Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022

Η εικονογράφηση που παραλίγο να εκτροχιάσει το "Περιπέτειες του Χακ Φιν"

Το εξώφυλλο της δεύτερης -πρώτη στις Η.Π.Α.- έκδοσης - πηγή
 
Το "Περιπέτειες του Χάκλμπερι Φιν", πολύ πριν βγει στα ράφια των ΗΠΑ, κυκλοφόρησε πρώτα στην Αγγλία. Και, από μια περίεργη φάρσα, παραλίγο να εκτροχιαστεί το σπουδαιότερο έργο του Μαρκ Τουέιν.
 
 

Ο Τουέιν ήταν δυσαρεστημένος με τον τρόπο που χειρίστηκαν οι εκδότες τον ίδιο αλλά και τα προηγούμενα βιβλία του. Τα δικαιώματα παρέμειναν απλήρωτα, οι ημερομηνίες κυκλοφορίας αναβλήθηκαν και τα βιβλία δεν προωθήθηκαν επαρκώς. Αποφάσισε λοιπόν, ότι για το Περιπέτειες του Χακ Φιν, θα ξεκινούσε τον δικό του εκδοτικό οίκο και θα κυκλοφορούσε μόνος του το βιβλίο.

Το 1884, ο Τουέιν ίδρυσε την Charles L. Webster and Company, που πήρε το όνομά του από τον επιχειρηματικό του πράκτορα, ο οποίος έγινε διευθυντής της εταιρείας, και δανείστηκε μια ιδέα από έναν παλιό εκδότη για το εγχείρημα: τις πωλήσεις βάσει συνδρομών. Αντί να πουλήσει αντίγραφα του βιβλίου στα καταστήματα και εκείνα με τη σειρά τους να τα πουλήσουν στο κοινό, ένας μικρός στρατός πωλητών που θα απασχολούσε η Webster and Company θα πουλούσε το βιβλίο από πόρτα σε πόρτα. Οπλισμένοι με ένα ενημερωτικό δελτίο πωλήσεων και ένα εκ των προτέρων αντίγραφο του βιβλίου που περιέχει δείγματα σελίδων, οι αντιπρόσωποι έδειχναν το βιβλίο στους καταναλωτές και μετά τους έβαζαν να "εγγραφούν" ή να υπογράψουν μια συμφωνία για να πληρώσουν για ένα αντίγραφο του βιβλίου το οποίο θα έφτανε αργότερα στο σπίτι τους.
 
Οι εικονογραφήσεις
 

Ο Τουέιν ασχολήθηκε και με την εικονογράφηση του βιβλίου, για τις οποίες επιλέχτηκε ο Αμερικανός εικονογράφος Έντουαρντ Γουίνσορ Κεμπλ (E. W. Kemble).
 
Όταν είδε τις εικονογραφήσεις για τα κεφάλαια 13-30, ήταν πολύ ευχαριστημένος. "Αυτή η παρτίδα είναι πολύ καλή. Με ευχαριστούν πάρα πολύ", παραδέχτηκε.

Υπήρξε όμως ένα πρόβλημα. Στο Κεφάλαιο 20, ο Τουέιν ζήτησε να αφαιρεθεί ένα από τα σχέδια, το οποίο απεικόνιζε τον "Βασιλιά" να φιλάει ένα κορίτσι στη συνάντηση στο στρατόπεδο. "Είναι πολύ καλή, αλλά δεν πρέπει να μπει", εξήγησε στον Webster. "Ας μην κάνουμε εικόνες για τη συνάντηση του στρατοπέδου".

Τελικά, ο Τουέιν έμεινε ευχαριστημένος από τις υπόλοιπες εικόνες και το βιβλίο κυκλοφόρησε. Η πρώτη έκδοση τυπωνόταν και τα εκ των προτέρων αντίγραφα είχαν ήδη εμφανιστεί σε πιθανούς πελάτες, όταν ο Webster έλαβε ένα πανικόβλητο γράμμα από έναν πωλητή στο Σικάγο. Όταν ο πωλητής άνοιξε το δείγμα του βιβλίου του, διαπίστωσε ότι κάποιος -ίσως κάποιος άτακτος τυπογράφος ή κάποιος απογοητευμένος από τις καθυστερήσεις, ή ίσως ο Kemble για να εκδικηθεί για τα σχέδια που απορρίφθηκαν-, σε ένα από τα τυπογραφικά πινάκια εικονογράφησης, είχε κάνει μια προσθήκη της τελευταίας στιγμής.

Σε μια εικόνα του Uncle Silas που μιλά σε ένα αγόρι ενώ η Aunt Sally κοιτάζει με ένα χαμόγελο, φαίνεται ένα σκιερό εξόγκωμα στο παντελόνι του, κάτι σαν πέος -χονδρικά.

Οι νέες εικονογραφήσεις
 
Ο Τζιμ και ο Χακ στη σχεδία τους, E. W. Kemble - πηγή
 
Υπάρχουν διάφορες εκδοχές για τα γεγονότα που ακολούθησαν.
 
Μια λέει ότι είχαν γίνει ήδη μόνο 3.000 αντίγραφα και μόνο 250 από αυτά είχαν αποσταλεί. Μια άλλη λέει ότι είχαν τυπωθεί περίπου 30.000 αντίτυπα και, όταν ανακαλύφθηκε η εικονογράφηση, περίμεναν προς αποστολή.

Όπως και να 'χει, ο Τουέιν και ο Webster εντόπισαν τα αντίγραφα, τα οποία, είτε καταστράφηκαν, είτε στάλθηκαν πίσω στην εταιρεία για διόρθωση. Εν τω μεταξύ, ο Webster έπρεπε να σταματήσει την εκτύπωση, να αφαιρέσει την προσβλητική πλάκα, να φτιάξει και να τοποθετήσει μια καινούργια, να αρχίσει από την αρχή την εκτύπωση ώστε να διορθωθούν τα υπάρχοντα βιβλία και να ολοκληρώσει την έκδοση, κάτι που προκάλεσε εβδομάδες καθυστέρησης. Η ανάκληση και η διόρθωση έκαναν την αμερικανική έκδοση του βιβλίου να κυκλοφορήσει πολύ μετά τα Χριστούγεννα, τον Φεβρουάριο του 1885.

Ωστόσο, η απώλεια των χριστουγεννιάτικων αγορών δεν μείωσε πολύ τις πωλήσεις του βιβλίου. Ο Τουέιν πέρασε το καλοκαίρι και το φθινόπωρο τρέχοντας μια διαφημιστική εκστρατεία που περιελάμβανε μια περιοδεία όπου διάβαζε αποσπάσματα από το μυθιστόρημα και τα νέα σχετικά με την άσεμνη εικονογράφηση βοήθησαν να δημοσιοποιηθεί το βιβλίο στις ΗΠΑ και να τροφοδοτηθεί το ενδιαφέρον για αυτό.

Σήμερα, λέγεται ότι υπάρχουν λίγα αντίτυπα της πρώτης έκδοσης με την εικόνα του προσβλητικού Uncle Silas, τα οποία μπορεί να αποφέρουν δεκάδες χιλιάδες δολάρια στην αγορά σπάνιων βιβλίων.

από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου