Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022

Οι απίστευτες αποδράσεις του "Ιάπωνα Χουντίνι" Yoshie Shiratori

 
Ο Ιάπωνας Yoshie Shiratori έγινε γνωστός ως ο "άνθρωπος που καμία φυλακή δεν μπορούσε να κρατήσει" αφού δραπέτευσε τέσσερις φορές, τη μια εξ αυτών, χρησιμοποιώντας μόνο σούπα.
 
 
 
Μεταξύ 1936 και 1947, ο Yoshie Shiratori δραπέτευσε από τη φυλακή τέσσερις φορές, δίνοντάς του το παρατσούκλι ο "άνθρωπος που καμία φυλακή δεν μπορούσε να κρατήσει".

Ο ειδικός στις αποδράσεις έγινε διάσημος -ή διαβόητος, όπως το δει κανείς- και οι αποδράσεις του τράβηξαν την προσοχή του κόσμου στις φρικτές συνθήκες των φυλακών της Ιαπωνίας. Όπως εξήγησε ο ίδιος, "Ο λόγος για τον οποίο προσπάθησα να αποδράσω ήταν επειδή ήμουν θυμωμένος με τους φρουρούς που δεν αντιμετώπιζαν τους κρατούμενους ως ανθρώπους".

Σήμερα, μια από τις φυλακές από τις οποίες δραπέτευσε ο πλέον σεβαστός λαϊκός ήρωας, έχει μόνιμο έκθεμα αφιερωμένο στα κατορθώματά του.

Ποιος ήταν ο Yoshie Shiratori
 
Αναπαράσταση κελιού φυλακής στο Μουσείο Φυλακής Abashiri
 
Γεννημένος το 1907 στην ορεινή περιοχή Τοχόκου της Ιαπωνίας, ο Shiratori έπιασε δουλειά σε ένα κατάστημα τόφου και αργότερα προσπάθησε να γίνει ψαράς.

Σύντομα, έμπλεξε σε άσχημες παρέες, άρχισε να παίζει τζόγο και μερικά μικροεγκλήματα τράβηξαν την προσοχή της αστυνομίας πάνω του. Στα μέσα της δεκαετίας του 1930, κατηγορήθηκε για φόνο. Ο ίδιος ορκίστηκε ότι είχε κατηγορηθεί ψευδώς, υποστηρίζοντας ότι τον ενέπλεξε μια τοπική συμμορία. Το δικαστήριο όμως τον έκρινε ένοχο και τον έστειλε στη φυλακή Aomori.

Εκείνη την εποχή, οι φυλακές της Ιαπωνίας ήταν σκληρά μέρη. Συχνά, οι φρουροί βασάνιζαν τους κρατούμενους και ως αποτέλεσμα, πολλοί από αυτούς προσπαθούσαν να δραπετεύσουν. Λίγοι όμως ήταν τόσο επιτυχημένοι όσο ο Shiratori.

Η πρώτη απόδραση
 
 
Ο Shiratori ξεκίνησε παρακολουθώντας και μαθαίνοντας το πρόγραμμα των φρουρών. Εντόπισε κενά στην ασφάλεια και βρήκε ένα κενό 15 λεπτών στο οποίο μπορούσε να δραπετεύσει.

Νωρίς το πρωί της πρώτης του απόδρασης, παραβίασε την κλειδαριά του κελιού του χρησιμοποιώντας ένα κομμάτι σύρμα που είχε βγάλει κρυφά από έναν κουβά. Σχεδίασε τη φυγή σχολαστικά. Στοίβαξε κομμάτια σανίδας από το δάπεδο και τα έβαλε στο κρεβάτι του, δίνοντάς του περισσότερο χρόνο για να φύγει απαρατήρητος. Το σχέδιο λειτούργησε και οι φρουροί συνειδητοποίησαν ώρες αργότερα ότι είχε δραπετεύσει.

Όμως, δεν έμεινε ελεύθερος για πολύ. Τρεις ημέρες αργότερα, οι αρχές τον συνέλαβαν και τον έστειλαν πίσω στη φυλακή, αυτή τη φορά με ισόβια κάθειρξη.

Εν τω μεταξύ, είχε ξεκινήσει ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος.
 
Ο Shiratori στάλθηκε στη φυλακή Akita, όπου οι κρατούμενοι έκαναν χειρωνακτικές εργασίες και, με την Akita ακόμα πιο σκληρή από την Aomori, κοιμόντουσαν σε τσιμεντένια πατώματα. Δεδομένου του ιστορικού της απόδρασης, όταν ο Shiratori δε δούλευε, οι φρουροί τον έκλειναν στην απομόνωση. Τα κελιά της απομόνωσης έκαναν τη διαφυγή σχεδόν αδύνατη. Οι κρατούμενοι έπρεπε να φορούν χειροπέδες ανά πάσα στιγμή, ακόμη και όταν κοιμόντουσαν, ενώ οι λείοι τοίχοι κρατούσαν τους κρατούμενους μέσα. Ωστόσο, ο Shiratori βρήκε και εκεί τρόπο να δραπετεύσει.

Η απόδραση από τον αεραγωγό
 
Αναπαράσταση στο Μουσείο Φυλακής Abashiri που δείχνει την δραπέτευση του Yoshie Shiratori 

Κάθε βράδυ, ο Shiratori εξασκούνταν στο να σκαρφαλώνει στους τοίχους. Εκεί, βρήκε έναν αεραγωγό και χαλάρωσε τα σκουριασμένα εξαρτήματα. Μετά από εβδομάδες, ήταν έτοιμος να δραπετεύσει. Κατά τη διάρκεια μιας βροχερής νύχτας, ο Shiratori έβγαλε τις χειροπέδες του και σκαρφάλωσε στον τοίχο, βγαίνοντας από τον αεραγωγό. Οι βροντές απέσπασαν την προσοχή των φρουρών και μετά από μόλις τρεις μήνες στη φυλακή Akita, ο Shiratori ήταν και πάλι ελεύθερος.

Αυτή τη φορά, κατάφερε να αποφύγει την αστυνομία για μήνες. Στη φυλακή Akita, ένας αστυνομικός ήταν ευγενικός με τον Shiratori, ενώ οι άλλοι τον βασάνιζαν. Ελπίζοντας ότι εκείνος ο άνθρωπος θα μπορούσε να τον βοηθήσει, ο δραπέτης πήγε στο σπίτι του και τον παρακάλεσε να αναλάβει το διεφθαρμένο σωφρονιστικό σύστημα για να σταματήσουν οι βασανισμοί των κρατουμένων. Όμως, ο αξιωματικός κάλεσε τις αρχές και ο Shiratori επέστρεψε στη φυλακή για τρίτη φορά.
 
Η απόδραση με τη σούπα
 
Η πύλη εισόδου της φυλακής Abashiri
 
Οι δύο αποδράσεις είχαν κάνει τον Yoshie Shiratori θρύλο. Οι εφημερίδες ανέφεραν τις αποδράσεις του και οι αρχές ήθελαν να βεβαιωθούν ότι δε θα δραπέτευε ποτέ ξανά. Έτσι, τον έστειλαν στη διαβόητη φυλακή υψίστης ασφαλείας Abashiri.

Ως η βορειότερη φυλακή της Ιαπωνίας, η Abashiri είχε πολύ χιόνι, κάτι το οποίο βοήθησε στην αποτροπή των δραπετεύσεων μιας και οι κρατούμενοι φορούσαν λεπτές στολές.

Στην Abashiri, δεν υπήρχαν χαλαροί αεραγωγοί ή κενά 15 λεπτών στις περιπολίες των φρουρών. Ο Shiratori ήταν πλέον δεμένος σε αστραγάλους και καρπούς με βαριά σιδερένια δεσμά, που μόνο ένας σιδεράς μπορούσε να αφαιρέσει.

Ο Shiratori ορκίστηκε να δραπετεύσει ξανά.

Αυτή τη φορά χρειάστηκαν μήνες. Κάθε μέρα, έριχνε λίγη σούπα miso στα δεσμά του και σε ένα μικρό άνοιγμα στην πόρτα του κελιού του, εκεί απ' όπου οι φρουροί του έδιδαν το φαγητό. Αργά αλλά σταθερά, ο αλμυρός ζωμός έφθειρε το μέταλλο.

Μετά από μήνες, ο Shiratori μπορούσε να ξεφύγει από τα δεσμά του. Άνοιξε το πορτάκι τροφοδοσίας, αλλά αυτό ήταν πολύ μικρό για να χωρέσει να περάσει. Τα κατάφερε όμως και πάλι εξαρθρώνοντας τον ώμο του και γλιστρώντας μέσα από την καταπακτή.

Ο Yoshie Shiratori ήταν ο πρώτος και μοναδικός κρατούμενος που δραπέτευσε ποτέ από τη φυλακή Abashiri.
 
Ο Shiratori εναντίον του συστήματος φυλακών της Ιαπωνίας
 
Κελί απομόνωσης στη φυλακή Abashiri
 
Μετά την τρίτη του απόδραση, ο Shiratori κρύφτηκε για περισσότερο από ένα χρόνο. Ζούσε σε ένα εγκαταλελειμμένο ορυχείο, τρώγοντας μούρα και κυνηγώντας άγρια ​​κουνέλια. Μια μέρα, τον εντόπισε ένας αγρότης και του επιτέθηκε, νομίζοντας ότι ήταν κλέφτης. Κατά τη διάρκεια του καυγά, ο αγρότης πέθανε. Οι αρχές έστειλαν τον Shiratori στο δικαστήριο και αυτή τη φορά καταδικάστηκε σε θάνατο.

Οι αρχές δεν ήθελαν να ρισκάρουν περισσότερο. Τον έκλεισαν στη φυλακή Sapporo και, 24 ώρες το 24ωρο, έξι φρουροί τον παρακολουθούσαν. Το μοναδικό άνοιγμα στο κελί του ήταν μικρότερο από το κεφάλι του.

Ωστόσο, ένα πρωί, οι φρουροί άνοιξαν την πόρτα του κελιού και διαπίστωσαν ότι ο Shiratori είχε φύγει.

Ήταν η τέταρτη απόδραση. Ο Shiratori είχε ξεβιδώσει τις σανίδες του δαπέδου του κελιού του και είχε σκάψει ένα τούνελ με ένα μπολ σούπας. Έσκαβε μόνο τη νύχτα και η τρύπα ήταν ακριβώς κάτω από το κρεβάτι του.
 
Για ένα χρόνο, κατάφερε να ξεφύγει από τις αρχές. Μέχρι που, μια μέρα, καθόταν σε ένα παγκάκι και κάθισε δίπλα του ένας αστυνομικός, ο οποίος του πρόσφερε τσιγάρο μη αναγνωρίζοντάς τον. Ανεξήγητο γιατί, ο Shiratori αποφάσισε να του πει ποιος ήταν και έτσι, επέστρεψε στο δικαστήριο.

Πλέον όμως, οι μεταρρυθμίσεις στο σωφρονιστικό σύστημα της Ιαπωνίας λειτούργησαν υπέρ του. Εξήγησε ότι είχε δραπετεύσει εξ αιτίες και μόνο λόγω των καταχρηστικών συνθηκών. Το δικαστήριο συμμερίστηκε την άποψή του και κήρυξε τον θάνατο του αγρότη αυτοάμυνα. Ωστόσο, έπρεπε να εκτίσει ποινή για τις αποδράσεις του. Μετά την άρση της θανατικής ποινής, μετά από αίτημά του, το δικαστήριο τον έστειλε στη φυλακή Fuchu στο Τόκιο για 20 χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας του θητείας στη φυλακή, ο Yoshie Shiratori δεν προσπάθησε ποτέ να δραπετεύσει. Αποφυλακίστηκε λόγω καλής συμπεριφοράς το 1961 και έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του ελεύθερος, πριν πεθάνει το 1979.

από: ati

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου