Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022

Μερικά πράγματα που βρήκα στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα: Se7, Vol 355 (-6)


 
 
Το χωριό των Ιωαννίνων που η θέα του θυμίζει πτήση με αεροπλάνο
 

Στην κατοχή το αιματοκύλισαν οι Ναζί. - στο: mixanitouxronou.gr
 
 
Το Νησί των Ονείρων... που καταστράφηκαν, 1,5 ώρα από την Αθήνα
 

Μόλις δύο ώρες από την Αθήνα υπάρχει ένα άγνωστο, έρημο νησάκι με καταγάλανα, παραδεισένιο νερά, φαρδιές αμμουδιές, και ψηλά, καταπράσινα δέντρα.
Δίπλα στην Ερέτρια της Εύβοιας ένα μικρό νησάκι έγινε τη δεκαετία του '60 γνωστό ως «Νησί των Ονείρων» και προσέλκυε επισκέπτες από όλη την χώρα, που ήθελαν να απολαύσουν στιγμές ηρεμίας κοντά στην πλούσια βλάστηση.
Το πιο εντυπωσιακό με τον συγκεκριμένο εγκαταλειμμένο, σήμερα, παράδεισο είναι το γεγονός ότι μπορείς να φτάσεις στο νησί με τα πόδια, αφού είναι ενωμένο με μία μικρή λωρίδα γης με την Εύβοια. Γι' αυτό το λόγο το αποκαλούν και Πεζονήσι.
Το νησί μοιάζει με προέκταση του λιμανιού και οι παραλίες του είναι γαλανές και πεντακάθαρες. Πριν από 3 δεκαετίες στο Πεζονήσι λειτουργούσε ένα μεγάλο ξενοδοχείο και πολλά εστιατόρια, αλλά εδώ και πολλά χρόνια οι εγκαταστάσεις έχουν εγκαταλειφθεί για γραφειοκρατικούς λόγους.
Παρόλο αυτά, όποιος θέλει μπορεί να φτάσει μέχρι εκεί, να περπατήσει και να απολαύσει το μπάνιο σε πεντακάθαρα, παρθένα νερά.
Στα τέλη της δεκαετίας του '60 το Πεζονήσι αποτελούσε έναν πόλο έλξης για επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο. Μετά την μεταπολίτευση και κατόπιν διαγωνισμού, η έκταση δόθηκε προς αξιοποίηση στην εταιρεία Rest Club AE, η οποία επένδυσε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στον εξοπλισμό.
Γύρω στο 2008 όμως η εταιρεία παρέδωσε το ακίνητο ύστερα από έξωση του Δήμου Ερέτριας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο μισθωτής έφυγε διότι αποδείχθηκε ότι δεν είχε προηγηθεί δημόσιος διαγωνισμός και ουσιαστικά έγινε απευθείας ανάθεση με ενοίκιο 100.000 ευρώ το εξάμηνο.
Από το 2008 το ακίνητο βρίσκεται στα αζήτητα, ενώ μία πρόταση για αξιοποίηση του νησιού που έκανε ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας Λάμπρος Αγγελόπουλος, «μάγκωσε» στην απίστευτη γραφειοκρατία και τις αντιπαραθέσεις μεταξύ του δήμου και της ΕΤΑΔ, η οποία τελικά το 2012 απαγόρευσε να προχωρήσουν σε διαδικασίες αξιοποίησης χωρίς την άδεια της. Ετσι το νησί παραμένει αναξιοποίητο.
 
 
Το φυσικό θαύμα στα έγκατα της γης του Ρεθύμνου
 

Ανάμεσα στα όσα εκπληκτικά κρύβει η Κρήτη στα έγκατα της γης της, λοιπόν, και το εντυπωσιακό σπήλαιο στο νομό Ρεθύμνου, που, δυστυχώς, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο και με τη σφαγή των Κρητών από τους Οθωμανούς το 1823.
Σύμφωνα με όσα έχουν καταγραφεί στην ιστορία, λοιπόν, τον Οκτώβριο του 1823 περίπου 30 άνδρες και 340 γυναικόπαιδα βρήκαν καταφύγιο στο σπήλαιο Μελιδόνι, στο νομό Ρεθύμνου, ώστε να προστατευτούν από τον Οθωμανικό στρατό. Αρνούμενοι να παραδοθούν στον Χουσεΐν Μπέη, όταν εκείνος πληροφορήθηκε για την κρυψώνα τους και τους ζήτησε να παραδοθούν, οι Οθωμανοί τον Ιανουάριο του επόμενου χρόνου έκαψαν την είσοδο του σπηλαίου, με αποτέλεσμα όλα τα γυναικόπαιδα να χάσουν την ζωή τους από ασφυξία.
Στην κεντρική αίθουσα του σπηλαίου, έκτοτε, και προς τιμή των πραγματικών μαρτύρων της αγριάδας των Οθωμανών υπάρχει το οστεοφυλάκιο με τα κόκαλα των ηρώων. - στο: newsbeast.gr
 
 
Πήλιο: 4 υπέροχες πεζοπορικές και ποδηλατικές διαδρομές
 

Μοναδικός συνδυασμός βουνού και θάλασσας και εκπληκτικό τοπίο ντυμένο κάθε εποχή με διαφορετικά χρώματα. - στο: travel.gr
 
 
Δεκεμβριανά: Τα κτίρια της Αθήνας που φέρουν ακόμη και σήμερα τα σημάδια από τις σφαίρες της αιματηρής σύγκρουσης
 
Κτήριο στην οδό Αμαλίας. Οι σφαίρες από τις σφοδρές μάχες διακρίνονται ακόμη.
 
Ήταν Κυριακή 3 Δεκεμβρίου του 1944. Καλά καλά δεν είχαν συμπληρωθεί δύο μήνες από την απελευθέρωση ύστερα από 1.264 ημέρες ναζιστικού σκοταδισμού. - στο: iefimerida.gr
 
Δεκεμβριανά 1944: χώροι διασκέδασης που υπήρξαν πεδία μαχών - στο: huffingtonpost.gr
 
Η κραυγή των τοίχων - στο: efsyn.gr
 
Διαβάστε και αυτό από τον Iannis Golias
 
 
Τα «φαντάσματα» της εθνικής Αργεντινής που θυσιάστηκαν για μια πρόκριση
 
 
Οι ξεχασμένοι ήρωες που επιβίωσαν στην «κόλαση». - στο: menshouse.gr
 
 
Αράλη: Η θάλασσα που πέθανε μέσα σε 40 χρόνια
 

Η άλλοτε τέταρτη μεγαλύτερη λίμνη στον κόσμο έχει πλέον μετατραπεί σε έρημο. Το χώμα από τον ξηρό πυθμένα της λίμνης έχει προστεθεί στη σκόνη που στροβιλίζεται πάνω από την Κεντρική Ασία. - στο: news247.gr
 
 
Οϊμιάκον, το πιο παγωμένο χωριό του πλανήτη
 

Μία σιβηρική, αγροτική περιοχή 462 κατοίκων που έχει καταγράψει το ρεκόρ ψύχους των -67,8 βαθμών Κελσίου (για κατοικημένο μέρος). - στο: oneman.gr
 
 
Μέχρι την επόμενη εβδομάδα...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου