Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021

"The Billion Dollar Code": Η μάχη για το Google Earth

 
Η νέα μίνι σειρά του Netflix μυθιστορηματοποιεί την ιστορία δύο πρωτοπόρων του διαδικτύου στο Βερολίνο που προσπαθούν να αποδείξουν ότι η Google έκλεψε την δισεκατομμυρίων αξίας ιδέα τους.
 
 
 
Βερολίνο, αρχές δεκαετίας του 1990. Δύο τύποι, ο ένας φοιτητής της τέχνης με μεγάλες ιδέες και ο άλλος "κομπιουτεράκιας".
 
Ο Carsten (Leonard Schleicher) και ο Juri (Marius Ahrendt) στον "παράδεισο", την Silicon Valley
 
Όταν συναντήθηκαν το 1993 σε ένα techno club, ανέπτυξαν από κοινού την ιδέα της δημιουργίας ενός είδους παγκόσμιου έργου τέχνης που θα επέτρεπε στους ανθρώπους να ταξιδεύουν σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου, απλά ζουμάροντας μια τοποθεσία με ένα κλικ του ποντικιού.

Γρήγορα συνειδητοποίησαν ότι οι υπολογιστές στις αρχές της δεκαετίας του 1990 δεν ήταν αρκετά ικανοί για το έργο τους.

Όμως, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει, ειδικά με τη βοήθεια ενός τηλεπικοινωνιακού κολοσσού και έμπειρων χάκερ. Έτσι, έλαβαν χορηγία από την Deutsche Telekom, ενώ οι προγραμματιστές ήταν μέλη του περιβόητου Chaos Computer Club.

Παρά την χαοτική διαδικασία, οι δύο συνέταιροι κατάφεραν να ετοιμάσουν το έργο τους, το "Terra Vision", το 1994 ώστε να το παρουσιάσουν σε μια διεθνή έκθεση επικοινωνιών στο Κιότο της Ιαπωνίας. Και ήταν μια μεγάλη επιτυχία.

Όμως, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στη Silicon Valley, ο πηγαίος κώδικας του "Terra Vision" έπεσε σε λάθος χέρια, και το 2005 η Google, ήδη ένας τεχνολογικός γίγαντας, κυκλοφόρησε ξαφνικά το Google Earth.

Οι δύο προγραμματιστές από τη Γερμανία θεώρησαν ότι η Google είχε κλέψει την ιδέα τους κάτι που οδήγησε σε δικαστική υπόθεση τύπου "Δαβίδ εναντίον Γολιάθ.

Τα υπόλοιπα, επί της οθόνης, για όποιον ενδιαφέρεται...
 
 
Μια μυθοπλασία, βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα
Με το The Billion Dollar Code, ο σκηνοθέτης Robert Thalheim και ο σεναριογράφος Oliver Ziegenbalg δημιούργησαν ένα ταξίδι στο χρόνο με μια μυθοπλασία βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα.

Η ιδέα για την ιστορία προέκυψε ενώ έκαναν μπάρμπεκιου με έναν γείτονα, ο οποίος αποδείχθηκε ότι ήταν ο Joachim Sauter, ένας καλλιτέχνης πολυμέσων που βοήθησε στην ανάπτυξη του "Terra Vision" στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και ο οποίος πραγματικά κινήθηκε δικαστικά εναντίον της Google.

Όπως είναι φυσικό, οι δημιουργοί της μίνι σειράς δεν παρουσιάζουν όλα τα γεγονότα πίσω από την ανάπτυξη του προγράμματος και την υπό εξέλιξη δικαστική υπόθεση.
 
Ο πραγματικός Joachim Sauter - πηγή

Ο σκηνοθέτης εξήγησε ότι ήθελε να δείξει "πώς έχει αλλάξει η ισορροπία δυνάμεων και οι ίδιοι οι πρωτοπόροι του διαδικτύου συγκλονίζονται από αυτήν την εξέλιξη", δήλωσε ο Thalheim. "Σήμερα, όλοι μιλούν μόνο για τους πολυεκατομμυριούχους που έγιναν εξαιρετικά πλούσιοι με το διαδίκτυο και τώρα πετούν στο φεγγάρι. Αλλά θέλαμε να δείξουμε πώς ξεκίνησαν όλα και να αφηγηθούμε την ιστορία εκείνων που δεν βρέθηκαν ποτέ στο προσκήνιο".

Συνεντεύξεις με άτομα που εμπλέκονται στα γεγονότα καθώς και τα δικαστικά αρχεία συνέβαλαν στην αυθεντικότητα της σειράς. Το σενάριο αναπαράγει τις πραγματικές δηλώσεις στο δικαστήριο για να αποφευχθεί η σύγκρουση με την Google.

Ο Joachim Sauter συνεργάστηκε με τον σκηνοθέτη. Όμως, δεν πρόλαβε να δει τη σειρά ως ολοκληρωμένο έργο καθώς πέθανε τον Ιούλιο του 2021 και η σειρά, που κυκλοφόρησε στις 7 Οκτωβρίου, είναι αφιερωμένη σ' αυτόν.

από: dw.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου