Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022

Άλογο Ντάλα, ένα σουηδικό, χριστουγεννιάτικο σύμβολο

 
Τα άλογα Dala είναι κάτι περισσότερο από απλά στολίδια διακοπών.
 
 

Αν κανείς περιπλανηθεί σε κάποια σκανδιναβική χριστουγεννιάτικη αγορά, πιθανότατα θα συναντήσει περίπτερα που πωλούν σκαλιστά ξύλινα άλογα, βαμμένα συνήθως σε έντονα χρώματα και μοτίβα λουλουδιών. Αυτά τα παραδοσιακά σουηδικά παιχνίδια είναι πολύ περισσότερα από ένα κλασικό δώρο των ημερών ή ταξιδιωτικό αναμνηστικό. Το άλογο Dala είναι πλέον συνυφασμένο με την Σουηδία.

Ο όρος Dala είναι συντόμευση για το "Dalecarlian", την περιοχή που κατασκευάστηκαν για πρώτη φορά αυτά τα άλογα. Τα ειδώλια προέρχονται από την περιοχή Dalarna -γνωστή και ως Dalecarlia- της Σουηδίας, μια επαρχία στην κεντρική περιοχή της χώρας, στα χωριά Bergkarlås, Risa, Vattnäs και Nusnä της οποίες, τον 17ο αιώνα, οι άνθρωποι άρχισαν να κατασκευάζουν απλά, ξύλινα άλογα ως παιδικά παιχνίδια. Οι κατασκευαστές τους επέλεξαν να κατασκευάσουν άλογα αντί για κάποιο άλλο ζώο επειδή ήταν πολύτιμα για τις οικογένειες σε αυτές τις αγροτικές κοινότητες.

Τα μικροσκοπικά χειροποίητα άλογα είχαν μεγάλη επιτυχία και, καθώς όσοι ταξίδευαν στη Σουηδία άρχισαν να τα συμπεριλαμβάνουν μεταξύ των αντικειμένων τους προς πώληση, η δημοτικότητα των αλόγων εξαπλώθηκε. Όσο περνούσε ο καιρός, η εμφάνισή τους άρχισε να εξελίσσεται και, τον 19ο αιώνα, έγιναν κοινά τα σύγχρονα, πιο πολύχρωμα.

Προς τα τέλη του 1800, τα παιχνίδια -που αρχικά προορίζονταν να διασκεδάσουν τα παιδιά- μπήκαν στο εθνικό προσκήνιο και, ως απάντηση στις ανησυχίες για τους Σουηδούς που εγκατέλειπαν τη χώρα για ευκαιρίες σε κάποια άλλη χώρα, το άλογο Dala θεωρήθηκε ένα σύμβολο με το οποίο θα μπορούσε να συνδεθεί η σουηδική ταυτότητα.

Δύο Παγκόσμιες Εκθέσεις έκαναν τα ξύλινα παιχνίδια έμβλημα της χώρας. Η πρώτη φορά ήταν στην έκθεση του 1937 στο Παρίσι και η δεύτερη στην Παγκόσμια Έκθεση της Νέας Υόρκης το 1939-40, όπου ένα τεράστιο ζωγραφισμένο άλογο τοποθετήθηκε μπροστά από το σουηδικό περίπτερο. Αμέσως μετά, παρόμοια αγάλματα άρχισαν σύντομα να εμφανίζονται σε σουηδικές κοινότητες σε όλες τις ΗΠΑ.
 
από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου