Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022

Όταν το FBI ερεύνησε τη "δολοφονία" του Trent Reznor των Nine Inch Nails

 
Τα δύο άτομα που στέκονταν πάνω από το πτώμα, είπε στις κάμερες ο ντετέκτιβ της αστυνομίας του Μίσιγκαν, Paul Wood, "φορούσαν μια στολή διακριτικού τύπου. Απ' ότι θυμάμαι, μαύρο παντελόνι, κάποιο είδος δερμάτινου μπουφάν με σχέδιο πάνω του και ο ένας φορούσε άρβυλα. Ο άλλος φορούσε κάτι που έμοιαζε με λουστρίνι. Αν ήταν ανθρωποκτονία, σκέφτηκα ότι ήταν πιθανώς μια ανθρωποκτονία τύπου συμμορίας".
 
 
 
Ο Wood περιέγραφε μια αινιγματική υπόθεση στην οποία, η τοπική και πολιτειακή αστυνομία και τελικά το FBI είχαν εργαστεί σκληρά για να τη λύσουν για περισσότερο από ένα χρόνο. Το μυστήριο ξεκίνησε το 1989, όταν ο αγρότης Robert Reed εντόπισε μια κυκλική ομάδα αντικειμένων να αιωρείται πάνω από το αγρόκτημά του, λίγο έξω από την αγροτική κοινότητα Burr Oak του Μίσιγκαν, τα οποία τελικά αποδείχθηκε ότι ήταν μετεωρολογικά μπαλόνια συνδεδεμένα σε μια κάμερα της Kodak (Super 8).

Όταν η κάμερα προσγειώθηκε στην ιδιοκτησία του, ο αγρότης δε εμφάνισε το φιλμ αλλά το παρέδωσε στην αστυνομία. Πρόσφατα, μερικοί ντόπιοι αγρότες είχαν βρει μπελάδες επειδή άφησαν άγρια ​​μαριχουάνα να αναπτυχθεί στις άκρες των χωραφιών τους και έτσι ο Reed σκέφτηκε ότι τα μπαλόνια και η κάμερα ήταν για επιτήρηση. Όμως, ούτε η πολιτειακή ούτε ή τοπική αστυνομία χρησιμοποίησε τέτοιες μεθόδους, οπότε η πολιτειακή αστυνομία στο East Lansing αποφάσισε να εμφανίσει το φιλμ. Αυτό που είδαν τους συγκλόνισε.

Ένας δρόμος της πόλης τη νύχτα. Ένα άψυχο ανδρικό σώμα με μια μυστηριώδη ουσία σκορπισμένη στο πρόσωπό του. Δύο μαυροφορεμένοι άντρες στέκονται πάνω από το σώμα, καθώς η κάμερα στροβιλίζεται στον ουρανό. Στην άκρη του κάδρου φαίνεται ένα τρίτο άτομο να τρέχει, φαινομενικά όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Η αστυνομία του Μίσιγκαν άρχισε αμέσως να αναλύει το βίντεο για ενδείξεις και παρατήρησε τα φώτα του υπερυψωμένου συστήματος τρένων του Σικάγο που απείχε πάνω από 100 μίλια.

Ήταν η πρώτη ένδειξη σε αυτό που θα γινόταν μια έρευνα που θα διαρκούσε έναν χρόνο για κάτι που πίστευαν ότι ήταν, είτε δολοφονία κάποιας αίρεσης, είτε δολοφονία συμμορίας. Όταν έλυσαν το "έγκλημα" αυτού που πίστευαν ότι ήταν μια πραγματική ταινία δολοφονίας, σοκαρίστηκαν περισσότερο από όταν ξεκίνησε η έρευνα. Τα πλάνα ήταν από το μουσικό βίντεο για το "Down In It", το ντεμπούτο σινγκλ του συγκροτήματος Nine Inch Nails, και ο υποτιθέμενος νεκρός ήταν ο -ζωντανός- τραγουδιστής του γκρουπ, Trent Reznor.
 
 
Το 1989, οι Nine Inch Nails επρόκειτο να κυκλοφορήσουν το ντεμπούτο τους άλμπουμ, Pretty Hate Machine -το οποίο έγινε τριπλά πλατινένιο στις ΗΠΑ. Ο δίσκος θα καθόριζε τον ανερχόμενο industrial rock ήχο με τον οποίο θα πειραματιζόταν ο Reznor -και οι υπόλοιποι του συγκροτήματος- στη δεκαετία του 1990.

Το συγκρότημα επέλεξε το τραγούδι "Down In It" ως το πρώτο σινγκλ του Pretty Hate Machine. Άρχισαν να συνεργάζονται με τους H-Gun, μια ομάδα πολυμέσων με έδρα το Σικάγο με επικεφαλής τους κινηματογραφιστές Eric Zimmerman και Benjamin Stokes (οι οποίοι είχαν δημιουργήσει βίντεο για μπάντες όπως οι Ministry και Revolting Cocks) και είχαν μια πρόχειρη ιδέα για το μουσικό βίντεο.
 
Το βίντεο, γυρισμένο σε ένα μέρος ανάμεσα σε αποθήκες και γκαράζ στο Σικάγο, υποτίθεται ότι θα έκλεινε με τον Reznor, που θα φορούσε δερμάτινο μπουφάν, να τρέχει στην κορυφή ενός κτιρίου, ενώ δύο άλλα μέλη του συγκροτήματος θα τον ακολουθούσαν φορώντας φόρμες με καρφιά. Το βίντεο θα έκλεινε με ένα εναέριο ζουμ που θα υπονοούσε ότι ο -καλυμμένος με άμυλο αραβοσίτου για αίμα- χαρακτήρας του Reznor είχε πέσει από το κτίριο και πέθανε στο δρόμο. Επειδή όμως δεν υπήρχαν αρκετά χρήματα για να νοικιάσουν έναν γερανό ώστε να πετύχουν τη λήψη για το βίντεο, επέλεξαν να δέσουν μετεωρολογικά μπαλόνια στην κάμερα και να την αφήσουν να αιωρείται πάνω από τον Reznor, ο οποίος ήταν ξαπλωμένος στο δρόμο περιτριγυρισμένος από τα υπόλοιπα μέλη του γκρουπ.

Όμως, ο αέρας παρέσυρε τα μπαλόνια και την κάμερα. Με τον Reznor να υποδύεται τον νεκρό και τους υπόλοιπους του γκρουπ να τον κοιτάζουν, μόνο ένας από τους κινηματογραφιστές το παρατήρησε. Εκείνος, άρχισε αμέσως να τρέχει για να πιάσει την κάμερα -και έτσι καταγράφηκε το κυνήγι- αλλά αυτή χάθηκε, αναγκάζοντάς τους να ολοκληρώσουν τη λήψη του υπόλοιπου βίντεο και να το κυκλοφορήσουν χωρίς το προγραμματισμένο πλάνο τον Σεπτέμβριο του 1989.

Εν τω μεταξύ, εν αγνοία της μπάντας, ένα δράμα με τη χαμένη κάμερα εκτυλισσόταν στο νοτιοδυτικό Μίσιγκαν. Τελικά, η εκεί αστυνομία ενέπλεξε την αστυνομία του Σικάγο, οι ντετέκτιβ της οποίας διαπίστωσαν ότι το βίντεο είχε γυριστεί σε ένα δρομάκι στην περιοχή Fulton River District της πόλης. Όταν μετά από έρευνες οι αρχές του Σικάγο δεν βρήκαν αναφορές ανθρωποκτονιών που να ταιριάζουν με το βίντεο για τη γειτονιά κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, παρέδωσαν το βίντεο στο FBI, του οποίου οι ειδικοί φέρεται να είπαν ότι, με βάση την ουσία στο άτομο, το σώμα στο βίντεο σάπιζε.
 
Το εξώφυλλο του δίσκου "Pretty Hate Machine" των Nine Inch Nails - πηγή
 
Στην πραγματικότητα, η εν λόγω "ουσία" ήταν το αποτέλεσμα της κακής ποιότητας και του χρώματος του αμύλου καλαμποκιού στο πρόσωπο του τραγουδιστή, οι οποίες είχε ενσωματωθεί στις φωτογραφίες για τον Τύπου για το Pretty Hate Machine -στις πρώτες ζωντανές εμφανίσεις του συγκροτήματος, ο Reznor έφτυνε άμυλο καλαμποκιού και σιρόπι σοκολάτας στα μέλη της μπάντας και στο κοινό.

Χωρίς άλλες επιλογές και για να βρουν στοιχεία που θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν να αναγνωρίσουν το θύμα που φαινόταν στο βίντεο, οι αρχές μοίρασαν φυλλάδια σε σχολεία του Σικάγο ρωτώντας αν κάποιος γνώριζε λεπτομέρειες πίσω από την περίεργη "δολοφονία".

Η τακτική λειτούργησε. Το 1991, ένας ντόπιος φοιτητής τέχνης είδε το βίντεο για το "Down In It" στο MTV, το οποίο του θύμισε ένα από τα φυλλάδια που είχε δει στο σχολείο και επικοινώνησε με την αστυνομία του Σικάγο για να τους ενημερώσει για το ποιος ήταν το υποτιθέμενο "θύμα δολοφονίας". Στη συνέχεια, ενημερώθηκε ο μάνατζερ των Nine Inch Nails, ο οποίος είπε στον Reznor και στους κινηματογραφιστές τι είχε συμβεί με το χαμένο υλικό τους.

από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου