Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022

Εγκλήματα που ενέπνευσαν ταινίες, Μέρος 3ο: Edward Paisnel, το Τέρας του Τζέρσεϊ, που ενέπνευσε την ταινία "Beast"

Ένας αστυνομικός με τη μάσκα του Edward Paisnel
 
Μεταξύ του 1957 και του '71, ο Edward Paisnel διέπραξε περισσότερους από δώδεκα βιασμούς και επιθέσεις στα Νησιά της Μάγχης και έμεινε στην ιστορία ως το "Τέρας του Τζέρσεϊ".
 
 
 
Για πάνω από μια δεκαετία, οι κάτοικοι του απομακρυσμένου, και μεγαλύτερου από τα Νησιά της Μάγχης, Τζέρσεϊ, φοβούνταν ότι θα βρουν έναν μασκοφόρο εισβολέα στα σπίτια τους. Εκείνη την εποχή, δεν υπήρχαν συστήματα συναγερμού και σχεδόν καθόλου αστυνομικοί. Περισσότερες από δώδεκα γυναίκες -και παιδιά- ήρθαν αντιμέτωπες με ένα απρόσωπο σχήμα που έγινε γνωστό ως το "Τέρας του Τζέρσεϊ».

Με μια μάσκα που έμοιαζε με λιωμένο δέρμα, το χωρίς συναισθήματα σχήμα καταδίωξε, βίασε και σοδόμησε περισσότερους από 13 ανθρώπους. Ίσως όμως, το πιο ανησυχητικό ήταν ότι η αστυνομία, κάτω από τη μάσκα, ανακάλυψε έναν κανονικό οικογενειάρχη.

Ο Edward Paisnel ήταν 46 ετών, χωρίς ιστορικό βίας και ζούσε με τη σύζυγό του Joan και τα παιδιά της. Μάλιστα, προσέφερε στην κοινότητα καθώς, τα Χριστούγεννα, ντύνονταν Άγιος Βασίλης για τα ορφανά παιδιά. Τελικά, και μετά από 14 χρόνια επιθέσεων και μια χλευαστική επιστολή στην αστυνομία, συνελήφθη τυχαία -αφήνοντας και στοιχεία σατανισμού.

Edward Paisnel, το Τέρας του Τζέρσεϊ
 
Ο Paisnel αποφυλακίστηκε το 1991 και πέθανε από καρδιακή προσβολή το 1994
 
Ο Paisnel γεννήθηκε το 1925. Αν και η ακριβής ημερομηνία και η τοποθεσία της γέννησής του δεν είναι ξεκάθαρες, προερχόταν από οικογένεια ευγενών. Όταν το 1939 το Ηνωμένο Βασίλειο κήρυξε τον πόλεμο στη Γερμανία, ήταν έφηβος και κάποια στιγμή φυλακίστηκε -για λίγο- επειδή έκλεβε φαγητό για να δώσει σε οικογένειες που πεινούσαν.

Τα εγκλήματά του ξεκίνησαν στις αρχές του 1957, πολύ πριν αποκτήσει το διαβόητο παρατσούκλι του ή φορέσει τη μάσκα. Ο τότε 32χρονος, με ένα κασκόλ στο πρόσωπό του, πλησίασε μια νεαρή γυναίκα που περίμενε ένα λεωφορείο στην περιοχή Monte a L’abbe και της έδεσε ένα σχοινί στο λαιμό. Την τράβηξε σε ένα χωράφι, την βίασε και τράπηκε σε φυγή.

Οι στάσεις λεωφορείων και τα απομονωμένα χωράφια έγιναν ο τρόπος δράσης του. Τον Μάρτιο της ίδιας χρονιάς, επιτέθηκε σε μια 20χρονη με τον ίδιο τρόπο. Το επανέλαβε τον Ιούλιο και μετά ξανά τον Οκτώβριο του '59. Όλα τα θύματα ανέφεραν ότι ο βιαστής τους ανέδυε μια "μούχλα". Μέσα σε ένα χρόνο, αυτή η μυρωδιά μπήκε μέσα στα σπίτια.

Την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου του '60, ένα 12χρονο αγόρι ξύπνησε και βρήκε έναν άντρα στην κρεβατοκάμαρά του. Ο εισβολέας χρησιμοποίησε ένα σκοινί, το πήρε σε ένα παρακείμενο χωράφι και το σοδόμισε. Τον Μάρτιο, μια γυναίκα σε μια στάση λεωφορείου, ρώτησε έναν άντρα που ήταν παρκαρισμένος εκεί κοντά, αν μπορούσε να την πάει κάπου. Ήταν ο Paisnel που την πήγε σε ένα χωράφι και τη βίασε.

Αμέσως μετά, έβαλε στόχο το απομακρυσμένο εξοχικό μιας 43χρονης. Στις 1:30 το πρωί, η γυναίκα ξύπνησε από έναν ανησυχητικό θόρυβο και προσπάθησε να καλέσει την αστυνομία, αλλά ο Paisnel είχε κόψει τις τηλεφωνικές γραμμές. Αν και ήταν βίαιος μαζί της, εκείνη κατάφερε να του ξεφύγει και να βρει βοήθεια. Όταν επέστρεψε, εκείνος είχε εξαφανιστεί, αλλά είχε βιάσει την 14χρονη κόρη της.

Το Τέρας του Τζέρσεϊ συνεχίζει την μανία του
 

Τον Απρίλιο, ο Paisnel άρχισε να στοχεύει αποκλειστικά παιδιά, εισβάλλοντας στην κρεβατοκάμαρα μιας 14χρονης η οποία ξύπνησε και τον βρήκε να την παρακολουθεί από τις σκιές, αλλά ούρλιαξε τόσο δυνατά που τράπηκε σε φυγή. Εν τω μεταξύ, τον Ιούλιο, ένα 8χρονο αγόρι εξαφανίστηκε από το δωμάτιό του και βιάστηκε σε ένα χωράφι. Το αγόρι επέστρεψε στο σπίτι του από τον ίδιο τον Paisnel.

Χρειάστηκε αρκετός χρόνος, αλλά η αστυνομία άρχισε να ανακρίνει όλους τους κατοίκους με ποινικό μητρώο. 13 από αυτοί, συμπεριλαμβανομένου του Paisnel, αρνήθηκαν να δώσουν δακτυλικά αποτυπώματα, οπότε, ο κατάλογος των υπόπτων περιορίστηκε. Η αστυνομία πίστευε ότι ο άνθρωπός της ήταν ένας ψαράς ονόματι Alphonse Le Gastelois, αν και τα μόνα στοιχεία που είχαν ήταν ότι ήταν γνωστός για την εκκεντρικότητά του.
 
Ο Alphonse Le Gastelois, ο ψαράς από το Τζέρσεϊ, που κατηγορήθηκε άδικα για μια σειρά σεξουαλικών επιθέσεων σε παιδιά 
 
Σύντομα, με την φωτογραφία του Le Gastelois στις εφημερίδες, αυτόκλητοι τιμωροί έκαψαν το σπίτι του. Ο Le Gastelois έφυγε οριστικά από το νησί, αλλά οι επιθέσεις του Τέρατος του Τζέρσεϊ συνεχίστηκαν. Μέχρι τον Απρίλιο του '61, τρία ακόμη παιδιά βιάστηκαν και σοδομίστηκαν από τον ψυχοπαθή με την μάσκα.
 
Εν τω μεταξύ, ο Paisnel ήταν εθελοντής σε κέντρα της κοινότητας που φρόντιζαν παιδιά. Μάλιστα, ο ίδιος και η σύζυγός του είχαν πάρει μερικά από τα παιδιά, με τον Paisnel να κατηγορείται για κακοποίηση, τόσο του προσωπικού, όσο και των ορφανών που του ζητήθηκε να βοηθήσει. Αν και τίποτα από αυτά δεν αναφέρθηκε ποτέ, τελικά, η Σκότλαντ Γιαρντ άρχισε να βοηθάει την τοπική αστυνομία με το προφίλ του υπόπτου.

Εκτιμήθηκε ότι ο βιαστής ήταν μεταξύ 40 και 45 ετών, ύψους περίπου 1,70 μέτρα, και φορούσε είτε μάσκα είτε κασκόλ. Μύριζε απαίσια και έκανε τις επιθέσεις του μεταξύ 10 μ.μ. και 3 τα ξημερώματα, εισβάλλοντας σε σπίτια από το παράθυρο της κρεβατοκάμαρας και χρησιμοποίησε φακό. Σύντομα, το "Τέρας του Τζέρσεϊ" εξαφανίστηκε και επέστρεψε ξανά το 1963.

Ο Paisnel συλλαμβάνεται
 
Ο Paisnel καλυμμένος με παλτό βγαίνει από όχημα της αστυνομίας

Μετά από δύο χρόνια σιωπής, το "Τέρας του Τζέρσεϊ" επανεμφανίστηκε. Μεταξύ του Απριλίου και του Νοεμβρίου του '63, βίασε και σοδόμισε τέσσερα κορίτσια και αγόρια που είχε αρπάξει από τα υπνοδωμάτιά τους. Το 1966, αν και εξαφανίστηκε μετά τις νέες επιθέσεις, εμφανίστηκε μια επιστολή στο αστυνομικό τμήμα του Τζέρσεϊ, η οποία χλεύαζε την αστυνομία.

Ο συγγραφέας της επιστολή μάλωνε τους ερευνητές ως ανίκανους, ενώ διακήρυττε με περηφάνια ότι είχε διαπράξει το τέλειο έγκλημα. Επίσης δήλωνε ότι όλα αυτά δεν ήταν αρκετά ικανοποιητικά, και ότι θα υπήρχαν ακόμη δύο θύματα. Και όντως, εκείνον τον Αύγουστο, ένα 15χρονο κορίτσι αρπάχτηκε από το σπίτι του, βιάστηκε και ήταν γεμάτο γρατσουνιές.

Το ίδιο ακριβώς συνέβη και σε ένα 14χρονο αγόρι τον Αύγουστο του '70. Το αγόρι όμως είπε στην αστυνομία ότι ο δράστης φορούσε μάσκα. Ήταν αυτή η μάσκα που ενοχοποίησε τον -πλέον- 46χρονο Paisnel όταν συνελήφθη στις 10 Ιουλίου του '71.
 
Η σύζυγος του Paisnel, Joan, μετά την καταδίκη του έγραψε ένα βιβλίο και πολλοί έκαναν εικασίες για τη συνενοχή της στα εγκλήματά του
 
Εκείνη την ημέρα, δύο αστυνομικοί παρατήρησαν ένα αυτοκίνητο που κινούνταν ακανόνιστα και το καταδίωξαν. Ο οδηγός πέρασε τα κράσπεδα, χτύπησε άλλα παρκαρισμένα αυτοκίνητα και τελικά επιβράδυνε μέχρι που βρέθηκε σε ένα χωράφι όταν πέρασε μέσα από έναν φράκτη. Ο οδηγός τράπηκε σε φυγή, αλλά οι αστυνομικοί τον πρόλαβαν και τον ακινητοποίησαν. Σύντομα, οι αρχές υποψιάστηκαν ότι δεν επρόκειτο για έναν συνηθισμένο απερίσκεπτο οδηγό και υπήρχαν πολλές ενδείξεις ότι είχαν το Τέρας του Τζέρσεϊ. Ο Paisnel φορούσε ένα αδιάβροχο, που στις μανσέτες και τους ώμους είχε βάλει καρφιά, και είχε έναν φακό κολλημένο πάνω του. Στο αυτοκίνητο βρήκαν μια μαύρη περούκα, κορδόνια, ταινία και μια απειλητική μάσκα. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι ήταν καθ' οδόν για ένα όργιο, αλλά τέθηκε υπό κράτηση.

Μετά από έρευνα στο σπίτι του, βρέθηκε ένα κρυφό δωμάτιο όπου υπήρχαν φωτογραφίες τοπικών σπιτιών, ένα σπαθί και ένας βωμός που ήταν καλυμμένος με αποκρυφιστικά βιβλία και τη μαύρη μαγεία. Η δίκη του ξεκίνησε στις 29 Νοεμβρίου και χρειάστηκαν μόλις 38 λεπτά για να κριθεί ένοχος από τους ενόρκους.

Στη δίκη του τον Νοέμβριο του 1971 χρειάστηκαν μόλις 38 λεπτά για να καταλήξουν οι ένορκοι σε 13 κατηγορίες για επίθεση, βιασμό και σοδομισμό, και καταδικάστηκε σε 30 χρόνια φυλάκιση. Όμως, το 1991, αποφυλακίστηκε λόγω καλής συμπεριφοράς. Τρία χρόνια αργότερα, πέθανε από καρδιακή προσβολή. Μέχρι και σήμερα, συνεχίζουν να εμφανίζονται στοιχεία για τις κακοποιήσεις που υπέστησαν πολλά παιδιά από το "Τέρας του Τζέρσεϊ".
 

Το 2017 κυκλοφόρησε η ταινία "Beast", με πρωταγωνιστές τους Jessie Buckley, Johnny Flynn και Geraldine James, που βασίζεται χαλαρά στην ιστορία του Paisnel, αναμειγνύοντας πραγματικές λεπτομέρειες από την υπόθεση με μια φανταστική ιστορία

από: ati με πληροφορίες από history daily και mirror

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου