέναντι από το κτίριο Bradbury βρίσκεται το κτίριο της Pan Am, το οποίο έγινε το "Yukon Hotel", εκεί όπου ο Deckard πιάνει ένα replicant στην αρχή της ταινίας. Αρχικά, το αστυνομικό τμήμα στο οποίο ο Deckard λαμβάνει εντολή να σκοτώσει όλα τα replicant, ήταν ένα κινηματογραφικό σκηνικό που κατασκευάστηκε μέσα στο σπηλαιώδη σταθμό Union του Λος Άντζελες, έναν σημαντικό σιδηροδρομικό κόμβο.
Το διαμέρισμα του Deckard βρίσκεται στο Ennis House, ένα συγκρότημα που σχεδιάστηκε από τον Frank Lloyd Wright και μιμούταν τους ναούς των Μάγια. Το κτίριο, το οποίο εμφανίζεται σε ταινίες από τη δεκαετία του 1930, αποτελεί εθνικό ορόσημο και είναι διαθέσιμο για ξεναγήσεις.
Total Recall (1990), Πόλη του Μεξικό, Μεξικό
Αρχικά, ο Πολ Βερχόφεν ήθελε να κινηματογραφήσει το Total Recall στο Χιούστον, αλλά οι λογιστές είπαν όχι. Έτσι ο Βερχόφεν μετέφερε την παραγωγή στα στούντιο Churubusco στην Πόλη του Μεξικού, αλλά χρησιμοποίησε και τοποθεσίες στην πόλη, όπως το ρετιρέ του ξενοδοχείου Nikko (σήμερα Hyatt Regency). Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, το συνεργείο έμεινε στο ξενοδοχείο και οι καλλιτεχνικοί διευθυντές εντυπωσιάστηκαν πολύ από τον σχεδιασμό του που δανείστηκαν στοιχεία για άλλες σκηνές.
Robocop (1987), Ντάλας, Τέξας
Γι' αυτήν την ταινία, που διαδραματίζεται στο Ντιτρόιτ, ο Βερχόφεν πήγε στο Τέξας. Το μεγαλύτερο μέρος του Robocop, στο οποίο ο Πίτερ Γουέλερ υποδύεται τον Alex Murphy γυρίστηκε στο Ντάλας.
Logan's Run (1976), Fort Worth, Τέξας
Το Ντάλας και το Φορτ Γουόρθ φιλοξένησαν τη δυστοπική ταινία του 1976 Logan's Run. Αρκετές σκηνές γυρίστηκαν στο Dallas Market Center, ένα εμπορικό κέντρο που εμφανιζόταν ως το "The City", ένα υπόγειο συγκρότημα του οποίου οι κάτοικοι πιστεύαν ότι είναι το μόνο ασφαλές μέρος που έχει απομείνει στη Γη. Ένα άλλο εμπορικό κέντρο, το Hulen Mall στο Φορτ Γουόρθ, ολοκληρωνόταν την εποχή των γυρισμάτων και χρησιμοποιήθηκε σε ορισμένες σκηνές.
The Hunger Games (2012/13), Henry River Mill Village, Βόρεια Καρολίνα
Η τριλογία των Hunger Games υποδηλώνει ότι το "District 12", η περιοχή εξόρυξης άνθρακα που φιλοξενεί την ηρωίδα Katniss Everdeen (Τζένιφερ Λόρενς), βρίσκεται στα Απαλάχια. Μεγάλο μέρος της πρώτης ταινίας γυρίστηκε στην Βόρεια Καρολίνα, όπου, το εγκαταλελειμμένο Henry River Mill Village ήταν η "District 12".
Στο
Catching Fire, το τελευταίο μέρος της σειράς, η Katniss είναι μία από
τις επίτιμες καλεσμένες σε ένα πάρτι που διοργανώνει ο Πρόεδρος Σνόου
(Ντόναλντ Σάδερλαντ). Το κτήμα του Προέδρου Σνόου είναι στην
πραγματικότητα το Swan House, ένα αρχοντικό που χτίστηκε για έναν
μεγιστάνα του βαμβακιού της δεκαετίας του 1920 στο Buckhead, βόρεια της
Ατλάντα στην Τζόρτζια.
Το Marriott Marquis Hotel στην Ατλάντα χρησιμοποιήθηκε για τα δωμάτια των νικητών στο Capitol -Panem- και πολλές σκηνές περιλαμβάνουν την εντυπωσιακή εσωτερική αυλή και το ασανσέρ του ξενοδοχείου.
Brazil (1985), Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία
Οι
τοποθεσίες γυρισμάτων για τη "δυστοπική σάτιρα" του Terry Gilliam το
1985 βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Παρίσι. Σκηνές που
διαδραματίζονται στο "Department of Records", όπου εργάζεται ο Sam Lowry
(Τζόναθαν Πράις), γυρίστηκαν στο τρομακτικό Millennium Mills στο
Ανατολικό Λονδίνο, έναν εγκαταλελειμμένο αλευρόμυλο από τις αρχές του
20ού αιώνα.
Σε
μια σκηνή, η μητέρα του Lowry (Katherine Helmond) υποβάλλεται σε ένα
περίεργο λίφτινγκ σε ένα πολυτελές γραφείο. Ο Gilliam κινηματογράφησε
στην Αραβική Αίθουσα στο Μουσείο Λέιτον Χάουζ, την πρώην κατοικία του
ζωγράφου της βικτωριανής εποχής Φρέντερικ, Λόρδου Λέιτον. Η Αραβική
Αίθουσα είναι επενδεδυμένη με κεραμικά και ξυλεία που συλλέχθηκε σε
ταξίδια στη Μέση Ανατολή.
Στην πραγματικότητα, οι σκηνές στο σπίτι του Lowry γυρίστηκαν στο Παρίσι, κυρίως στην κοινότητα Noisy-le-Grand. Το συγκρότημα διαμερισμάτων είναι το Espaces d’Abraxas που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Ricardo Bofill και προοριζόταν να θυμίζει αρχαίο ελληνικό αμφιθέατρο.
Gattaca (1997), Κομητεία Μάριν, Καλιφόρνια
Αρκετές σκηνές από το Gattaca που διαδραματίζονται στην Gattaca Corporation, το κέντρο δοκιμών DNA και ευγονικής που ελέγχει τη μοίρα κάθε ανθρώπου, γυρίστηκαν στο Marin County Civic Centre βόρεια του Σαν Φρανσίσκο. Το Civic Center σχεδιάστηκε από τον Frank Lloyd Wright και εμφανίζεται επίσης σε μια άλλη δυστοπική ταινία -το 1971 THX-1138, το πρώτο έργο του George Lucas.
Σε μια άλλη σκηνή, το εξωτερικό του Δημαρχείου του Λος Άντζελες αντιπροσωπεύει μια αίθουσα συναυλιών όπου ο Vincent (Ίθαν Χοκ) και η Irene (Ούμα Θέρμαν) έχουν το πρώτο τους ραντεβού, παρακολουθώντας έναν πιανίστα με 12 δάχτυλα.
Escape from New York (1981), Ανατολικό Σεντ Λούις, Σεντ Λούις και Μιζούρι, Νέα Υόρκη
Παρά τον τίτλο της, μεγάλο μέρος των γυρισμάτων για την καλτ κλασική του 1981 πραγματοποιήθηκαν στο Ανατολικό Σεντ Λούις του Ιλινόις, καθώς ο σκηνοθέτης Τζον Κάρπεντερ φοβόταν ότι θα ήταν πολύ ακριβό να κάνει την πραγματική Νέα Υόρκη να φαίνεται αρκετά υποβαθμισμένη. Το Ανατολικό Σεντ Λούις είχε πολλά αρχοντικά που έμοιαζαν με εκείνα της Νέας Υόρκης, που πρόσφατα είχε υποστεί μια μεγάλη πυρκαγιά, και διέθετε έναν εγκαταλελειμμένο σιδηροδρομικό σταθμό και μια γέφυρα, δύο τοποθεσίες που απαιτούσε η ταινία.
Μια σκηνή γυρίστηκε στο νησί του Μανχάταν που μετατράπηκε σε μια αποικία φυλακών υψίστης ασφαλείας, με τους φρουρούς να σταθμεύουν στο νησί του Αγάλματος της Ελευθερίας, στα πόδια του Αγάλματος. Ο Κάρπεντερ κατάφερε να πείσει τους ομοσπονδιακούς αξιωματούχους να αφήσουν την ταινία να χρησιμοποιήσει το πραγματικό νησί για τη σκηνή -το πρώτο κινηματογραφικό συνεργείο που είχε ποτέ πρόσβαση στον χώρο τη νύχτα.
Το εξωτερικό του Fox Theatre στον Σεντ Λούις εμφανίζεται σε μια αρχική σκηνή όπου ο Snake (Κερτ Ράσελ), ένας αντι-ήρωας κρατούμενος επιφορτίζεται να σώσει τον Πρόεδρο (Ντόναλντ Πλέζανς), πηγαίνει να τον αναζητήσει.
Η Grand Hall του Union Station
Ο σταθμός Union του Σεντ Λούις είναι ο σταθμός Grand Central, όπου ο Πρόεδρος κρατείται αιχμάλωτος, ενώ στο ίδιο μέρος βρίσκεται και χώρος όπου ο Snake παλεύει σαν μονομάχος για να απελευθερωθεί.
Η γέφυρα Chain of Rocks είναι η γέφυρα της 59th Street της Νέας Υόρκης, μέσω της οποίας ο Snake οδηγεί τον Πρόεδρο στην ασφάλεια. Σήμερα, η γέφυρα είναι κλειστή για τα αυτοκίνητα, αλλά είναι ανοικτή για ποδηλασία και πεζούς.
12 Monkeys (1995), Φιλαδέλφεια, Πενσυλβάνια και Βαλτιμόρη, Μέριλαντ
Η ταινία του 1995 του Τέρι Γκίλιαμ παρουσιάζει τον John Cole (Μπρους Γουίλις) σε ένα παράδοξο ταξίδι στο χρόνο, με πολλές τοποθεσίες γυρισμάτων στη Φιλαδέλφεια και τη Βαλτιμόρη. Σκηνοθετημένες στο μέλλον μετά από μια παγκόσμια πανούκλα, οι πρώτες σκηνές απεικονίζουν τον Cole να συλλέγει δείγματα αέρα έξω από το Δημαρχείο της Φιλαδέλφειας.
Αργότερα, ο Cole στέλνεται πίσω στο χρόνο για να ανακαλύψει την προέλευση της πανούκλας, όπου η συμπεριφορά του τον οδηγεί σε ένα τρελοκομείο, μαζί με τον παρανοϊκό Jeffrey Goines (Μπραντ Πιτ). Για το άσυλο, ο Γκίλιαμ επέλεξε το κρατικό σωφρονιστικό ίδρυμα της Φιλαδέλφειας. Το ίδρυμα χτίστηκε τη δεκαετία του 1820, έχει σχήμα τροχού και αντιπροσωπεύει μια σημαντική μεταρρύθμιση στο πρώιμο αμερικανικό ποινικό σύστημα. Έκλεισε το 1969 και πλέον είναι ανοιχτό για ξεναγήσεις, όπου οι επισκέπτες μπορούν να δουν τα κελιά πραγματικών κρατουμένων -όπως ο Αλ Καπόνε- καθώς και τους κινηματογραφικούς χώρους της ταινίας.
The Matrix Trilogy (1999-2003), Σύδνεϊ, Αυστραλία
Η πόλη εικονικής πραγματικότητας μέσα στο The Matrix υποτίθεται ότι είναι ένα γενικό μέρος για οποιοδήποτε μέρος. Όμως, μεγάλο μέρος της τριλογίας γυρίστηκε μέσα και γύρω από το Σίδνεϊ της Αυστραλίας.
Το κτίριο Metacortex, όπου ο Neo (Κιάνου Ριβς) εργάζεται ως προγραμματιστής και υποψιάζεται ότι κάτι δεν πάει καλά με τον κόσμο, είναι στην πραγματικότητα το Metcentre, ένα εμπορικό κέντρο στην κεντρική επιχειρηματική περιοχή του Σίδνεϊ. Η γέφυρα όπου ο Neo περιμένει την Trinity (Κάρι-Αν Μος) για να τον παραλάβει και να τον φέρει να συναντήσει τον Morpheus (Λώρενς Φίσμπερν) είναι η γέφυρα Adam Street κοντά στην Chinatown του Σίδνεϊ.
Το Σίδνεϊ εμφανίζεται και σε μερικά από τα προγράμματα εκπαίδευσης του Μορφέα. Για παράδειγμα, εκεί που ο Neo αποσπάται από μια γυναίκα με κόκκινο φόρεμα σε ένα σιντριβάνι και στη συνέχεια τη βλέπει να μεταμορφώνεται σε έναν από τους πράκτορες της ταινίας, είναι σε μια πλατεία κοντά στις γωνιές του Martin Place και της Pitt Street.
Το Σύδνεϊ συμπεριλαμβάνεται και στις δύο συνέχειες. Το Matrix Reloaded χρησιμοποιεί τον ιστορικό σταθμό White Bay της πόλης για τις σκηνές όπου οι αντάρτες προσπαθούν να ανατινάξουν έναν σταθμό παραγωγής ενέργειας και το Matrix Revolutions ολοκληρώνεται με μια συνάντηση μεταξύ του Oracle και του Αρχιτέκτονα στους Βασιλικούς Βοτανικούς Κήπους το Λιμάνι του Σίδνεϊ.
Minority Report (2002), Λος Άντζελες, Καλιφόρνια
Όπως και το Blade Runner, και αυτό βασίζεται σε μια ιστορία του Philip K. Dick και γυρίστηκε κυρίως στο Λος Άντζελες, παρά το ότι το σκηνικό της ιστορίας είναι στην Ουάσινγκτον. Μερικά ορόσημα της πρωτεύουσας κάνουν την εμφάνισή τους, ωστόσο -το εξωτερικό του Εμπορικού Κέντρου Ronald Reagan χρησιμοποιείται για το κτίριο "Department of PreCrime" όπου είναι ο πρωταγωνιστής ο John Anderton (Τομ Κρούζ). Το Willard Washington DC Hotel είναι ο τόπος ενός ξέφρενου πάρτι που διοργανώθηκε από τους ανωτέρους του Anderton λίγο πριν το σύστημα "PreCrime" της ταινίας γίνει εθνικό.
Το σύστημα PreCrime της ταινίας καθοδηγείται από τα οράματα τριών διορατικών ανδρών και γυναικών, γνωστών ως "Precogs". Ο Anderton απαγάγει την Agatha (Σαμάνθα Μόρτον) και την φέρνει σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο. Στην πραγματικότητα, το εμπορικό κέντρο είναι το εμπορικό κέντρο Hawthorne Plaza, νότια του Λος Άντζελες. Κάποτε, ολόκληρο το εμπορικό συγκρότημα αποτελούσε ένα εσωτερικό εμπορικό κέντρο με τρία μεγάλα καταστήματα, αλλά το τμήμα του εμπορικού κέντρου έκλεισε το 1999 μετά πολλά οικονομικά προβλήματα. Τα τρία μεγάλα καταστήματα παραμένουν ανοιχτά, ενώ το εμπορικό κέντρο χρησιμοποιείται πλέον ως κέντρο εκπαίδευσης της αστυνομίας.
V for Vendetta (2005), Αγγλία και Βερολίνο
Ο Άλαν Μουρ έστησε την δυστοπία του στο Λονδίνο, έτσι η προσαρμογή V for Vendetta παρουσιάζει μερικά γνωστά ορόσημα όπως το δικαστήριο του Old Bailey και το Big Ben. Στην πραγματικότητα, μεγάλο μέρος της ταινίας γυρίστηκε στο Βερολίνο, αν και μερικές σκηνές καταγράφηκαν σε λιγότερο γνωστές αγγλικές τοποθεσίες. Ο πρόλογος της ταινίας, που απεικονίζει την ιστορία του Άγγλου αντιήρωα Γκάι Φοκς, ορίζει την εκτέλεση του Φοκς στο Hatfield House, μια εξοχική κατοικία στο Hertfordshire. Το Hatfield House ήταν το σπίτι το παιδικών χρόνων της βασίλισσας Ελισάβετ Α'. Ο διάδοχός της, βασιλιάς Ιάκωβος Α', το αντιπαθούσε και το έδωσε στον κόμη του Salisbury, ο οποίος το αναμόρφωσε εκτενώς και είναι αυτό που υπάρχει σήμερα.
Σε μια καταλυτική σκηνή, ένα κορίτσι πυροβολείται επειδή τόλμησε να αμαυρώσει μια πολιτική αφίσα και το πλήθος επαναστατεί. Η σκηνή διαδραματίζεται στη γέφυρα Chalk Farm Footbridge στο Regent's Park Road, κοντά στη μοντέρνα συνοικία Camden Town. Και στο φινάλε της ταινίας, ένα πλήθος ανταρτών, όλοι με μάσκες Γκάι Φοκς, συγκεντρώνονται στην πλατεία Τραφάλγκαρ του Λονδίνου προτού πορευτούν προς το Κοινοβούλιο.
από: atlas obscura
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου