Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022

Μερικά πράγματα που βρήκα στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα: Se7, Vol 356 (-6)


 
 
Το ομορφότερο πέτρινο τοξωτό γεφύρι της Ελλάδας
 

Η Ήπειρος φημίζεται για τις φυσικές της ομορφιές.
Άγρια βουνά, ποτάμια, λίμνες και φυσικά το σήμα κατατεθέν της είναι τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια.
Ποιο όμως είναι άραγε το ομορφότερο γεφύρι της Ηπείρου;
Το γεφύρι στο Γκρέτσι αν και εντελώς άγνωστο διεκδικεί με αξιώσεις αυτόν τον τίτλο. Μια ανάσα από τα σύνορα με την Αλβανία και ανάμεσα στην Πωγωνιανή που αυτές τις μέρες έγινε γνωστή από την ύπαρξη της δομής της " Κιβωτού του Κόσμου" και τον Παλαιόπυργο κυριολεκτικά στην μέση του πουθενά βρίσκεται αυτό το εκπληκτικού κάλλους πέτρινο γεφύρι.
Αυτό που το κάνει ξεχωριστό είναι πως δεν ενώνει τις 2 όχθες ενός ποταμού αλλά περνάει πάνω από έναν άγριας ομορφιάς καταρράκτη 10 μέτρων που έχει νερό μόνο κατά τους χειμερινούς μήνες που οι βροχές είναι πολλές και τα χιόνια στην περιοχή πάντα αγγίζουν υψηλά ποσοστά.
Αν θέλετε να το επισκεφθείτε και εσείς θα πρέπει να το προσεγγίσετε από το χωριό Παιλαιόπυργος Πωγωνίου και όχι ιδανικά μετά από βροχή καθώς ο χωματόδρομος που πρέπει να διασχίσετε μαζεύει πολύ νερό και λάσπη.
 
 
Μέτσοβο, μια βόλτα στο πιο ξακουστό χωριό της Ηπείρου
 

Βρίσκεται ανάμεσα στα βουνά της Πίνδου και το όνομά του σημαίνει αρκουδότοπος. Ο λόγος για το πιο εντυπωσιακό κεφαλοχώρι των Ιωαννίνων, που αποτελεί έναν από τους πιο ιδιαίτερους ταξιδιωτικούς προορισμούς της χώρας μας, ενώ βρίσκεται αμφιθεατρικά χτισμένο πάνω στα ερείπια της αρχαίας πόλης Τύμφη.
Το παραδοσιακό χωριό του Μετσόβου, σε υψόμετρο 1200 μέτρα, είναι ένας από τους πιο ορεινούς δήμους της χώρας, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει πως ο τουρισμός του αντλείται κατ' αποκλειστικότητα στους χειμερινούς μήνες.
Η αλήθεια βέβαια, είναι ότι πρόκειται για υπόδειγμα ορεινού χωριού, το οποίο διατηρεί αναλλοίωτο τον παραδοσιακό του χαρακτήρα, ενώ συνδυάζει αρμονικά τη φύση, την αρχοντιά, την ξεκούραση, το καλό φαγητό, την τέχνη αλλά και τον πολιτισμό.
Αποτελεί γενέτειρα σπουδαίων εθνικών ευεργετών, όπως ο Τοσίτσας, ο Σουρνάρας και ο Αβέρωφ και στις μέρες μας έχει μετατραπεί σε ένα τουριστικό θέρετρο που δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από τα φημισμένα σαλέ του εξωτερικού.
Μισοκρυμμένο στην ομίχλη ή τυλιγμένο στον λευκό μανδύα του χιονιού, μοιάζει με πίνακα ζωγραφικής που σας καλεί να το απολαύσετε με όλες σας τις αισθήσεις. Αφουγκραστείτε λοιπόν το παρελθόν μα και το παρόν του και χορτάστε πανέμορφες εικόνες μέσα από τα πλακόστρωτα στενά, τις πέτρινες βρύσες και φυσικά τα τοπικά μαγαζιά με τα ξυλόγλυπτα αναμνηστικά που βρίσκονται διάσπαρτα στο χωριό. Και βέβαια, γευτείτε τις τόσο ιδιαίτερες γεύσεις του, τόσο από τα δημοφιλή τυριά του, όσο και από τους ατελείωτους αμπελώνες που επεκτείνονται στις κακοτράχαλες πλαγιές των γύρω βουνών και δημιουργούν τα εξαιρετικής ποιότητας φημισμένα κρασιά Αβέρωφ.


Ο εντυπωσιακός Μεσαιωνικός Πύργος στα Δότια της Χίου
 

Ο Πύργος των Δοτιών βρίσκεται κοντά στο χωριό Πυργί (περιοχή Δότια), στο δρόμο προς την παραλία Βρουλίδια της νότιας Χίου, σε μία περιοχή από τις πιο σημαντικές για την παραγωγή μαστίχας. Το τοπίο είναι πολύ χαρακτηριστικό. Τα χαμηλά σχετικά μαστιχόδεντρα πλαισιώνουν με μοναδικό τρόπο το επιβλητικό μνημείο που είναι πολύ καλό δείγμα αμυντικής της αρχιτεκτονικής της Μεσαιωνικής Χίου.
Πρόκειται για ένα Μεσαιωνικό κτίσμα που κατασκευάστηκε στα πλαίσια της γενικής οχύρωσης του νησιού από τους Γενοβέζους στις αρχές του 15ου αιώνα (1410-1415). Εικάζεται ότι πρωταρχικός ρόλος του πύργου ήταν να είναι το κέντρο ελέγχου και συλλογής της παραγωγής μαστίχας που από τότε ήταν πολύ σημαντική για την οικονομία του νησιού. Το τριώροφο κτίσμα, κτισμένο από ανοιχτό γκρίζο ασβεστόλιθο, είναι ερειπωμένο. Διατηρούνται οι τέσσερις τοίχοι του, εκτός από το νότιο που είναι μισογκρεμισμένος. Έχει ορθογώνιο σχήμα, με διαστάσεις 14,28 Χ 15,70 και ύψος 18μ. Με εφτά επάλξεις από την ανατολική και δυτική πλευρά και τέσσερις από τη νότια και βόρεια. Διατηρεί επίσης τα χωρίσματα των εσωτερικών τοίχων του ισογείου και πολλά στοιχεία από τον τρόπο θολοδομίας στον πρώτο και στο δεύτερο όροφο. Ο Πύργος δεν είχε πόρτα στο ισόγειο, όπως συνηθιζόταν για αμυντικούς λόγους, αλλά υποδοχή ελαφριάς κλίμακας στο μεσαίο όροφο. Στο ισόγειο υπάρχουν οπές αερισμού και στον τελευταίο όροφο πολεμίστρες. Περιβαλλόταν από τετράπλευρη περιτείχιση, από την οποία σώζονται τα ίχνη και τα θεμέλια ενός από τα τέσσερα πυργόπουλα που υπήρχαν σε κάθε γωνιά της.
 

Φαράγγι του Βίκου. Η πιο ξεχωριστή συνάντηση μουσικών μέσω Skype που έγινε ποτέ
 

Αν στο άκουσμα της λέξης φαράγγι ή χαράδρα το μυαλό σας πηγαίνει στο φαράγγι της Σαμαριάς ή το Grand Canyon, το φαράγγι του Βίκου είναι αυτό που κερδίζει τις εντυπώσεις με την είσοδο του στο βιβλίο των ρεκόρ Guinness.
To φαράγγι του Βίκου είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής του Ζαγορίου στην βόρεια Ήπειρο. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα και εντυπωσιακότερα φαράγγια παγκοσμίως, μίας και είναι το βαθύτερο σε αναλογία με το πλάτος του.
Αυτό το χαρακτηριστικό του χάρισε και μία ιδιαίτερη πρωτιά στο βιβλίο των ρεκόρ Guinness. Σύμφωνα λοιπόν με την έκδοση του 2005, η χαράδρα του Βίκου είναι η βαθύτερη του κόσμου, καθώς σε ένα της σημείο έχει βάθος 900 και πλάτος 1100 μέτρων.
 
 
Μια μινιατούρα γαλλικής τάξης
 
 
 
Το μυστήριο του σημειωματάριου του Jean Fick
 




 
Οι μοναδικές πληροφορίες που υπάρχουν για τον Jean Fick προέρχονται από το μικρό σημειωματάριο:
 
FICK JEAN BORN 23.11.1876 – HOSPITAL – SOLDIER. 13.10.1898 – 13.9.1900 – RM 57 – WESE WAR 9.14 – 4.8.1.4.1917.7. SAINTE INJURED – INVALID FICK J MARRIAGE ABANDONED HUSBAND . MODES 29.4.1902 HOSPITAL BORN 8.9.1874. FICK ALISE 24.2.1903. MARRIED. A. 1.2.1904. JEAN. K. 22.05. MAGU. 11.6.10″.
 
Στο εξώφυλλο:
 
Jean Fick my God/world [mondieu] ambassador N. 23
 
Προφανώς, ο Fick είχε το σημειωματάριο όταν ήταν στρατιώτης. - στο: notebook stories
 
 
Το μικρασιατικό χωριό – φάντασμα που ερήμωσε μετά την καταστροφή του ’22. Η κατάρα που τρόμαξε τους Τούρκους
 

Στα μικρασιατικά παράλια απέναντι από τη Ρόδο, βρίσκεται ένα μέρος που επισκέπτονται οι τουρίστες για να φωτογραφίσουν το έρημο χωριό που ο θρύλος λέει ότι είναι στοιχειωμένο.
Οι διεθνείς τουριστικοί οδηγοί το αναφέρουν ως το "χωριό φάντασμα" αλλά οι μικρασιάτες το αναγνωρίζουν ως το αγαπημένο Λιβίσι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν μετά τους διωγμούς των Τούρκων. - στο: mixanitouxronou.gr


Ο μεγαλύτερος σεισμός που έχει καταγραφεί στην Ελλάδα έγινε αισθητός σε 10 χώρες
 

Το βράδυ της 12ης Οκτωβρίου 1856, το ανατολικό Αιγαίο σείεται. Ένας πρωτοφανής σεισμός ταρακουνάει τη Ρόδο, την Κρήτη, την Κω, τη Χάλκη, την Κάρπαθο, την Τήλο, το Καστελόριζο. Η ισχύς του είναι τόσο μεγάλη που θεωρήθηκε από τους σεισμολόγους «παγκόσμιος» καθώς έγινε αισθητός σε συνολικά δέκα γειτονικές χώρες της Ελλάδας. Χιλιάδες σπίτια καταστρέφονται με μιας, και εκατοντάδες άνθρωποι καταπλακώνονται στον ύπνο τους από τα ντουβάρια.
Σύμφωνα με τις επίσημες καταγραφές που γίνονται το επόμενο πρωινό, ο σεισμός προέρχεται από το ρήγμα της Χάλκης και φτάνει τα 8,2 Ρίχτερ. Μέχρι σήμερα, αποτελεί τον πιο ισχυρό σεισμό που έχει χτυπήσει ποτέ τη χώρα. - στο: oneman.gr
 
 
«Remnants»: Απομεινάρια πολέμου στις ιταλικές Άλπεις
 


Ο Marc Wilson φωτογραφίζει τα ξεχασμένα πολεμικά οχυρά των ιταλικών Άλπεων. - στο: lifo.gr


Μέχρι την επόμενη εβδομάδα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου