Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022

Η πρώτη χριστουγεννιάτικη ταινία στον κόσμο

 
Οι χριστουγεννιάτικες ταινίες αποτελούν σημαντικό μέρος της εορταστικής περιόδου.
 
 

Το It’s A Wonderful Life (1946) του Frank Capra είναι η παλαιότερη χριστουγεννιάτικη ταινία που θεωρείται παγκοσμίως ως αριστούργημα, και μάλιστα ονομάστηκε ως μία από τις 100 καλύτερες αμερικανικές ταινίες που έγιναν ποτέ από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου -παρά το γεγονός ότι ήταν μια βόμβα στο box office όταν πρωτοκυκλοφόρησε στις αίθουσες.

Ωστόσο, υπήρχαν χριστουγεννιάτικες ταινίες σχεδόν μισό αιώνα πιο πριν. Το Santa Claus του 1898 σε σκηνοθεσία Τζορτζ Άλμπερτ Σμιθ είναι η παλαιότερη γνωστή χριστουγεννιάτικη ταινία. Η ταινία έχει διάρκεια λιγότερο από 90 δευτερόλεπτα και μόλις το 1935, ενώ, η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους ήταν το Scrooge του 1935 με πρωταγωνιστή τον Σερ Σέιμουρ Χικς,

Ωστόσο, το Santa Claus είναι αρκετά εντυπωσιακός, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι έκανε το ντεμπούτο της μόλις λίγα χρόνια μετά την παραγωγή των πρώτων ταινιών. Η παλαιότερη γνωστή ταινία οποιουδήποτε είδους χρονολογείται από το 1888, 10 χρόνια νωρίτερα, και αποτελείται από μόλις 2,1 δευτερόλεπτα ενός αλόγου. Διαθέτει επίσης μια από τις πρώτες χρήσεις στον κινηματογράφο αυτού που είναι γνωστό ως "παράλληλη δράση", που σημαίνει ότι, δείχνει ταυτόχρονα τον Άγιο Βασίλη να φτάνει σε μια στέγη καθώς και το τι συμβαίνει μέσα στο σπίτι.
 

από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου