Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022

Πώς προέκυψε ο όρος "Box Office";

 
Τα παλιά ταμεία -κλειστά, απομονωμένα περίπτερα που βρίσκονται ακριβώς έξω από τα θέατρα- φαίνεται σαν μια ταιριαστή ιστορία προέλευσης για τον όρο "box office". Αυτό όμως δεν είναι ακριβές.
 
 

Η πραγματική προέλευση του όρου "box office" πιθανότατα περιλαμβάνει τα διαμερίσματα με τα μπαλκόνια που βρίσκονται στις πλευρές ενός θεάτρου, όπου οι εύποροι θεατές μπορούσαν να δουν μια παράσταση χωρίς να χρειάζεται να ανακατεύονται με τους "πολλούς". Όταν στα μέσα του 18ου αιώνα, η φράση "box office" άρχισε να εμφανίζεται για πρώτη φορά στις εφημερίδες, αναφερόταν συγκεκριμένα στο μέρος όπου οι άνθρωποι μπορούσαν να αγοράσουν θέσεις σε κουτιά.

Ένα τεύχος του 1765 του The Public Advertiser του Λονδίνου ανέφερε τέτοιες θέσεις σε κουτιά για μια παράσταση, μια κωμική όπερα με τίτλο Love in a Village.
 
Εικονογράφηση του 1808 του θεάτρου Covent Garden του Λονδίνου από τον Thomas Rowlandson
 
Σύντομα, τα θέατρα άρχισαν να προσφέρουν κανονικά εισιτήρια σε αυτές τις θέσεις. Πριν συμβεί αυτό, όποιος ήθελε μια τέτοια θέση έπρεπε να την αγοράσει από κάποιο συγκεκριμένο άτομο ή μια επιχείρηση στην πόλη ή στην είσοδο της σκηνής του θεάτρου. Η πρακτική αυτή δεν έπαψε μόλις άρχισαν να "πιάνουν" τα ταμεία, αλλά υπάρχει καταχώριση στο London’s Morning Chronicle τον Μάιο του 1810, σχετικά με μια επερχόμενη παράσταση στο Lyceum Theatre.

Πίσω από τον όρο "box office" υπάρχουν και άλλες θεωρίες. Η λέξη "κουτί" χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα κουτί χρημάτων ή κουτί συλλογής από το 1300 και, σύμφωνα με το Online Etymology Dictionary, το "box office" θα μπορούσε αρχικά να αναφέρεται σε αυτό το είδος κουτιού. Έχει επίσης προταθεί ότι το box office χρονολογείται από την ελισαβετιανή εποχή (την εποχή της ιστορίας της Αγγλίας κατά τη διάρκεια της βασιλείας της Βασίλισσας Ελισάβετ Α', 1558-1603), όταν τα καθίσματα στο μπαλκόνι ήταν εντελώς ξεχωριστά από το "αρένα", το γενικό τμήμα εισόδου όπου οι χαμηλά αμειβόμενοι παρευρισκόμενοι παρακολουθούσαν την παράσταση. Όμως, χωρίς καμία γραπτή απόδειξη του όρου box office πριν από τη γεωργιανή εποχή (περίοδος της Βρετανική ιστορία που ορίζεται στις βασιλείες των Γεωργίου Α', Γεωργίου Β', Γεωργίου Γ' και Γεωργίου Δ', δηλαδή, καλύπτει την περίοδο από το 1714 ως το 1830, αν και μερικές φορές συμπεριλαμβάνεται και η βασιλεία του Γουλιέλμου Δ'), φαίνεται πιο εύλογο ότι επινοήθηκε σε σχέση με αυτά τις θέσεις στα κουτιά.
 
Από εκεί και πέρα, σύντομα, η φράση χρησιμοποιήθηκε ως μετωνυμία για τις συνολικές πωλήσεις εισιτηρίων, ένα έθιμο που κέρδισε δημοτικότητα στις αρχές του 20ου αιώνα.
 
από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου