Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2022

7 εορτασμοί για το Χειμερινό Ηλιοστάσιο από όλο τον κόσμο

Ο περσικός θεός του φωτός και της σοφίας Μίθρας
 
Το χειμερινό ηλιοστάσιο, η μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου, πέφτει στις 21 ή 22 Δεκεμβρίου στο βόρειο ημισφαίριο και στις 20 ή 21 Ιουνίου στο νότιο.
 
 
 
Από την αρχαιότητα, οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν αναγνωρίσει αυτό το σημαντικό αστρονομικό γεγονός και γιόρτασαν την επακόλουθη "επιστροφή" του Ήλιου με ποικίλους διαφορετικούς τρόπους. Οι παλιές παραδόσεις του ηλιοστασίου έχουν επηρεάσει τις γιορτές που γιορτάζουμε σήμερα, όπως τα Χριστούγεννα και το Χανουκά.

Soyal
Το Soyal είναι η γιορτή του χειμερινού ηλιοστασίου των Ινδιάνων Χόπι της βόρειας Αριζόνα. Οι τελετές και τα τελετουργικά περιλαμβάνουν κάθαρση, χορό και μερικές φορές δώρα. Την ώρα του ηλιοστασίου, οι Χόπι υποδέχονται τα "kachinas", δηλαδή τα προστατευτικά πνεύματα από τα βουνά. Κατασκευάζουν ράβδους προσευχής που χρησιμοποιούνται για διάφορες ευλογίες και άλλες τελετουργίες.

Yalda
Η περσική γιορτή Yalda, ή Shab-e Yalda, είναι μια γιορτή του χειμερινού ηλιοστασίου στο Ιράν που ξεκίνησε στην αρχαιότητα. Σηματοδοτεί την τελευταία ημέρα του περσικού μήνα Åzar (Αζάρ). Η Yalda θεωρείται παραδοσιακά ως η νίκη του φωτός πάνω στο σκοτάδι και ως η γενέθλια ημέρα του περσικού θεού του φωτός και της σοφίας Μίθρα. Οι οικογένειες γιορτάζουν με ειδικά φαγητά, όπως ξηρούς καρπούς και ρόδια, και μερικοί μένουν ξύπνιοι όλη τη νύχτα για να καλωσορίσουν τον πρωινό ήλιο.

Inti Raymi
Αυτή η γιορτή του ηλιοστασίου γιορτάζεται τον Ιούνιο και όχι τον Δεκέμβριο, μιας και είναι γιορτή του Περού. Πρόκειται για μια γιορτή των Ίνκας που ήταν προς τιμή του θεού Ήλιου και που εορταζόταν πριν από την άφιξη των Ισπανών κατακτητών. Οι εορτασμοί περιλάμβαναν γιορτές και θυσίες, ζώων ή, πιθανώς, ακόμη και παιδιών. Οι Ισπανοί απαγόρευσαν τη γιορτή, αλλά αναβίωσε -με εικονικές θυσίες αντί για πραγματικές- τον 20ο αιώνα και γιορτάζεται μέχρι σήμερα.

Σατουρνάλια
Η αρχαία ρωμαϊκή γιορτή Σατουρνάλια είναι ίσως το πιο στενά συνδεδεμένο με τον σύγχρονο εορτασμό των Χριστουγέννων. Αυτή η γιορτή γινόταν την εποχή του χειμερινού ηλιοστασίου και γιόρταζε το τέλος της περιόδου της φύτευσης. Για αρκετές ημέρες, πραγματοποιούνταν παιχνίδια και γιορτές, και γινόντουσαν δωρεές, και η κοινωνική τάξη αντιστρεφόταν -οι σκλάβοι δε δούλευαν και, για λίγο, αντιμετωπίζονταν ως ίσοι.

Μεσοχείμωνο στην Ανταρκτική
Ακόμη και η Ανταρκτική παίρνει το μερίδιό της στον εορτασμό του ηλιοστασίου, χάρη στους ερευνητές που μένουν εκεί κατά τη μακρά, επικίνδυνα κρύα εποχή. Ενώ όσοι από εμάς στο βόρειο ημισφαίριο απολαμβάνουμε τις περισσότερες ώρες της ημέρας, στο νότιο ημισφαίριο γιορτάζουν το Μεσοχείμωνο. Οι γιορτές περιλαμβάνουν ειδικά γεύματα, ταινίες και μερικές φορές ακόμη και χειροποίητα δώρα.

Ημέρα της Αγίας Λουκίας
Η Ημέρα της Αγίας Λουκίας είναι μια γιορτή φώτων που γιορτάζεται στη Σκανδιναβία την εποχή του χειμερινού ηλιοστασίου. Αν και σήμερα τιμάει την χριστιανή μάρτυρα Αγία Λουκία, έχει ενσωματωθεί με προηγούμενες παραδόσεις του ηλιοστασίου, όπως το άναμμα φωτιών για να διώξουν τα πνεύματα κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης νύχτας. Τα κορίτσια ντύνονται με λευκά φορέματα με κόκκινα φύλλα και φορούν στεφάνια από κεριά στα κεφάλια τους προς τιμήν της Αγίας.

Dong Zhi
Το Dong Zhi, η "άφιξη του χειμώνα", είναι μια σημαντική γιορτή στην Κίνα. Είναι μια στιγμή για την οικογένεια να μαζευτεί και να γιορτάσει τη χρονιά που πέρασε. Με βάση το παραδοσιακό κινεζικό σεληνιακό-ηλιακό ημερολόγιο, η γιορτή είναι γενικά μεταξύ της 21ης και 23ης Δεκεμβρίου. Θεωρείται ότι ξεκίνησε ως γιορτή του τέλους της συγκομιδής, με τους εργάτες να επιστρέφουν από τα χωράφια και να απολαμβάνουν τους καρπούς των κόπων τους με την οικογένεια.
 
από: britannica

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου