Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022

Το σπίτι που έγινε θέμα ενός πίνακα του Χόπερ, το οποίο με τη σειρά ενέπνευσε το σπίτι στο "Ψυχώ"

Το σπίτι που ενέπνευσε τον πίνακα του Χόπερ
 
Αυτό το σπίτι ήταν το θέμα ενός πίνακα του Έντουαρντ Χόπερ, ο οποίος με τη σειρά του βοήθησε στην έμπνευση του σχεδίου του σπιτιού του Μπέιτς στο «Ψυχώ» του Άλφρεντ Χίτσκοκ. 
 
 
 
Το 1919, ο Γενικός Εισαγγελέας της κομητείας Rockland στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, Thomas Gagan, αγόρασε ένα σπίτι που βρισκόταν κατά μήκος μιας σιδηροδρομικής γραμμής. Η κόρη του, Amo, έζησε εκεί για 50 χρόνια. Σύμφωνα με τους ντόπιους, στα 13 της, είδε τον Έντουαρντ Χόπερ να κάθεται με το φορητό καβαλέτο του στα χαλίκια της γραμμής του τρένου και να δημιουργεί τον πίνακα που θα γινόταν ένα αριστούργημα της αμερικανικής τέχνης και το πρωτότυπο για μια εμβληματική εικόνα του αμερικανικού κινηματογράφου.
 
House by the Railroad, Έντουαρντ Χόπερ, 1952
 
Το σπίτι χτίστηκε το 1885 και, μέχρι σήμερα, ο σιδηρόδρομος περνάει από τη μία πλευρά του. Ο Χόπερ ζωγράφισε τον πίνακα "The House by the Railroad" το 1925, σχεδόν δύο δεκαετίες πριν δημιουργήσει τον πιο γνωστό πίνακα του, τον "Nighthawks". Όπως πολλά άλλα έργα του, έτσι και αυτός ο πίνακας έχει μια αίσθηση μοναξιάς και μυστηρίου.
 
Το σπίτι του "Ψυχώ" στα Universal Studios
 
Αυτή η αίσθηση μυστηρίου μπορεί να ήταν ο λόγος για τον οποίο ο Χίτσκοκ, για την έπαυλη του Μπέιτς στο Ψυχώ του 1960, βασίστηκε στον πίνακα του Χόπερ. Αν και άλλαξαν ορισμένες λεπτομέρειες -το σπίτι του Μπέιτς είναι πιο σκοτεινό και περιβάλλεται από δέντρα- διατηρεί το σχήμα και πολλές από τις αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες του σπιτιού στο Haverstraw.
 
Ο πιο διάσημος πίνακας του Χόπερ, Nighthawks, 1942
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου