Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022

Μερικά πράγματα που βρήκα στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα: Se7, Vol 311 (-5)


 
 
Το σπήλαιο Κάψια στην Αρκαδία
 

Οι ειδικοί το έχουν κατατάξει στον εκλεκτό κατάλογο των 10 πιο αξιόλογων σπηλαίων της ελληνικής επικράτειας. Η ιστορία της γης και η ιστορία του ανθρώπου δεμένες σε ένα σύνολο μαγευτικό.
Το σπήλαιο ερευνήθηκε πρώτη φορά από το Γάλλο αρχαιολόγο Γουσταύο Φουζέρ το 1887 στα πλαίσια των ανασκαφών του στη Μαντινεία. Το 1911 γίνεται η επίσημη ανακοίνωση για τον σπηλαιολογικό αυτό θησαυρό και αποτελεί γεγονός σταθμό που σηματοδοτεί το παγκόσμιο ενδιαφέρον για την ελληνική κρυφή γη. Το 1974 ανακαλύπτεται και νέο τμήμα του σπηλαίου, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης.
 
 
Μια Βουδιστική Στούπα στα βουνά της Κορινθίας
 

Στις πλαγιές του Μαύρου Όρους, με μια απίστευτη θέα στον κορινθιακό κόλπο, υπάρχει ένα μέρος που σου δίνει την αίσθηση πως βρίσκεσαι κάπου στο Θιβέτ. Ο λόγος για το βουδιστικό κέντρο διαλογισμού "Κάρμα Μπέρτσεν Λίνγκ", το οποίο αποτελεί ένα από τα τέσσερα βουδιστικά κέντρα της οργάνωσης του Διαμαντένιου Δρόμου στην Ελλάδα.  
Η ιδέα κατασκευής της Στούπας Καλατσάκρα, γεννήθηκε το 1987, όταν ο Λάμα Όλε και η σύζυγός του Χάνα Νύνταλ επισκέφτηκαν την περιοχή, και τελικά χτίστηκε τον Μάιο του 2010 με διεθνή συνδρομή.
Το κέντρο διαλογισμού ανήκει στο «Βουδιστικό Ίδρυμα του Διαμαντένιου Δρόμου», μιας λαϊκής μη μοναστικής οργάνωσης της γενεαλογίας Κάρμα Κάγκιου, η οποία είναι μια από τις τέσσερις μεγάλες σχολές του Θιβετανικού Βουδισμού και εστιάζει στο διαλογισμό και μέσω της αλληλεπίδρασης με έναν ικανό δάσκαλο μπορεί να οδηγήσει στην πλήρη και άμεση εμπειρία της φύσης του πνεύματος.

Τι σημαίνει όμως γενικά ο όρος Στούπα κατά τον Βουδισμό;
Πρόκειται για μια αρχιτεκτονική δομή σαν ανάχωμα που γύρω της έχει έναν διάδρομο και περιέχει κειμήλια, μικρά αγαλματίδια Βουδιστών καθώς και τις στάχτες των μοναχών που έχουν αποτεφρωθεί. Το κύριο σώμα της έχει την μορφή καμπάνας, που είναι σύμβολο της πλήρους σοφίας του Βούδα και χρησιμοποιείται ως μέρος για περισυλλογή-προσευχή. Μάλιστα οι κατασκευές αυτές σύμφωνα με τον βουδισμό εμπνέουν τον άνθρωπο να ασχοληθεί με την ανάπτυξη του πνεύματος και τις απεριόριστες δυνατότητες του.

Στον περιποιημένο ανοιχτό χώρο που βρίσκεται το βουδιστικό κέντρο, υπάρχουν οι οχτώ διαφορετικοί τύποι Στούπα:
Η Στούπα του Λωτού, που συμβολίζει τη γέννηση του Βούδα.
Η Στούπα της Φώτισης ή της Υπερνίκησης Όλων των Εμποδίων, που εκφράζει την απόσυρση των τελευταίων πέπλων του πνεύματος του Βούδα το βράδυ πριν φτάσει στη φώτιση.
Η Στούπα της Σοφίας ή των Δεκαέξι Πυλών, που αναφέρεται στις διδασκαλίες του Βούδα σχετικά με τις Τέσσερις Ευγενείς Αλήθειες.
Η Στούπα των Θαυμάτων.
Η Στούπα της Καθόδου από τον Παράδεισο Τουσίτα με τα πολλά σκαλοπάτια στον οποίο ο Βούδας έδωσε διδασκαλίες στη μητέρα του.
Η Στούπα της Συμφιλίωσης ή της Ενότητας, που χτίστηκε για να εορταστεί η συμφιλίωση με τον ξάδερφο του Βούδα Ντεβάντατα έπειτα από κάποιες δυσκολίες που προκλήθηκαν.
Η Στούπα της Ολοκληρωτικής Νίκης που συμβολίζει την κατά τρεις μήνες παράταση της διάρκειας της ζωής του Βούδα έπειτα από παράκληση των μαθητών του, και τέλος,
η Στούπα Παρινιρβάνα, που συμβολίζει το πέρασμα του Βούδα στην Παρινιρβάνα, δηλαδή στη νιρβάνα που συμβαίνει μετά το θάνατο του σώματος κάποιου που έχει επιτύχει νιρβάνα κατά τη διάρκεια της ζωής του. 

Οι τυπικοί αυτοί βωμοί με το υπέροχο λευκό χρώμα με το χρυσό άνω τελείωμα, με την πρώτη ματιά μοιάζουν ίδιοι. Μα σαν κανείς τους κοιτάξει καλύτερα θα καταλάβει ότι τα κοινά στοιχεία τους βρίσκονται κυρίως στα θεμέλια μέχρι και τον θρόνο των λιονταριών μα και στο πάνω μέρος από τους δακτυλίους και πέρα. Γιατί το μεσαίο τμήμα τους είναι και αυτό που καθορίζει την διαφορετικότητα της κάθε Στούπας.

Στον χώρο, ως κύριο μνημείο δεσπόζει ο ένατος τύπος Στούπα, ο Καλατσάκρα όπως αποκαλείται, ο οποίος συνδέεται με βαθιές διδασκαλίες σχετικά με τον χώρο και τον χρόνο, "Ο Τροχός του Χρόνου", και αποτελεί μια από τις υψηλότερες μεθόδους για την πνευματική εξέλιξη και την απελευθέρωση του ανθρώπου.
Παρά το γεγονός ότι το κέντρο διαλογισμού αφορά μόνο τα μέλη του Διαμαντένιου Δρόμου και δεν είναι ευρέως γνωστό στο κοινό, προσελκύει δεκάδες απλούς επισκέπτες από όλη τη χώρα, τόσο για την "εμπειρία του διαφορετικού", όσο και για την υπέροχη τοποθεσία με την απόλυτη ηρεμία που προσφέρει.


Καταρρίχηση στην γέφυρα της Τατάρνας. Τι απέγινε η αρχική γέφυρα όπου οι Ρουμελιώτες έστησαν την πρώτη ενέδρα στους Τούρκους
 

Στην τεχνητή λίμνη Κρεμαστών δεσπόζει η εντυπωσιακή γέφυρα της Τατάρνας που συνδέει την επαρχία Βάλτου Αιτωλοακαρνανίας με το νομό Ευρυτανίας.Η κατασκευή της κράτησε πέντε χρόνια, από το 1965 μέχρι το 1970. - στο: mixanitouxronou.gr


Ερασίνειο Νοσοκομείο. Η μεγαλύτερη επένδυση στον χώρο της υγείας σαπίζει στο πέρασμα του χρόνου
 

Θα ήταν η μεγαλύτερη ελληνική επένδυση στο χώρο της υγείας. Με συνολικό εμβαδόν 55.000 τ.μ. και δυναμικότητα 210 κλινών, το Ερασίνειο Νοσοκομείο που έμελλε να ανεγερθεί στην περιοχή της Βάρης, θα αποτελούσε το πρώτο ιδιωτικό ογκολογικό νοσοκομείο της χώρας.
 
 
Κακοκαιρία «Ελπίς»: «Γλυπτά» από πάγο στη λίμνη των Ιωαννίνων...
 
 
 
... και ο Δρομέας του Βαρώτσου στην Αθήνα

 
φωτογραφία Λουκάς Κουλουμπής, από costasvarotsos
 
 
Πόρτα – Παναγιά. Η παλαιότερη βυζαντινή εκκλησία που απεικονίζει τον Χριστό και την Παναγία σε διαφορετικές θέσεις
 

 

Στην κοίτη του Πορταϊκού ποταμού, απέναντι από την κωμόπολη της Πύλης Τρικάλων, βρίσκεται ο βυζαντινός ναός “Πόρτα Παναγιά”. Ιδρύθηκε το 1283 από τον Κυβερνήτη της Θεσσαλίας, Ιωάννη Άγγελο Κομνηνό Δούκα, γιο του δεσπότη της Ηπείρου, Μιχαήλ Β΄ Δούκα. Υπαγόταν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και φημιζόταν για τον πλούτο της, κυρίως σε εδάφη. - στο: mixanitouxronou.gr
 
 
Καρακόλιθος, ακόμη μια σφαγή των Γερμανών κατακτητών
 

Ο Καρακόλιθος, βρίσκεται  βρίσκεται έξω από τη Λιβαδειά στο δρόμο προς Αράχωβα  και έχει συνδεθεί με μία από τις φρικιαστικότερες ιστορίες της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η περιοχή διακρίνεται για το στενό της πέρασμα ανάμεσα σε δύο πλαγιές το οποίο παρέχει στρατιωτικό πλεονέκτημα για στήσιμο ενέδρας λόγω του ότι δίνει την απαραίτητη κάλυψη και η διαφυγή είναι εύκολη προς το βουνό. - στο: maxmag.gr
 
 
Ένα πάρκο για τις Μούσες της ελληνικής μυθολογίας στην Ιαπωνία
 

Η Ελλάδα είναι γνωστή στην Ιαπωνία, ως το λίκνο του δυτικού πολιτισμού και της δημοκρατίας, ενώ και οι δύο χώρες σέβονται και θαυμάζουν η μία την άλλη.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα της αγάπης των Ιαπώνων για τη χώρα μας, είναι η ύπαρξη του Πάρκου Μουσών που έχει δημιουργηθεί στη χώρα. - στο: iefimerida.gr
 
 
Η μεγαλύτερη κομπίνα στην ιστορία του real estate που έκανε 52 τράπεζες να βαρέσουν κανόνι
 

Στις 20 Μαρτίου 1823 και μετά από 2 εξαντλητικούς μήνες που διέσχιζαν τον Ατλαντικό Ωκεανό, οι επιβάτες συγκεντρώθηκαν στο κατάστρωμα του πλοίου Kennersley Castle για να απολαύσουν την πρώτη ματιά στη νέα τους ζωή στη χώρα του Poyais.
Όπως πολλοί επιβάτες, ο Hastie είχε υπογράψει συμβόλαιο με την κυβέρνηση του Poyais για να βρει δουλειά ως εργάτης. Άλλοι, συμπεριλαμβανομένων γιατρών και δικηγόρων, είχαν εξαργυρώσει όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία στην Ευρώπη σε αντάλλαγμα με γη στο Poyais και την ευκαιρία να καθιερωθούν ως η αστική τάξη της Καραϊβικής.
Όμως, ο Hastie και άλλοι ανακάλυψαν σύντομα, το Poyais δεν ήταν υπήρχε στην πραγματικότητα ως χώρα. Ήταν απλά γη. Αλλά δεν ήταν μόνο αυτό. Ήταν μια από τις πιο περίτεχνες απάτες στην ιστορία του real estate που είχε ένα τεράστιο αντίκτυπο στον χρηματοπιστωτικό τομέα της εποχής. - στο: newsbeast.gr
 
 
Μέχρι την επόμενη εβδομάδα...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου