Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022

Το πρώτο φιλί γυμνών γυναικών στην κάμερα

 
Οι φωτογραφίες πιστεύεται ότι είναι το πρώτο φιλί στην κάμερα.
 
 
 
Ο Άγγλος φωτογράφος με ολλανδική καταγωγή, που έζησε μεγάλο μέρος της ζωής του στις ΗΠΑ, Έντγουερντ Μάιμπριτζ, γνωστός για την πρωτοποριακή εργασία και ανακάλυψή του σχετικά με τον τρόπο ανάλυσης και σύνθεσης της κίνησης μέσω της κάμερας, δεν ασχολήθηκε με τον ερωτισμό.
 
Εξασφάλισε τις υπηρεσίες δύο αγνώστων γυναικών, τις ζήτησε να γδυθούν και τις φωτογράφισε να φιλιούνται. Οι διαδοχικές φωτογραφίες του βοήθησαν τις μελέτες του για την κίνηση ανθρώπων και ζώων.
 
Τα αρχεία Muybridge αναφέρουν:
 
"Με βάση τα σύγχρονα πρότυπα, οι Βικτωριανοί ήταν εξαιρετικά ήσυχοι σεξουαλικά. Συνήθως, θεωρούσαν την ανδρική ομοφυλοφιλία σοβαρή απειλή για την κοινωνία τους, ενώ πίστευαν ότι οι γυναίκες είχαν λίγη ή καθόλου σεξουαλική ορμή. Ως εκ τούτου, η πιθανότητα μια γυναίκα να ήταν λεσβία, συνήθως, αγνοούνταν.

Λόγω των βικτοριανών σεξουαλικών ταμπού, ο Μάιμπριτζ δεν μπορούσε να φωτογραφίσει μαζί γυμνούς άντρες και γυμνές γυναίκες, ή μπορούσε να δημοσιεύσει εικόνες γυμνών ανδρών μαζί μόνο αν απασχολούνταν με κάποιο άθλημα ή κάποια εργασία. Επειδή όμως μπορούσε να δείχνει γυμνές γυναίκες μαζί, χρησιμοποίησε γυναικεία μοντέλα όταν ήθελε να δείξει δύο άτομα να ασχολούνται με συνηθισμένες δραστηριότητες. Γι' αυτό το λόγο, σε πολλές φωτογραφίες, έβαλε μια από τις γυναίκες να αναλάβει έναν τυπικά ανδρικό ρόλο".
 
 
Ο Μάιμπριτζ μπορεί να μην έβρισκε τις φωτογραφίες σαγηνευτικές, αλλά οι γυναίκες κινούσαν τα πάθη του.
 
Στις 17 Οκτωβρίου του 1872, ο Μάιμπριτζ έμαθε ότι η σύζυγός του, Flora Shallcross Stone, είχε ερωτική σχέση με τον ταγματάρχη Harry Larkyns. Φοβούμενος ότι ο επτά μηνών γιος τους, ο Florado Helios Muybridge, δεν ήταν δικό του παιδί, ο Eadweard Μάιμπριτζ εντόπισε τον Larkyns σε ένα ράντσο κοντά στο Calistoga της Καλιφόρνια.
 
"Καλησπέρα, ταγματάρχα, με λένε Μάιμπριτζ και ιδού η απάντηση στην επιστολή που στείλατε στη σύζυγό μου".
 
Ο Μάιμπριτζ στόχευσε, πυροβόλησε και σκότωσε τον άνδρα.

Στο δικαστήριο, παραδέχτηκε παραφροσύνη λόγω ενός τραυματισμού στο κεφάλι που είχε υποστεί το 1860 όταν έπεσε από μια άμαξα. Φοβούμενος ότι η άμαξα θα συγκρουόταν, ο Μάιμπριτζ έκοψε με το μαχαίρι του την ταπετσαρία πίσω από το κάθισμά του. Η άμαξα έπεσε σε έναν βράχο και ο Μάιμπριτζ έπεσε με την πλάτη στο έδαφος. Οι ένορκοι απέρριψαν την έκκλησή του για παράνοια. Ωστόσο, παρά τις οδηγίες του δικαστή, τον αθώωσαν λόγω "δικαιολογημένης ανθρωποκτονίας".

Ο Μάιμπριτζ και η σύζυγός του χώρισαν και πέντε μήνες αργότερα, η Flora πέθανε. Ο Florado στάλθηκε σε ορφανοτροφείο. Για όλη την παιδική ηλικία, ο Μάιμπριτζ χρηματοδότησε τα έξοδα του παιδιού, αλλά δεν τον ξαναείδε ποτέ.

από: flashbak

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου