Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022

Η Διαστημική Εποχή μέσα από τον Κλασικό Κόσμο


Στην εικόνα φαίνονται ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός και το Κολοσσαίο της Ρώμης.
 
 
 
Δε θα μάθουμε ποτέ ποιος ήταν ο πρώτος άνθρωπος που κοίταξε τα αστέρια να λάμπουν στον νυχτερινό ουρανό και είδε μια ευκαιρία. Κάποιος ήταν ο πρώτος που φαντάστηκε ιστορίες να εξελίσσονται στους ουρανούς και άρχισε να ονομάζει τα λαμπερά φώτα -θεούς, ζώα, ήρωες. Ίσως ακόμη και πριν από αυτό, οι άνθρωποι παρατήρησαν ότι μπορούσαν να πλοηγηθούν χρησιμοποιώντας τα αστέρια και να σηματοδοτήσουν το πέρασμα των εποχών με το πως αλλάζουν οι θέσεις των φώτων. Και μια μέρα, κάποιος κοίταξε το σύμπαν και είπε, "Θέλω να πάω εκεί!".

Τον Δεκέμβριο, ο αστρονόμος και αστροφυσικός Τζιανλούκα Μάσι απαθανάτισε μια εικόνα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) να περνάει ακριβώς πάνω από το Κολοσσαίο της Ρώμης, σημειώνοντας ότι τον είδε ως "γέφυρα μεταξύ παρελθόντος και μέλλοντος". Ο ΔΔΣ, πάνω από 250 μίλια πάνω από την επιφάνεια της Γης, εμφανίζεται ως μια φωτεινή χορδή στο κυκλικό άνοιγμα ενός αμφιθεάτρου που χτίστηκε σχεδόν πριν από 2.000 χρόνια. 

Ο Masi, ιδρυτής και διευθυντής του Virtual Telescope Project, συνεργάστηκε με το Parco archeologico del Colosseo, το οποίο διαχειρίζεται και συντηρεί το Κολοσσαίο και άλλα μνημεία, για να αποκτήσει πρόσβαση στον χώρο την κατάλληλη στιγμή για να δημιουργήσει την εικόνα. Ο ίδιος χαρακτήρισε το γεγονός ως ευκαιρία "μια φορά στη ζωή".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου