Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022

Philo Farnsworth: Ο πρωτοπόρος της τηλεόρασης που εμφανίστηκε μόνο μία φορά σε αυτήν

 
Και που κανείς δεν ήξερε ποιος ήταν.
 
 

Η τεχνολογία και η κουλτούρα του δυτικού κόσμου άλλαξαν τη στιγμή που ο 14χρονος Philo Farnsworth άρχισε να οργώνει την οικογενειακή φάρμα πατάτας στο Αϊντάχο. Το 1920, ο έφηβος Farnsworth παρατήρησε τις σειρές του οργωμένου χωραφιού και άρχισε να οραματίζεται πώς θα μπορούσαν να μεταδοθούν κινούμενες εικόνες: Σε οριζόντιες ηλεκτρονικές γραμμές, που στη συνέχεια θα επανασυναρμολογούνταν για να δημιουργήσουν μια αναγνωρίσιμη εικόνα. Αν και δεν ήταν ο μοναδικός εφευρέτης της τηλεόρασης, ο Farnsworth βοήθησε να γίνει πρωτοπόρος στην πρακτική χρήση της.

Παρ' όλα αυτά, εμφανίστηκε μόνο μία φορά στην εθνική τηλεόραση των ΗΠΑ και κανείς δεν ήξερε ποιος ήταν.

Μια δεκαετία μετά, ο εφευρέτης και πρωτοπόρος κατοχύρωσε την ιδέα του για την τηλεόραση, η οποία χρησιμοποιούσε ηλεκτρονικά και όχι μηχανικά μέσα μετάδοσης εικόνων. Αν και όπως είπαμε δεν ήταν ο μοναδικός που συνέβαλε σε αυτό που θα γινόταν η τηλεόραση, το έργο του ήρθε σε ένα κρίσιμο σημείο του 20ού αιώνα.

Η εφευρετικότητά του τον έβαλε στο στόχαστρο της αμερικανικής εταιρείας ηλεκτρονικών RCA, η οποία ισχυρίστηκε ότι κατείχε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για μια παρόμοια ιδέα. Αν και τελικά κατέληξαν σε συμφωνία -η RCA άρχισε να εμπορεύεται την πρώτη καταναλωτική τηλεόραση αφού το 1939 πλήρωσε στον Farnsworth 1 εκατομμύριο δολάρια για τις πατέντες του-, ο ίδιος ήταν χολωμένος από την όλη εμπειρία. Η εφεύρεση ήταν διασκεδαστική, ο επιχειρηματικός κόσμος όμως όχι.

Παρά τα χρόνια μόχθου του Farnsworth, ο επικεφαλής της RCA David Zarnoff καυχιόταν ότι εκείνος τελειοποίησε το κουτί που σύντομα θα αποτελούσε το επίκεντρο της αμερικανικής οικιακής ζωής. Η μη αποδοχή εταιρικών πρωτοβουλιών κόστισε τα εύσημα στον Farnsworth, τουλάχιστον στα μάτια του αμερικανικού κοινού. Στην Παγκόσμια Έκθεση του 1939, ο Sarnoff έκανε τον γύρο της νίκης και παρουσίασε την τηλεόραση στο κοινό, ενώ ο Farnsworth παρακολουθούσε από κάπου κοντά σε ένα κατάστημα τηλεοράσεων.

Παρά το γεγονός ότι ήταν οικονομικά ασφαλής, ο εφευρέτης ένιωσε ότι είχε διαγραφεί από την τηλεόραση. Έπινε υπερβολικά και, κάποια στιγμή, εισήχθη μόνος του σε σανατόριο. Στην πραγματικότητα, η εμφάνισή του στην τηλεόραση, πιθανότατα, ήταν το τελευταίο πράγμα που είχε στο μυαλό του.

Όταν τελικά συνέβη αυτό τον Ιούλιο του 1957, απλώς ενίσχυσε την ιδέα του ότι ήταν ξεχασμένος από την τηλεόραση. Η εκπομπή ήταν το "I’ve Got a Secret", ένα τηλεπαιχνίδι στο οποίο οι καλεσμένοι απαντούσαν σε ερωτήσεις από ένα πάνελ διασημοτήτων που προσπαθούσαν να μαντέψουν το μυστικό τους.
 

Σύμφωνα με την χήρα του Farnsworth, Elma, η εκπομπή και παρόμοιες εκπομπές είχαν ακολουθήσει τον Farnsworth για αρκετό καιρό. "Πολλά προγράμματα τον ήθελαν στην τηλεόραση. Στην πραγματικότητα, ήταν πολύ άρρωστος. Τον πλησίασαν… αυτό τον ευαισθητοποίησε, υποθέτω, οπότε συμφώνησε", είπε.

Ο Farnsworth παρουσιάστηκε ως "Δρ Χ", ένας άνθρωπος που εφηύρε κάτι στα 14 του. Ενώ οι θεατές και το κοινό είχαν αφεθεί στο μυστικό του, οι συμμετέχοντες Μπιλ Κάλεν, Τζέιν Μέντοους, Φέι Έμερσον και Χένρι Μόργκαν δεν είχαν ιδέα. Ο καθένας τον πίεζε με ερωτήσεις, συμπεριλαμβανομένης του αν η εφεύρεσή του μπορεί να είναι επώδυνη.

"Ναι, μερικές φορές είναι αρκετά επώδυνη", απάντησε ο εφευρέτης, κάτι που προκάλεσε τα γέλια στο κοινό του στούντιο.

"Ήταν μια εξαιρετική εμπειρία γιατί εκείνη τη νύχτα [είχαν] τον Μπάστερ Κίτον, καθώς και κάποιον που είχε 22 φίδια", είπε η Elma. "Το μυστικό που έδειξαν στο κοινό ήταν ότι είχε εφεύρει την τηλεόραση όταν ήταν 15 ετών. Φυσικά, του αποκαλούσαν Δρ Farnsworth, οπότε νόμιζαν ότι [ήταν] γιατρός".

Μετά από έναν γύρο ερωτήσεων, κανένας από τους συμμετέχοντες δεν μπόρεσε να μαντέψει το μυστικό του Farnsworth. Στο τέλος, ευχαρίστησαν το εφευρέτη, ο οποίος αποχώρησε με το χρηματικό έπαθλο των 80 δολαρίων και ένα κουτί τσιγάρα. Η εμφάνιση ελάχιστα βελτίωσε την άποψή του για την τηλεόραση, η οποία παρέμεινε χαμηλά στα μάτια του μέχρι τον θάνατό του το 1971 σε ηλικία 65 ετών.

Όταν το "I’ve Got a Secret" φιλοξένησε τον Γκάρι Μουρ δήλωσε για τον Farnsworth, "Θα ήμουν χωρίς δουλειά αν δεν ήσουν εσύ".
 
από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου