Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

Φωτογράφος απαθανατίζει ένα "δέντρο πλάσματος" να εκρήγνυται στην ατμόσφαιρα του ήλιου


Στην εικόνα, που τραβήχτηκε από τον φωτογράφο Andrew McCarthy και φαίνεται ένα "δέντρο πλάσματος" ύψους 80.000 μιλίων που ξεσπά από την επιφάνεια του Ήλιου στην ατμόσφαιρά του, παρέχει μια αίσθηση της τεράστιας μάζας του άστρου του συστήματός μας.
 
 
 
Ο McCarthy είναι ένας φανατικός και γνωστός αστροφωτογράφος που έχει μοιραστεί πολλές φωτογραφίες του ουρανού τα τελευταία χρόνια. Τους τελευταίους μήνες έχει τραβήξει εκπληκτικές φωτογραφίες του κομήτη Leonard, μια λεπτομερή εικόνα του ήλιου συνδυασμένη από 150.000 μεμονωμένες φωτογραφίες και μια σύνθεση της μεγαλύτερης μερικής έκλειψης σελήνης τον περασμένο αιώνα.
 
Η πιο πρόσφατη φωτογραφία του είναι ένα από τα κοντινότερα πλάνα της επιφάνειας του Ήλιου που δείχνει ένα τεράστιο "δέντρο πλάσματος" να ξεσπά στην ατμόσφαιρά του, το οποίο υπολογίζει ότι έχει ύψος περίπου 80.000 μίλια. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι η μάζα του πλάσματος είναι περίπου όσο η διάμετρος του Δία, ενώ ο ίδιος ο φωτογράφος λέει ότι θα βρέξει "πλάσμα στο μέγεθος της σελήνης" σαν "μια καταιγίδα της Αποκάλυψης" στην επιφάνεια του Ήλιου.

Όσο βίαιο κι αν ακούγεται, το "δέντρο" δε θα έχει καμία επίδραση στη Γη, και λέει ότι, ο μόνος λόγος που θα έπρεπε να ανησυχεί κάποιος για αυτό είναι αν βρισκόταν στον Ήλιο.

"Ο ήλιος οδεύει προς το ηλιακό μέγιστο, την πιο ενεργή φάση του κύκλου του, επομένως θα συμβούν περισσότερες τέτοιες είδους δραστηριότητες".

Ο McCarthy κατέγραψε αυτή την εικόνα χρησιμοποιώντας ένα τηλεσκόπιο πέντε ιντσών με ένα φίλτρο υδρογόνου κουάρκ Daystar άλφα και η τελική εικόνα είναι περίπου 3.000 φωτογραφίες που έχουν "στακαριστεί" από την αυλή του στη Φλωρεντία της Αριζόνα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το να στρέψει κανείς ένα τηλεσκόπιο στον ήλιο δεν είναι καλό. Το τηλεσκόπιο του McCarthy είναι ειδικά ρυθμισμένο και σχεδιασμένο για να απορρίπτει τη θερμότητα του ήλιου ενώ εξακολουθεί να αφήνει έναν ακριβή τύπο φωτός που αποκαλύπτει την ηλιακή ατμόσφαιρα. Χωρίς αυτό, ένα τηλεσκόπιο θα γίνει απλώς ένας γιγάντιος μεγεθυντικός φακός:

Η συνέπεια. Αυτό έγινε σε μια μουντή μέρα, και μόνο ένα εύρος 5" (τα περισσότερα από τα τηλεσκόπια μου είναι μεγαλύτερα από αυτό)

 

από: peta pixel

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου