Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021

Ένα ρωσικό οχυρό στην Χαβάη

Καλλιτεχνική απεικόνιση του Fort Elizabeth
 
Κατά μήκος της όμορφης ακτογραμμής του τέταρτου μεγαλύτερου νησιού στη Χαβάη, Καουάι, βρίσκονται τα ερείπια ενός ρωσικού οχυρού.
 
 
 
Στα τέλη του 18ου αιώνα, η πανίσχυρη Ρωσική Αυτοκρατορία μόλις άρχιζε να επεκτείνει την επιρροή της πέρα ​​από τη θάλασσα του Μπέρινγκ στο νεοαποκτηθέν έδαφός της σε τρίτη ήπειρό, την Βόρεια Αμερική. Επικεφαλής αυτής της επέκτασης προς τα ανατολικά ήταν η Ρωσική Αμερικανική Εταιρεία, η οποία είχε επιφορτιστεί από τον τσάρο Παύλο Α' την αποστολή να οικοδομήσει εμπορικές σχέσεις με τους ντόπιους και να επεκτείνει τα αποικιακά συμφέροντα της Ρωσίας στον Νέο Κόσμο.
 

Το Pavlovsk και το Novo Arkhangelsk -σημερινά Kodiak και Σίτκα, αντίστοιχα, στην Αλάσκα- καθιερώθηκαν ως έδρες διακυβέρνησης στη Ρωσική Αμερική και οι αποστολές εξερεύνησης στο σημερινό Βορειοδυτικό Ειρηνικό των ΗΠΑ απέδωσαν άφθονες -αν και συχνά προδοτικές- ευκαιρίες συναλλαγών. Η ρωσική επιρροή θα επεκτεινόταν νότια μέχρι το Φορτ Ρος στην Καλιφόρνια και τελικά στα νησιά της Χαβάης, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα.

Τα πλοία που διέσχιζαν τον Ειρηνικό σε μακρινά ταξίδια από και προς το Novo Arkhangelsk, την ηπειρωτική Ρωσία ή την Κίνα και οι ρωσικές εκμεταλλεύσεις στην Καλιφόρνια χρειάζονταν ένα μέρος για ξεκούραση και ανεφοδιασμό. Το 1815, υπό την καθοδήγηση της Ρωσικής Αμερικανικής Εταιρείας για να δημιουργηθούν σχέσεις με τη Χαβάη με σκοπό τον ανεφοδιασμό, εστάλη στη Χαβάη το ρωσικό εμπορικό πλοίο Bering το οποίο ναυάγησε στα ανοικτά των ακτών Waimea στο νησί Καουάι, κάτι που προκάλεσε τις ρωσικές αρχές να στείλουν τον Δρ Georg Anton Schäffer, έναν εκπρόσωπο της Ρωσικής Αμερικανικής Εταιρείας από τη Γερμανία, τον επόμενο χρόνο.
 

Μέχρι το 1816, ο Schäffer έφτασε με οδηγίες να γίνει φίλος με τον βασιλιά Kamehameha και να δημιουργήσει μια εμπορική σχέση εργασίας με το κυρίαρχο έθνος της Χαβάης, καθώς και να λάβει αποζημίωση για το ναυάγιο του Bering από τον Kaumualiʻi, τον αρχηγό του νησιού Καουάι. Ενώ οι διαπραγματεύσεις του ήταν ως επί το πλείστον επιτυχημένες με τον Kamehameha -έγιναν ακόμη και φίλοι- ο Schäffer απογοητεύτηκε με το ρυθμό των διαπραγματεύσεων και προσπάθησε μόνος του να διαπραγματευτεί απευθείας με τον Kaumualiʻi. Οι δύο τους τα πήγαν καλά αμέσως, αλλά πολλά από αυτά που υποσχέθηκε ο Schäffer στον Kaumualiʻi -όπως η υποστήριξη και η προστασία από τον Kamehameha και τους Αμερικανούς ναυτικούς μέσω συνθηκών και συμβάσεων- απορρίφθηκαν από τη ρωσική κυβέρνηση. Παρ' όλα αυτά, μια ομάδα Χαβανέζων και Ρώσων ξεκίνησαν την κατασκευή ενός ρωσικού οχυρού στο νησί.

Για λίγο, από το 1816 έως το 1817, η ρωσική σημαία κυμάτισε πάνω στα νησιά της Χαβάης. Σχεδιασμένο από τον Schäffer, το "Elizavetinskaya Krepost" ονομάστηκε προς τιμήν της αυτοκράτειρας Ελισάβετ Αλεξέγιεβνα, συζύγου του τσάρου Αλεξάνδρου Α' Παύλοβιτς, κατασκευάστηκε σε σχήμα αστεριού, ένα κοινό στα ευρωπαϊκά οχυρά στις αρχές του 19ου αιώνα, αλλά από υλικά της Χαβάης, συμπεριλαμβανομένων λίθων από έναν παλιό ιερό, τόπο λατρείας. Το οκτάγωνο φρούριο είχε διαστάσεις 300 επί 400 πόδια, με τοίχους ύψους 20 ποδιών που ποικίλλουν σε πλάτος από 25 έως 40 πόδια. Μόλις η ρωσική κυβέρνηση έμαθε την κατασκευή του Schäffer, τον ενημέρωσε ότι είχε ξεπεράσει τις ευθύνες του και διέταξε την άμεση επιστροφή του. Φοβούμενος ότι τα νέα θα εξαπλωθούν και θα είχαν κακό αντίκτυπο στον ίδιο, εγκατέλειψε το νησί, επιστρέφοντας στη Ρωσία όπου απολύθηκε από τα καθήκοντά του και αμέσως εστάλη πίσω στη Γερμανία.
 

Το Fort Elizabeth χρησιμοποιήθηκε πολύ τον 19ο αιώνα τόσο από τις δυνάμεις του Kaumuali'i όσο και αργότερα από το Βασίλειο της Χαβάης, πριν τελικά διαλυθεί το 1864. Σήμερα, στη θέση του βρίσκονται ερείπια, αλλά παραμένουν το περίγραμμα των τειχών, μαζί με τον στύλο που ήταν κάποτε η σημαία της Ρωσικής Αμερικανικής Εταιρίας, και τα θεμέλια μερικών από τις δομές του φρουρίου, ως υπενθύμιση του βραχύβιου ρωσικού εγχειρήματος στη Χαβάη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου