Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022

Ένα ιερό στην Ιαπωνία που είναι αφιερωμένο στον Ιπποκράτη

 
Ένας μοναδικός οίκος λατρείας που αποτίει φόρο τιμής στον πατέρα της σύγχρονης ιατρικής στο Κιότο της Ιαπωνίας.
 
 

Η ιαπωνική μυθολογία και ο αντίστοιχος θρησκευτικός Σιντοϊσμός φημίζονται για το εκτεταμένο πάνθεον των "οκτώ εκατομμυρίων θεών", που αποθεώνουν τα πάντα, από φυσικά φαινόμενα μέχρι ιστορικά πρόσωπα. Επιπλέον, είναι σχεδόν χτισμένες στον συγκρητισμό, ενσωματώνοντας θεότητες και έννοιες από τον Βουδισμό, τον Ταοϊσμό, τη μυθολογία των Αϊνου (ιθαγενείς κάτοικοι των βόρειων ιαπωνικών νησιών Χοκάιντο της Ιαπωνίας και Σαχαλίνης της Ρωσίας) κ.ά..
 

Έχοντας αυτό υπόψη, μπορεί να μην αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι υπάρχει ένα ιερό αφιερωμένο στον Ιπποκράτη, τον αρχαίο Έλληνα γιατρό που είναι γνωστός με έναν όρκο ηθικής που ορκίστηκε από τους γιατρούς, τον όρκο του Ιπποκράτη.
 

 
Το ιερό Yakuso-Jinshi στην πόλη Higashi-Tamaya του Κιότο ιδρύθηκε το 1858 και είναι ένας τόπος λατρείας για τον Yakuso-Jin, ένα δυαδικό ζευγάρι θεοτήτων της ιατρικής, τον Ōkuninushi και τον Sukunabikona. Συχνά συγκρίνονται με τον κινέζικο θεό της γεωργίας και της ιατρικής Shennong, αλλά αυτό το ιερό είναι μοναδικό επειδή προστέθηκε και ο Ιπποκράτη, δημιουργώντας μια τριάδα θεών της ιατρικής από τρεις διαφορετικούς πολιτισμούς.
 


Το πώς έγινε αυτό, το τότε πνεύμα των καιρών προσφέρει μια καλή εξήγηση. Στο τέλος της φεουδαρχικής περιόδου Έντο, οι μελετητές εισήχθησαν για πρώτη φορά στις δυτικές διδασκαλίες και πολλοί από αυτούς στράφηκαν στο νέο είδος ιατρικής που θα μπορούσε να τους βοηθήσει να σώσουν περισσότερες ζωές. Όπως μάθαιναν για τον Ιπποκράτη, δεν άργησαν να τον εισάγουν στο παραδοσιακό πάνθεον.
 


Το αρχικό Yakuso-Jinshi, αφιερωμένο κυρίως στο Shennong, χάθηκε όταν η συνοικία γιατρών Nijo τυλίχτηκε στις φλόγες κατά τη διάρκεια της εξέγερσης της Πύλης Hamaguri. Αργότερα, το 1906, ξαναχτίστηκε και μεταφέρθηκε στη σημερινή του θέση, όπου στέκεται ανάμεσα σε παλαιά σπίτια. Μπορεί κανείς να δει το ιερό μέσα από ένα προστατευτικό τζάμι, πέρα από το οποίο εκτίθενται ανατολίτικα σκεπαστά φορεία mikoshi, γλυπτά σκύλων-φύλακα, ένα άγαλμα του Shennong και μια προτομή του Ιπποκράτη. Ο κύριος χώρος λατρείας του, που χαρακτηρίζεται από τη συνηθισμένη αψίδα torii, δεν είναι ανοιχτός στο κοινό παρά μόνο κατά τη διάρκεια ενός ιατρικού φεστιβάλ που πραγματοποιείται κάθε Νοέμβριο.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου