Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022

O σπειροειδής πύργος του Κράσνο στην Τσεχία

 
Μια σπειροειδής σκάλα ανηφορίζει προς την κορυφή αυτού του ασυνήθιστου τσέχικου παρατηρητηρίου.
 
 
 
Το Spirálovitá Rozhledna (Σπειροειδής Παρατηρητήριο) στο Κράσνο είναι ένα από τα πιο ασυνήθιστα παρατηρητήρια στην Τσεχία, μια χώρα με πολλά παρατηρητήρια. Σε υψόμετρο 777 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, αυτός ο στριφογυριστός πύργος προσφέρει, όχι μόνο όμορφη θέα στη γύρω περιοχή, αλλά και μοναδική αρχιτεκτονική.
 

Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης μεταξύ 1933 και 1935, το χωριό Κράσνο ήθελε να προσφέρει εργασία στους πολίτες του και να προσελκύσει κόσμο στην πόλη χτίζοντας έναν παρατηρητήριο. Ο μύθος λένε ότι οι σχεδιαστές -ο τοπικός γλύπτης Willy Russ και ο τοπικός αρχιτέκτονας Fritz Hoffmann- εμπνέυστηκαν από την ιστορία του Πύργου της Βαβυλώνας.
 

Μια σκάλα με 120 σκαλοπάτια, τοποθετημένη σπειροειδώς γύρω από το εξωτερικό του, ανηφορίζει τον πύργο, ο οποίος κατασκευάστηκε μόνο από άνεργους πολίτες του Κράσνο. Για εξοικονόμηση χρημάτων η πέτρα που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή συγκεντρώθηκε από την κοντινή περιοχή.
 

Μέχρι το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, το Κράσνο ονομαζόταν "Schönfeld" και ήταν μέρος της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας. Με την εκδίωξη των γερμανόφωνων από την Τσεχία μετά τον πόλεμο, ο πληθυσμός μειώθηκε πολύ και το παρατηρητήριο εγκαταλείφθηκε και το 1997 ανακαινίστηκε και εν μέρει ανακατασκευάστηκε.
 

Κατά τη διάρκεια των ανακαινίσεων προστέθηκαν πορσελάνινες πλάκες στην κορυφή του πύργου, οι οποίες εξηγούν τι βλέπει ο θεατής μπροστά του, μιας και ο πύργος προσφέρει υπέροχη θέα σε μακρινές περιοχές όλο το χρόνο. Κατά τη διάρκεια του έτους, οργανώνονται πολλές εκδηλώσεις από τους κατοίκους της πόλης γύρω του, μεταξύ των οποίων ένα παραδοσιακό κάψιμο ενός ομοιώματος μαγισσών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου