Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021

Μερικά πράγματα που βρήκα στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα: Se6, Vol 297 (-5)




Μαγούλιανα. Το ψηλότερο χωριό της Πελοποννήσου
 

Ανάμεσα σε ένα πανέμορφο πυκνό δάσος από έλατα, στην κόχη μιας απότομης βουνοπλαγιάς, στέκεται αγέρωχο ένα γραφικότατο χωριό με βαθιές ρίζες που ξεπερνούν τους πέντε αιώνες ζωής.
Τα Μαγούλιανα είναι ένας παραδοσιακός οικισμός της Γορτυνίας, στα δυτικά της Βυτίνας και απέχει 58 χλμ από την Τρίπολη. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1365 μέτρων και κατέχει την πρωτιά σε ολόκληρη την Πελοπόννησο, ως το ψηλότερο κατοικήσιμο χωρίο της. Γαντζωμένο αμφιθεατρικά σε μια εκπληκτικής ομορφιάς πλαγιά, προσφέρει μια θαυμάσια εικόνα στον επισκέπτη, καθώς και μια μαγευτική και συνάμα πανοραμική θέα στην οροσειρά του Μαινάλου.
Τα πετρόκτιστα σπίτια του, πολλά από τα οποία είναι καλά συντηρημένα, ακολουθούν τη γνωστή γορτυνιακή αρχιτεκτονική παράδοση. Υπέροχες εκκλησιές, πολλά πλατάνια και παλιά γραφικά καφενεδάκια, σε παρασύρουν σε μια διαδρομή στο παρελθόν, τότε που οι λιγοστοί φιλόξενοι κάτοικοί του ζούσαν σε αυτό, με τον πιο αγνό και ανέπαφο τρόπο ζωής που μπορεί κανείς να φανταστεί, και που τόσο απλόχερα τους προσφέρθηκε.   
Η ονομασία του χωριού προέρχεται πιθανότατα από την σλαβική λέξη "Magila", που σημαίνει λόφος-ύψωμα, ενώ παρόλο που το 1927 μετονομάστηκε σε "Αργυρόκαστρο" όπως και πολλά χωριά εκείνη την περίοδο που είχαν σλαβικά ή λατινικά ονόματα, σύντομα ξαναγύρισε στην αρχική του ονομασία λόγω αντιδράσεων των κατοίκων.
Σύμφωνα με διάφορες πηγές, το χωριό ιδρύθηκε μεταξύ 1530 και 1600 μ.Χ από πέντε οικισμούς, τον Άγιο Αθανάσιο (Κάστρο), τον Άγιο Κωνσταντίνο (Λειβάδι), τον Άγιο Ιωάννη (Καμπέας), το Πετροβούνι και το Μεγίστου ή Κατσίποδας, με σκοπό να γλυτώσουν από τις επιδρομές των Λαλαιών (εξισλαμισμένων Αλβανών), οι οποίοι κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας είχαν γίνει ο φόβος και ο τρόμος ολόκληρης της Πελοποννήσου με τη μεγάλη οικονομική και στρατιωτική δύναμη που διέθεταν και που κατά γενική ομολογία ήταν τα «καλύτερα ντουφέκια του Μωριά».
Σπουδαία όμως ήταν και η συνεισφορά του χωριού στην Επανάσταση του 1821, όπως τόσο και τόσα άλλα χωριά στην γύρω περιοχή, ενώ υπήρξε πατρίδα του Φώτιου Χρυσανθόπουλου (Φωτάκου), Α΄ υπασπιστή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και συγγραφέα, καθώς και άλλων πολλών οπλαρχηγών.
Στις μέρες μας, την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου γίνεται στην πλατεία του χωριού, δίπλα από τον Προφήτη Ηλία, μεγάλο πανηγύρι με πολύ κόσμο από τη γύρω περιοχή, δημοτική μουσική καθώς και άφθονα ψητά και υπέροχο κρασί.
 
 
Ροπωτό, το χωριό «φάντασμα» που βουλιάζει
 

Το Ροπωτό είναι ένα μικρό χωριό στα Τρίκαλα, χτισμένο στις πλαγιές της Καραβούλας, σε υψόμετρο 750 μέτρων.  Σήμερα, έχει μετακινηθεί ολόκληρο τουλάχιστον 40 μέτρα χαμηλότερα. Το φαινόμενο αυτό οφείλεται στις κατολισθήσεις που πλήττουν το χωριό εδώ και 60 χρόνια.
Μία από τις πιο καταστροφικές κατολισθήσεις σημειώθηκε στις 12 Απριλίου του 2012. Την ημέρα εκείνη, όσα σπίτια έμειναν όρθια, κύλησαν σχεδόν άθικτα στην πλαγιά μερικές δεκάδες μέτρα πιο κάτω. Τα υπόλοιπα κόπηκαν στα δύο ή καταστράφηκαν ολοσχερώς.
Το Ροπωτό, σχεδόν ερειπωμένο πια, βρίσκεται ακόμα εκεί, γερμένο στην πλαγιά.
Σήμα κατατεθέν του χωριού είναι η γυρτή εκκλησία της Παναγίας της Θεοτόκου. Το κτίσμα του ναού είναι μεγάλο και παραμένει επιβλητικό. Η εικόνα του, έτσι όπως γέρνει στην πλαγιά, κάνει το θέαμα ασυνήθιστο και εντυπωσιακό.
Πριν ξεκινήσει η υποχώρηση του εδάφους στο  χωριό κατοικούσαν 800 άνθρωποι. Όμως η καταστροφή αυτή το κατέστησε μη κατοικήσιμο και καθώς το φαινόμενο δεν δίνει σημάδια υποχώρησης, οι περισσότεροι κάτοικοί του αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν.
 
 
Τα θαμμένα αγάλματα του ’40
 

Μετά την κήρυξη του πολέμου, στις 28 Οκτωβρίου ’40, το ελληνικό κράτος οργανώνει τη μεγάλη επιχείρηση απόκρυψης των αγαλμάτων, κορυφαία πράξη της ελληνικής αρχαιολογίας. Αρχαιολόγοι και δημόσιοι υπάλληλοι φρόντισαν να κρύψουν χιλιάδες αρχαιολογικά ευρήματα, σώζοντάς τα – καθ’ αυτόν τον τρόπο – από τις αρπαγές των κατακτητών. - στο: maxmag.gr
 
 
Οι κρυψώνες των αρχαιοτήτων στην Κατοχή
 

«Εξι ολόκληρους μήνες, όσο κράτησε το Αλβανικό Επος, χρειάσθηκαν για να φυλαχθούν τα αρχαία μας», σύμφωνα με τη Σέμνη Καρούζου, κορυφαία αρχαιολόγο και πρώτη γυναίκα έφορο Αγγείων και Μικροτεχνίας στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Τόσος χρόνος απαιτήθηκε για να κρυφτούν οι «θησαυροί» του μουσείου στη σκιά του πολέμου. «Πολύ πρωί πριν να δύσει η σελήνη συγκεντρώνονταν στο μουσείο όσοι είχαν αναλάβει την εργασία τούτη, νύχτα έφευγαν για να πάνε στα σπίτια τους». Οταν ο στρατός κατοχής έμπαινε στην Αθήνα, η επιχείρηση απόκρυψης αρχαιοτήτων είχε ολοκληρωθεί. - στο: kathimerini.gr
 
 
Ο μυστικός ασύρματος που δεν εντόπισαν ποτέ οι Γερμανοί
 

Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στον Κακόπετρο Χανίων, είχε εγκατασταθεί και δραστηριοποιείτο κλιμάκιο της αγγλικής κατασκοπείας αποτελούμενο από δύο Άγγλους στρατιωτικούς και Έλληνες πατριώτες. - στο: mixanitouxronou.gr
 
 
Βουλισμένο Αλώνι: Ένας μυστηριώδης αναρριχητικός προορισμός στην Κρήτη
 

Περίπου 15χλμ δυτικά του Ηρακλείου, στους πρόποδες του Στρούμπουλα και κοντά στο χωριό Μάραθος της Κρήτης, οι επισκέπτες αιφνιδιάζονται από ένα θέαμα επιβλητικό, όσο και παράξενο.
Το φαινόμενο ονομάζεται δολίνη ή καρστική δολίνη. Ουσιαστικά πρόκειται για καθίζηση του εδάφους, το οποίο βουλιάζει στη γη και αφήνει έναν μεγάλο κρατήρα. Έτσι έγινε κι εδώ, στο Βουλισμένο Αλώνι, το όνομα του οποίου σημαίνει αλώνι που έχει βουλιάξει. - στο: travel.gr
 
 
Λέσβος: Το μικροσκοπικό χωριό με το τεράστιας φήμης φυσικό αξιοθέατο
 

Στο υπέροχο νησί της Λέσβου, που τα τελευταία χρόνια κερδίζει όλο και περισσότερο το ταξιδιωτικό κοινό, εκτός από το φημισμένο ούζο και τους πεντανόστιμους θαλασσινούς μεζέδες που μπορεί να απολαύσει κανείς τόσο σε γραφικά και λιθόστρωτα χωριουδάκια στην ενδοχώρα του νησιού, όσο και σε ουζερί πλάι στο κύμα, υπάρχουν μέρη που σίγουρα θα του προκαλέσουν έκπληξη και θαυμασμό στη θέασή τους. Ένα από αυτά και το μικροσκοπικό χωριουδάκι Σιγρί, με ένα από τα διασημότερα αξιοθέατα του νησιού. - στο: newsbeast.gr
 
 
Ποια ήταν η Αλίν, ο μεγάλος έρωτας του Κριστόφ –Το τραγούδι του γι' αυτήν έγινε παγκόσμια επιτυχία και κυκλοφορεί ξανά
 

Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1960, δεν υπήρξε ερωτευμένο ζευγάρι (και στην Ελλάδα) που να μην χόρεψε μπλουζ το θρυλικό Aline. Ονειρικό τραγούδι αγάπης που οδηγούσε σε πιο σφιχτή αγκαλιά, όταν ο στίχος στο ρεφρέν έλεγε Et j'ai crié, crié "Aline!" pour qu'elle revienne (Και φώναξα…φώναξα: Αλίν! γύρνα κοντά μου). - στο: iefimerida.gr
 
 
To ‘χειρότερο αμάξι όλων των εποχών’ τελικά πέτυχε τον σοσιαλιστικό σκοπό του
 

To ανατολικογερμανικό Trabant κυκλοφορούσε από το 1957 μέχρι το 1991 χωρίς ποτέ να αλλάξει ουσιαστικά. - στο: oneman.gr
 
 
Η επόμενη επανάσταση στο διαδίκτυο: Τι είναι το metaverse ή «μετασύμπαν»
 

Η Facebook Inc, μετά τα πυρά των ρυθμιστικών αρχών και των νομοθετών για τις επιχειρηματικές της πρακτικές, σχεδιάζει να αλλάξει όνομα και να επικεντρωθεί περισσότερο στην έννοια του metaverse, σύμφωνα πηγές από το The Verge.
Η έννοια του metaverse γίνεται ταχύτατα μια λέξη - κλειδί στην τεχνολογία και τις επιχειρήσεις. Τι σημαίνει όμως; - στο: huffingtonpost.gr


Μέχρι την επόμενη εβδομάδα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου