Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2022

Πόλεις απ' όλο τον κόσμο που το όνομά τους είναι σχετικό με τα Χριστούγεννα

Πινακίδα της αγοράς των Χριστουγέννων στην πόλη Βηθλεέμ της Πνσυλβάνια
 
Σε ορισμένες πόλεις, τα Χριστούγεννα είναι όλο το χρόνο. Από την Santa Clauss της Ιντιάνα μέχρι τη Βηθλεέμ της Ουαλίας, δείτε μερικά μέρη που τα Χριστούγεννα είναι 365 ημέρες το χρόνο.
 
 
 
Santa Claus, Ιντιάνα, ΗΠΑ
Στις ΗΠΑ υπάρχουν πολλά μέρη με το όνομα του Άγιου Βασίλη, αλλά μόνο ένα είναι διάσημο για τη σφραγίδα του Άγιου Βασίλη. Η Santa Claus είναι μια πόλη με λιγότερο από 2500 κατοίκους και βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της πολιτείας. Όταν οι άποικοι δημιούργησαν την πόλη στα μέσα του 1800, επρόκειτο να την ονομάσουν Σάντα Φε. Επειδή όμως υπήρχε ήδη μια πόλη στην Ιντιάνα με αυτό το όνομα, όταν οι κάτοικοι μαζεύτηκαν την παραμονή των Χριστουγέννων να αποφασίσουν για το όνομά της, σκέφτηκαν το Santa Claus. Σήμερα, η πόλη αυτοαποκαλείται "Η πατρίδα των Χριστουγέννων της Αμερικής" και διαθέτει αξιοθέατα όπως το Μουσείο και το Χωριό του Άγιου Βασίλη, ένα ξενοδοχείο που ονομάζεται Santa's Lodge, το Χριστουγεννιάτικο κατάστημα του Άγιου Βασίλη και το Κάστρο του Santa's Candy, το οποίο διεκδικεί τον τίτλο του πρώτου θεματικού αξιοθέατου στις ΗΠΑ, ενώ, κάθε Δεκέμβριο, τα γράμματα προς τον Άγιο Βασίλη που λαμβάνει το ταχυδρομείο είναι αμέτρητα.

Barra De Navidad, Μεξικό
Το Barra de Navidad στην μεξικανική πολιτεία Jalisco είναι μια παραλιακή πόλη στην ακτή του Ειρηνικού. Βίσκεται κατά μήκος ενός αμμόλοφου -εξ ου και το όνομά του, που σημαίνει Χριστουγεννιάτικος Αμμώδης Ύφαλος. Η πόλη των περίπου 5000 κατοίκων ήταν κάποτε κόμβος για τα ισπανικά πλοία. Αρχικά ονομάστηκε Puerto de Navidad επειδή οι πρώτοι Ισπανοί εξερευνητές που αποβιβάστηκαν εκεί το 1500 έφτασαν την ημέρα των Χριστουγέννων. Το όνομα άλλαξε σε Barra de Navidad μόλις χτίστηκε η πόλη στο αμμόλοφο. Σήμερα, είναι ένα ψαροχώρι και δημοφιλής τουριστικός προορισμός του οποίου οι γραφικές παραλίες το καθιστούν τέλεια απόδραση στα τέλη Δεκεμβρίου για όσους προσπαθούν να ξεφύγουν από το κρύο.

Christmas, Μίσιγκαν, ΗΠΑ
Η πόλη Christmas στο Μίσιγκαν, όπου ζουν μόλις 400 κάτοικοι, πήρε το όνομά της από ένα εργοστάσιο που υπήρχε κάποτε εκεί και που έφτιαχνε δώρα. Σήμερα, η πόλη είναι δημοφιλής προορισμός αναψυχής και εκμεταλλεύεται πλήρως την κληρονομιά της, με αγάλματα του Άγιου Βασίλη στην άκρη του δρόμου και τα καταστήματα και τις πινακίδες με θέμα τον Άγιο Βασίλη.

Natal, Βραζιλία
Το Natal, που σημαίνει "Χριστούγεννα" στα Πορτογαλικά, είναι η πρωτεύουσα μιας πολιτείας στο ανατολικότερο άκρο της Βραζιλίας και λειτουργεί ως το πλησιέστερο σημείο της Νότιας Αμερικής στην Αφρική. Χτισμένη λίγο έξω από ένα πορτογαλικό φρούριο του 16ου αιώνα, το Φρούριο των Τριών Σοφών (ή και Φρούριο των Τριών Βασιλιάδων), η πόλη ιδρύθηκε στις 25 Δεκεμβρίου του 1599.
 
Βόρειος Πόλος, Οκλαχόμα, ΗΠΑ
Οι κάτοικοι αυτής της αγροτικής περιοχής δεν είναι σίγουροι πώς μια πόλη της Οκλαχόμα απέκτησε το όνομα Βόρειος Πόλος. Λέγεται ότι ο τελευταίος ιδιοκτήτης του τοπικού παντοπωλείου σκέφτηκε ότι μπορεί να είχε να κάνει με το ότι η περιοχή ήταν πιο κρύα από άλλα μέρη της κομητείας, ενώ άλλοι κάτοικοι εικάζουν ότι ίσως οφείλεται στο ότι η πόλη ήταν μακρινός προορισμός, όπως μακρινός είναι ο Βόρειος Πόλος για τους ταξιδιώτες.

Sint-Niklaas, Βέλγιο
Η πόλη Sint-Niklaas στην Ανατολική Φλάνδρα πήρε το όνομά της από την εκκλησία που ιδρύθηκε εκεί στις αρχές του 13ου αιώνα, η οποία τιμάει τον προκάτοχό του Αγίου Βασίλη, τον Sinterklaas (Άγιος Νικόλαος). Έξω από το δημαρχείο της πόλης,
όλο το χρόνο, υπάρχει ένα άγαλμα του Αγίου και, μεταξύ 12 Νοεμβρίου και 6 Δεκεμβρίου (Ημέρα του Αγίου Νικολάου), το μουσείο καλών τεχνών της πόλης μετατρέπεται σε Huis van de Sint, δηλαδή, το "Σπίτι του Αγίου", όπου τα παιδιά μπορούν να περιηγηθούν στο σπίτι του Sinterklaas και να τον γνωρίσουν. Ο Sinterklaas επισκέπτεται τα παιδιά της πόλης το Σαββατοκύριακο πριν από τις 6 Δεκεμβρίου και, μετά από αυτό, τα τοπικά σχολεία κλείνουν για ένα εορταστικό τριήμερο ώστε να μπορούν τα παιδιά να παίξουν με τα νέα τους παιχνίδια.

Noel, Μιζούρι, ΗΠΑ
Η πόλη Noel δεν πήρε το όνομά της από τα Χριστούγεννα. Η ονομασία αρχικά αναφερόταν στους ντόπιους ιδιοκτήτες πριονιστηρίων C.W. και W.J. Noel. Στη δεκαετία του 1930, το ταχυδρομείο του Noel άρχισε να προσφέρει χριστουγεννιάτικη υπηρεσία, σφραγίζοντας κάρτες και γράμματα που αποστέλλονταν στην πόλη με μια σφραγίδα με θέμα τα Χριστούγεννα. Κάθε χρόνο, το ταχυδρομείο λαμβάνει χιλιάδες επιστολές από όλο τον κόσμο και ο ντόπιος ταχυδρόμος, για να τις επεξεργαστεί όλες εγκαίρως, έχει την βοήθεια μιας ομάδας εθελοντών.
 
Βηθλεέμ, Πενσιλβανία, ΗΠΑ
Η πόλη οφείλει το όνομά της στην παραμονή των Χριστουγέννων. Το 1741, μια ομάδα πιστών της Εκκλησίας της Μοραβίας -ένα από τα παλαιότερα προτεσταντικά δόγματα στον Χριστιανισμό, που χρονολογείται από τη Μεταρρύθμιση της Βοημίας του 15ου αιώνα και την Ενότητα των Αδελφών που ιδρύθηκε στο Βασίλειο της Βοημίας, εξήντα χρόνια πριν- εγκαταστάθηκε κοντά στις όχθες του ποταμού Lehigh της Πενσυλβάνια. Αυτοί οι άποικοι είχαν προστάτη τον Γερμανό κόμη Nicholas Ludwig von Zinzendorf, ο οποίος όταν τους επισκέφτηκε την παραμονή των Χριστουγέννων του 1741, διακήρυξε ότι η πόλη θα ονομαζόταν Βηθλεέμ. Το 1937, το Εμπορικό Επιμελητήριο της Βηθλεέμ αποφάσισε να αξιοποιήσει στο έπακρο το όνομα, ανακηρύσσοντάς την Χριστουγεννιάτικη Πόλη της Αμερικής και πλέον είναι γνωστή για την χριστουγεννιάτικη αγορά της.

Βηθλεέμ, Ουαλία
Η ουαλική πόλη της Βηθλεέμ οφείλει ακόμη περισσότερα στο πνεύμα των Χριστουγέννων. Είναι ένα μικροσκοπικό χωριό που, το 2012, είχε μόλις 150 άτομα. Στην πραγματικότητα, ε
ίναι τόσο μικρό, που τη δεκαετία του 1980, το μοναδικό ταχυδρομείο του έκλεισε λόγω περικοπών στον προϋπολογισμό. Όμως η μεγάλη ζήτηση για τη σφραγίδα του ταχυδρομείου της Βηθλεέμ την ανάγκασε να ανοίξει ξανά το 2002, το οποίο, αν και συνήθως είναι ανοιχτό μόνο λίγες ώρες την εβδομάδα, κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, λαμβάνει μεγάλο όγκο αλληλογραφίας.

από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου