Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2022

Η ανεξιχνίαστη δολοφονία της JonBenét Ramsey...

 
... και τα ανατριχιαστικά στοιχεία που άφησε πίσω της.
 
 
 
Η βασίλισσα παιδική ομορφιάς JonBenét Ramsey ήταν μόλις έξι ετών όταν, στις 26 Δεκεμβρίου του 1996, βρέθηκε δολοφονημένη και, μέχρι και σήμερα, κανείς δεν ξέρει ποιος τη σκότωσε.

Στις 26 Δεκεμβρίου του 1996, ο John και η Patsy Ramsey ανέφεραν ότι η εξάχρονη κόρη τους JonBenét είχε απαχθεί και ότι είχαν βρει ένα σημείωμα με το οποίο τους ζητούσαν 118.000 δολάρια ως λύτρα. Λίγες ώρες αργότερα, η μικρή JonBenét βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της οικογένειας, στο Boulder του Κολοράντο. Η δολοφονία της ήταν μόνο η αρχή ενός μυστηρίου δεκαετιών.

Όλα αυτά τα χρόνια, οι αρχές, αλλά και και οι ερασιτέχνες λάτρεις του μυστηρίου, προσπάθησαν να απαντήσουν σε ένα ερώτημα: Ποιος σκότωσε την μικρή σταρ; Ήταν κάποιος εισβολέας στο σπίτι; Ήταν οι γονείς της υπεύθυνοι για τον θάνατό της; Τι ήξερε ο εννιάχρονος αδελφός της, Burke; 

Καθώς η υπόθεση εξελισσόταν -υπό το βλέμμα των πανταχού παρών ΜΜΕ- η αστυνομία εξέτασε εκατοντάδες πιθανούς υπόπτους, από οικονόμους και γείτονες, μέχρι και παιδεραστές.

Όμως, παρά τις πολλές ομολογίες και στοιχεία, η δολοφονία της JonBenét Ramsey παραμένει ανεξιχνίαστη.

Ο βάναυσος θάνατος της JonBenét
 

Η σύντομη ζωή της JonBenét φαινόταν λαμπερή -τουλάχιστον, επιφανειακά. Γεννημένη στις 6 Αυγούστου του '90, από τον John και την Patsy Ramsey, πέρασε μεγάλο μέρος της -σύντομης- ζωής της κερδίζοντας διαγωνισμούς ομορφιάς για παιδιά. Μέχρι τα έξι της, είχε ήδη κερδίσει τίτλους όπως Royale Miss της Αμερικής, Little Miss Colorado και National Tiny Miss Beauty, μεταξύ άλλων. Είχε επίσης ποζάρει για πολλές "glamour" φωτογραφίες -τις οποίες, αργότερα, πολλοί θα επέκριναν ως ακατάλληλες για την ηλικία της.

Κατά τα άλλα, εκτός από τους διαγωνισμούς ομορφιάς, η JonBenét είχε μια σχετικά φυσιολογική ζωή. Ζούσε με τους εύπορους γονείς της και τον μεγαλύτερο αδερφό της, Burke, στο Boulder του Κολοράντο και πήγαινε σχολείο. Τα Χριστούγεννα του '96, γιόρτασε την ημέρα με την οικογένειά της, όπως εκατομμύρια άλλοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τους γονείς της, όταν εκείνο το βράδυ την έβαλαν για ύπνο στο κρεβάτι της, όλα έμοιαζαν φυσιολογικά. Κανείς -εκτός από τον δολοφόνο ή τους δολοφόνους- δεν γνωρίζει τι ακριβώς συνέβη αργά το βράδυ και τις πρώτες πρωινές ώρες.

Όπως είπαν οι Ramsey, γύρω στις 5:30 π.μ. κατάλαβαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, καθώς εκείνη την ώρα, η μητέρα της βρήκε ένα χαρτί κολλημένο στη σκάλα. Ήταν ένα σημείωμα λύτρων δυόμισι σελίδων. "Έχουμε την κόρη σου", έγραφε ο συγγραφέας, που ζητούσε 118.000 δολάρια για την ασφαλή επιστροφή της JonBenét και που υποσχόταν να τηλεφωνήσει με περισσότερες πληροφορίες μέχρι τις 10 το πρωί "αύριο".

Η Patsy δεν βρήκε την JonBenét στο δωμάτιό της, ξύπνησε τον σύζυγό της και κάλεσε την Άμεσο Δράση. "Απαγωγή", φώναξε στο τηλέφωνο. "Γρήγορα, σας παρακαλώ... Έχω ένα σημείωμα και η κόρη μας λείπει".

Η αστυνομία, η οικογένεια και φίλοι τους έψαξαν το σπίτι, αλλά δεν βρήκαν κανένα σημάδι του αγνοούμενου κοριτσιού. Μετά από λίγες ώρες, οι περισσότεροι από τους αστυνομικούς έφυγαν, αφήνοντας πίσω τους μια ντετέκτιβ, την Linda Arndt, να περιμένει με τους γονείς της JonBenét.

Η Arndt, η οποία θεώρησε περίεργο το γεγονός ότι οι γονείς δεν αντέδρασαν όταν οι απαγωγείς δεν τηλεφώνησαν μέχρι τις 10 π.μ., πρότεινε στον John Ramsey να ψάξει ξανά το σπίτι. Ίσως, του είπε, έβρισκε κάτι που θα του φαινόταν παράταιρο.

Ο John κατέβηκε στο υπόγειο, ένα μέρος που η αστυνομία δεν είχε ψάξει ακόμα, και βρήκε το νεκρό σώμα της JonBenét. Την είχαν χτυπήσει βάναυσα στο κεφάλι, την είχαν στραγγαλίσει με νάιλον κορδόνι και, πιθανώς, της είχαν επιτεθεί σεξουαλικά.

"Ήξερα αμέσως τι βρήκα. Ήταν η κόρη μου", είπε αργότερα ο John. "Ήταν ξαπλωμένη σε μια λευκή κουβέρτα. Η κουβέρτα ήταν τυλιγμένη γύρω της. Τα χέρια της ήταν δεμένα πάνω από το κεφάλι της. Είχε ταινία στο στόμα της".

Μετά τη φρικτή ανακάλυψη, η αστυνομία έκανε πολλά λάθη -όπως το γεγονός ότι ο πατέρας της JonBenét μετακίνησε το πτώμα και δεν ανέκρινε τους γονείς ξεχωριστά- που έθεσαν σε κίνδυνο την έρευνα. Όμως, ακόμη και πριν βρεθεί το πτώμα, οι αστυνομικοί είχαν επιτρέψει αρκετούς επισκέπτες στο σπίτι, ρυπαίνοντας έτσι τον τόπο του εγκλήματος, και μάλιστα, κάποιοι φιλοξενούμενοι καθάρισαν το σπίτι, εξαλείφοντας ενδεχομένως τα δακτυλικά αποτυπώματα που μπορεί να είχαν μείνει.

Η αποτυχία των αστυνομικών να ασφαλίσουν σωστά ολόκληρη τη σκηνή του εγκλήματος πιστεύεται ότι είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους η υπόθεση είναι τόσο δύσκολο να λυθεί.
 
Η έρευνα
 
Τμήμα του σημειώματος για λύτρα που βρέθηκε στο σπίτι των Ramsey
 
Η αυτοψία έδειξε τα αίτια του θανάτου της JonBenét. Η εξάχρονη πέθανε από "ασφυξία από στραγγαλισμό που σχετίζεται με κρανιοεγκεφαλικό τραύμα". Με άλλα λόγια, την είχαν χτυπήσει πολύ δυνατά στο κεφάλι και την είχαν στραγγαλίσει.

Σύντομα οι υποψίες έπεσαν πάνω στους γονείς της. Άλλωστε, το σώμα της είχε βρεθεί στο σπίτι της οικογένειας, γεγονός που καθιστά πιθανό ένα στενό μέλος της οικογένειάς της να εμπλέκεται στον θάνατό της. Επίσης, η μητέρα και ο πατέρας της έσπευσαν να ζητήσουν δικηγόρο, κάτι που θεωρήθηκε ύποπτο από κάποιους. Σύμφωνα με την αστυνομία, και οι δύο τους ήταν επίσης επιφυλακτικοί με την ανάκριση. Μάλιστα, λίγες στιγμές μετά την εύρεση του πτώματος, η ντετέκτιβ Arndt, καθώς έβλεπε τον πατέρα της να σηκώνει το άψυχο σώμα της κόρη του, αναρωτήθηκε αν είχε προσπαθήσει να την σκοτώσει ο ίδιος.

Οι πρώτες έρευνες φαινόταν να γυρίζουν στο ίδιο μέρος, το σπίτι των Ramsey. Ο βρόχος που χρησιμοποιήθηκε για να να δολοφονηθεί η JonBénet είχε κατασκευαστεί με ένα από τα πινέλα της μητέρας της. Το χαρτί που χρησιμοποιήθηκε για το σημείωμα για τα λύτρα ήταν σκισμένο από ένα σημειωματάριο που υπήρχε στο σπίτι. Ενώ το στυλό που γράφτηκε βρέθηκε και αυτό στο σπίτι.

Ακόμη και το περιεχόμενο του σημειώματος για τα λύτρα φαινόταν ύποπτο. Πρώτον, ήταν μεγάλο σε έκταση -ενώ τα περισσότερα τείνουν να είναι σύντομα. Επίσης, ο συγγραφέας ζήτησε ένα -παράξενα- συγκεκριμένο ποσό, 118.000 δολάρια. Αργότερα αποδείχθηκε ότι, εκείνη τη χρονιά, αυτό ακριβώς το ποσό είχε λάβει ο John ως μπόνους. Αργότερα, οι συνάδελφοί του είπαν ότι, εκτός από τον ίδιο, "πολύ λίγοι" ήξεραν αυτό το ποσό.
 
Το σπίτι των Ramsey ήταν ακόμα στολισμένο για τα Χριστούγεννα όταν έγινε τόπος εγκλήματος
 
Σύντομα, η αστυνομία άρχισε να θεωρεί τον John και την Patsy Rasmey τους βασικούς ύποπτους. Η θεωρία ήταν ότι σκότωσαν τυχαία την JonBenét και μετά έστησαν την σκηνή του εγκλήματος για να φαίνεται ότι το είχε κάνει κάποιος εισβολέας. Οι ίδιοι αρνήθηκαν κατηγορηματικά τις κατηγορίες.

"Ήμασταν εξοργισμένοι. Ήμασταν σοκαρισμένοι", είπε ο John. "Πώς μπόρεσαν να σκεφτούν κάτι τέτοιο; Ήμασταν μια κανονική οικογένεια".

Όμως, οι φωτογραφίες της JonBenét με τα φορέματα των διαγωνισμών συνέχισαν να ρίχνουν αρνητικό φως στους γονείς της. Η μητέρα της υπερασπίστηκε το "δώρο" της κόρης της στις εμφανίσεις, ενώ ο πατέρας της επέμενε ότι τα καλλιστεία ήταν μόνο ένα από τα πολλά "χόμπι" της.

Ωστόσο, καθώς το μυστήριο συνεχιζόταν, ορισμένοι ερευνητές άρχισαν να εξετάζουν και άλλες επιλογές. Ο Lou Smit, ένας ντετέκτιβ από το Κολοράντο που τον κάλεσαν να βοηθήσει, αρχικά θεώρησε την υπόθεση εύκολη και υποψιάστηκε τους γονείς. Όμως, όσο περισσότερο το έψαχνε, τόσο περισσότερο αμφέβαλλε για την ενοχή τους. Ο Smit πίστευε ότι ένας μυστηριώδης εισβολέας είχε μπει μέσα από ένα από τα πολλά ανοιχτά παράθυρα του σπιτιού, συγκεκριμένα από ένα που βρισκόταν στο υπόγειο. Δείχνοντας στοιχεία, όπως μια στάμπα ενός παπουτσιού κοντά στον τόπο του εγκλήματος και το πιθανό σημάδι ενός όπλου με το οποίο αναισθητοποίησε την JonBenét, υποστήριξε ότι αυτός ο άγνωστος ήταν ο δολοφόνος της. Όμως οι περισσότεροι αστυνομικοί συνέχισαν να επικεντρώνονται κυρίως στους γονείς της JonBénet και, τελικά, ο Smit παραιτήθηκε από την υπόθεση απογοητευμένος.

Αν όμως δεν σκότωσαν οι γονείς της την JonBenét, τότε ποιος την σκότωσε; Καθώς ο χρόνος περνούσε, οι ανακριτές συγκέντρωσαν έναν μακρύ κατάλογο πιθανών υπόπτων.

Οι θεωρίες
 
Ένα ντοκιμαντέρ του CBS το 2016 υπονοούσε έντονα ότι ο Burke Ramsey θα μπορούσε να ήταν αυτός που σκότωσε την JonBenét

Μέχρι σήμερα, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι υπεύθυνοι για τον θάνατο της JonBenét ήταν οι γονείς της -παρόλο που ποτέ δεν κατηγορήθηκαν επίσημα γι' αυτό. Από την αρχή της υπόθεσης, ο John κατηγόρησε το αστυνομικό τμήμα της πόλης ότι τους έκαναν να φαίνονται ένοχοι στα ΜΜΕ.

Το 2008, υπήρξε μια ανατροπή στην υπόθεση όταν μια ένα νέο τεστ DNA βρήκε το DNA ενός τουλάχιστον άγνωστου αρσενικού στις πιτζάμες της JonBenét. Δεδομένου ότι το DNA δεν ανήκε στους συγγενείς της, η οικογένεια Ramsey απαλλάχθηκε επίσημα για την υπόθεση -δύο χρόνια αφότου η Patsy πέθανε από καρκίνο.

Όμως, το 2016, αυτό αμφισβητήθηκε καθώς οι ιατροδικαστές αποκάλυψαν ότι το DNA από το "Άγνωστο Αρσενικό 1" μπορεί να ήταν σύνθεση πολλών ατόμων, κάτι που θα το καθιστούσε "άχρηστο ως αποδεικτικό στοιχείο".

Με την υπόθεση ακόμα ανοιχτή, πολλοί εξακολουθούν να αγνοούν τη θεωρία ότι "οι Ramsey το έκαναν" και πιστεύουν ότι το ζευγάρι συνεργάστηκε, είτε καθ' όλη τη διάρκεια του εγκλήματος, είτε σε ένα μέρος του. Ωστόσο, λίγοι έχουν υποθέσει ότι διέπραξαν το έγκλημα μόνοι τους, με τη σύζυγο να τους καλύπτει και τους δύο.

Οι Ramsey δεν ήταν ποτέ οι μόνοι πιθανοί ύποπτοι. Όσοι πιστεύουν στην αθωότητά τους υποστηρίζουν τη θεωρία του εισβολέα, και μάλιστα κάποιος παιδεραστής, λαμβάνοντας υπόψη τη συμμετοχή της JonBenét σε διαγωνισμούς ομορφιάς.

Ο πρώτος ύποπτος αυτού του είδους ήταν ένας ντόπιος ονόματι Gary Oliva, ο οποίος φέρεται να είπε σε έναν φίλο του ότι "είχε πληγώσει ένα κοριτσάκι" λίγο μετά τη δολοφονία το '96. Ωστόσο, η εξέταση DNA τον απάλλαξε από την υπόθεση. Χρόνια αργότερα, το 2006, ένας παιδεραστής ονόματι John Mark Karr ομολόγησε ευθέως ότι σκότωσε την JonBenét σε ένα "παιχνίδι αγάπης" που πήγε στραβά. Σύντομα, και αυτός απαλλάχτηκε λόγω DNA.

Κάποιοι που πιστεύουν στη θεωρία του εισβολέα αναφέρουν ότι ήταν κάποιος που γνώριζαν προσωπικά οι Ramsey. Ένας πιθανός ύποπτος είναι η οικονόμος τους, Linda Hoffman-Pugh, η οποία, όχι μόνο είχε κλειδί του σπιτιού και γνώριζε το πρόγραμμα της οικογένειας, αλλά πιθανώς να ήξερε για το μπόνους του John. Και σύμφωνα με την Patsy, πρόσφατα, η Hoffman-Pugh είχε ζητήσει δάνειο πολλών χιλιάδων δολαρίων. Αν και φαινόταν απίθανο η Hoffman-Pugh να απήγαγε, να ζήτησε λύτρα και να σκότωσε το κορίτσι -ακόμα κι αν είχε απόλυτη ανάγκη τα χρήματα- το άλλοθι της δεν ήταν καλό καθώς ισχυρίστηκε ότι, την ώρα της δολοφονίας, κοιμόταν. Η Hoffman-Pugh δεν κατηγορήθηκε επισήμως ποτέ για τη συμμετοχή της στο έγκλημα και πολλά από τα "αποδεικτικά στοιχεία" εναντίον της είναι σε μεγάλο βαθμό περιστασιακά.

Ένας ακόμη ύποπτος ήταν ένας ντόπιος ηλεκτρολόγος που φέρεται να ενεπλάκη σε μια διαμάχη ιδιοκτησίας με τους Ramsey.

Όμως, ίσως η πιο συγκλονιστική θεωρία είναι ότι υπεύθυνος για τον θάνατο της JonBenét ήταν ο μόλις 9 χρονών αδερφός της, Burke. Αυτή η ιδέα απέκτησε δυναμική μετά την κυκλοφορία του ντοκιμαντέρ "The Case of: JonBenét Ramsey" του CBS το 2016. Το ντοκιμαντέρ ανέφερε ότι στο στομάχι του κοριτσιού είχε βρεθεί άπεπτος ανανάς, ενώ στην κουζίνα είχε βρεθεί ένα μπολ με ανανά. Όμως, η Patsy αρνήθηκε ότι είχε ετοιμάσει ανανά για την JonBenét. Όπως λέει η αμφιλεγόμενη θεωρία, αργά το βράδυ, ο Burke ετοίμασε τον ανανά για τον εαυτό του ως σνακ. Όταν η JonBenét πήρε ένα κομμάτι, ο Burke υποτίθεται ότι την χτύπησε στο κεφάλι -ίσως με έναν φακό. Οι γονείς τους, νομίζοντας ότι η JonBenét είναι νεκρή, σκηνοθέτησαν τον φόνο της. Ο Burke Ramsey μήνυσε το CBS έναντι 750 εκατομμυρίων δολαρίων (αργότερα, τα δύο μέρη τα βρήκαν).
 

Παρ' όλες τις ομολογίες, τις ενδείξεις και τις θεωρίες συνωμοσίας, οι αρχές δεν είναι πιο κοντά στην επίλυση της υπόθεσης. Δεκαετίες μετά τη δολοφονία, εξακολουθεί να υπάρχει το ίδιο ερώτημα: Ποιος σκότωσε την JonBenét Ramsey;

από: ati

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου