Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022

Εγκλήματα που ενέπνευσαν ταινίες, Μέρος 2ο: Η δολοφονία του Νίκολας Μάρκοβιτς και η ταινία "Alpha Dog"

Ο Νίκολας Μάρκοβιτς
 
Το 2000, έμποροι ναρκωτικών απήγαγαν τον Νίκολας Μάρκοβιτς -λόγω του χρέους του αδελφού του από ναρκωτικά-, έκαναν πάρτι μαζί του για μέρες και τελικά τον σκότωσαν. Η τραγική ιστορία αποτέλεσε την βάση για την ταινία του 2006 "Alpha Dog".
 
 
 
Το γυμνασιόπαιδο Νίκολας Μάρκοβιτς (Nicholas Markowitz) ήταν μανιώδης αναγνώστης. Ο μεγαλύτερος -ετεροθαλής- αδερφός του, Μπέντζαμιν, ήταν μέλος μιας συμμορίας νεαρών που το έπαιζαν σκληροί και οι οποίοι πουλούσαν μαριχουάνα και έκσταση. Αν και οι γονείς τους προσπάθησαν να προστατεύσουν τον Νικ από τη συμμορία, τελικά, δεν τα κατάφεραν.

Στην περιοχή των Γουέστ Χιλς στην κοιλάδα του Σαν Φερνάντο, τα παιδιά εγκατέλειπαν το σχολείο και έμπλεκαν εύκολα. Επίκεντρό όλων αυτών ήταν ένας άντρας που είχε κακή φήμη και ήταν νταής, ο Τζέσι Τζέιμς Χόλιγουντ (Jesse James Hollywood), ο οποίος είχε τον τελευταίο λόγο σε συμφωνίες ναρκωτικών και πάντα εισέπραττε τα χρέη του. Όταν ο Μπεν Μάρκοβιτς άρχισε να αποστασιοποιείται χρωστούσε στον Χόλιγουντ 1.200 δολάρια.

Απογοητευμένος που δεν μπορούσε να επαναφέρει πίσω τον Μπεν και αποφασισμένος να σώσει τη φήμη του, στις 6 Αυγούστου του 2000, ο Χόλιγουντ απήγαγε τον Νικ Μάρκοβιτς ώστε να αναγκάσει τον αδερφό του να τον αποπληρώσει. Όταν όμως συνειδητοποίησε ότι η απαγωγή θα μπορούσε να τον οδηγήσει στη φυλακή, πήρε δραστικά μέτρα και δολοφόνησε τον 15χρονο.

Ο Μπεν σοκαρίστηκε. Ήξερε ότι οι παλιοί του γνωστοί ήταν νταήδες, αλλά ποτέ δεν περίμενε ότι θα έκαναν κάτι τέτοιο. "Ούτε στους χειρότερους εφιάλτες μου δεν περίμενα ότι θα συμβεί αυτό", είπε.

Η απαγωγή του Νίκολας Μάρκοβιτς

Ο Τζέσι Τζέιμς Χόλιγουντ
 
Ο Νίκολας Σάμιουελ Μάρκοβιτς γεννήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου του 1984 στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια. Το καλοκαίρι πριν από τη δεύτερη χρονιά του στο Γυμνάσιο El Camino Real, περνούσε τις περισσότερες μέρες κάνοντας βόλτες, έκανε παρέα με τον μεγαλύτερο αδερφό του και ετοιμαζόταν να πάρει το δίπλωμα οδήγησης.

Στις 6 Αυγούστου του 2000 όμως, στη 1 μ.μ., όταν βγήκε κρυφά από το σπίτι του για να αποφύγει να καβγαδίσει με τους γονείς του, Τζεφ και Σούζαν, απήχθη.

Ένας άλλος κάτοικος του Γουέστ Χιλς, ο Τζέσι Τζέιμς Χόλιγουντ καταγόταν από εύπορη οικογένεια. Στο γυμνάσιο, είχε διαπρέψει στο μπέιζμπολ, αλλά κατά τη διάρκεια της δεύτερης χρονιάς αποβλήθηκε. Ένας μεταγενέστερος τραυματισμός διέλυσε τα όνειρα του 20χρονου για τον αθλητισμό, εγκατέλειψε το σχολείο και άρχισε να πουλάει ναρκωτικά.

Η συμμορία του αποτελούνταν από πρώην φίλους του στο σχολείο, όπως ο 20χρονος William Skidmore, ο 21χρονος Jesse Rugge και ο 21χρονος Μπεν Μάρκοβιτς, οι οποίοι του χρωστούσαν χρήματα. Όταν ο Χόλιγουντ πήγε να πάρει τα χρωστούμενα από τον Μπεν, ήταν μόλις ένα χρόνο έμπορος και είδε τον Νικ στο δρόμο. Αμέσως, σταμάτησε το όχημά του και -με τη βοήθεια του Rugge και του Skidmore- τράβηξε τον Νίκολας μέσα. Ένας γείτονας είδε το συμβάν και κάλεσε την Άμεσο Δράση δίνοντας την πινακίδα του οχήματος, αλλά η αστυνομία δεν μπόρεσε να το βρει. Οι απαγωγείς, έδεσαν τον Μάρκοβιτς με κολλητική ταινία και του πήραν τον βομβητή, το πορτοφόλι, βάλιουμ και μαριχουάνα.

Τις επόμενες δύο ημέρες, μετέφεραν τον Μάρκοβιτς σε διάφορα σπίτια, με την υπόσχεση ότι σύντομα θα τον αφήναν ελεύθερο. Στο σπίτι του Rugge στη Σάντα Μπάρμπαρα, έπαιζε βιντεοπαιχνίδια με τους απαγωγείς του, κάπνιζε και έπινε μαζί τους, και παραβρέθηκε σε πάρτι τους, κάνοντας φιλία με τον 17χρονο Graham Pressley. Όταν ο Pressley του πρότεινε να τον μεταφέρει στην πόλη, εκείνος αρνήθηκε δηλώνοντας ότι δεν ήθελε να περιπλέξει ένα φαινομενικά προσωρινό θέμα. Ο ίδιος ο Χόλιγουντ είπε στον Rugge ότι, σύντομα, ο Μάρκοβιτς θα ήταν ελεύθερος, και τον κάλεσε σε ένα πάρτι στις 8 Αυγούστου.

Εκείνο το βράδυ, ο Rugge είπε στον Μάρκοβιτς ότι θα τον πήγαινε σπίτι του.

Η τραγική δολοφονία που ενέπνευσε το "Alpha Dog"

Στον τόπο της δολοφονίας, έχει στηθεί ένας βράχος από τους ντόπιους
 
Εν αγνοία των υπολοίπων, ο Χόλιγουντ είχε μιλήσει με τον δικηγόρο της οικογένειάς του και έγινε παρανοϊκός με μια πιθανή κατηγορία απαγωγής. Πείστηκε ότι η δολοφονία του Νίκολας ήταν ο μόνος τρόπος να προχωρήσει και ζήτησε από τον Rugge να κάνει την βρώμικη δουλειά αντ' αυτού. Εκείνος αρνήθηκε, με αποτέλεσμα ο Χόλιγουντ να έρθει σε επαφή με τον 21χρονο Ryan Hoyt.

"Έχουμε ένα μικρό πρόβλημα. Θα το φροντίσεις εσύ για μένα και έτσι θα καθαρίσεις το χρέος σου", του είπε.

Όπως και ο Μπεν Μάρκοβιτς, ο Hoyt χρωστούσε χρήματα στον Χόλιγουντ. Όταν πήγε να τον συναντήσει, ο Χόλιγουντ του έδωσε ένα πιστόλι και υποσχέθηκε ότι θα καθάριζε μια και καλή δίνοντας επιπλέον 400 δολάρια αν σκότωνε τον Μάρκοβιτς.
 
Τις πρώτες πρωινές ώρες της 9ης Αυγούστου, οι Hoyt και Rugge κόλλησαν κολλητική ταινία στο στόμα και στα χέρια του Νίκολας. Μαζί με τον Pressley, τον πήγαν σε ένα μονοπάτι κοντά στη Σάντα Μπάρμπαρα. Πήγαν τον τρομοκρατημένο έφηβο σε μια ρηχή τρύπα σε ένα απομακρυσμένο κάμπινγκ 12 μίλια μακριά, όπου ο Hoyt τον έριξε μέσα χτυπώντας τον στο κεφάλι με ένα φτυάρι και τον πυροβόλησε εννέα φορές.
 
Μετά, γέμισαν την τρύπα με χώμα και κλαδιά και έφυγαν. Στις 12 Αυγούστου, πεζοπόροι βρήκαν τον Νίκολας. Τότε πλέον, εμφανίστηκαν και μίλησαν πολλοί που είχαν γίνει φίλοι του κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας του. Μέσα σε μια εβδομάδα, η αστυνομία συνέλαβε τους Rugge, Hoyt και Pressley, ενώ ο Χόλιγουντ, προτού χαθούν τα ίχνη του στις 23 Αυγούστου, είχε καταφύγει στο Κολοράντο. Για σχεδόν έξι χρόνια, παρέμεινε φυγάς, έως ότου τελικά συνελήφθη στο Ρίο ντε Τζανέιρο το '05. Η αστυνομία τον βρήκε με το ψευδώνυμο Michael Costa Giroux μέσω των τηλεφωνημάτων του πατέρα του.
 
Στη δίκη, αν και οι φίλοι και η οικογένειά του περιέγραψαν τον Χόλιγουντ με καλά λόγια, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη χωρίς δυνατότητα αναστολής. Ο Hoyt καταδικάστηκε σε θάνατο για φόνο πρώτου βαθμού (είναι στη φυλακή). Ο Rugge καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για απαγωγή, αλλά εξέτισε 11 χρόνια και αποφυλακίστηκε υπό όρους στις 24 Οκτωβρίου του '13. Ο Skidmore καταδικάστηκε για το ίδιο, αλλά σε εννέα χρόνια κάθειρξη και τον Απρίλιο του '09 αποφυλακίστηκε. Ο ανήλικος τότε Pressley στάλθηκε σε αναμορφωτήριο για οκτώ χρόνια και αφέθηκε ελεύθερος το '07.
 
 
Η τραγική ιστορία της δολοφονίας του Μάρκοβιτς έγινε ταινία το 2006, με τίτλο "Alpha Dog" σε σενάριο και σκηνοθεσία του Nick Cassavetes. Στις 27 Ιανουαρίου 2006 προβλήθηκε για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Sundance και τον επόμενο χρόνο, στις 12 Ιανουαρίου, είχε ευρεία κυκλοφορία. Στο καστ συμπεριλαμβάνονταν οι Emile Hirsch, Justin Timberlake, Ben Foster, Shawn Hatosy, Anton Yelchin, Christopher Marquette, Olivia Wilde και Amanda Seyfried με τους Harry Dean Stanton, Sharon Stone και Bruce Willis.
 
Πριν την προβολή της ταινίας,η μητέρα του Νίκολας, Σούζαν, αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει τρεις φορές. Ο πατέρας του Τζεφ δήλωσε ότι, "Βασανίζεται τόσο πολύ από αυτό που συνέβη που προσπάθησε να αυτοκτονήσει. Το τελευταίο πράγμα που θέλουμε είναι να δούμε την ταινία. Πώς θα ένιωθε ένας στοργικός γονιός για μια ταινία του Χόλιγουντ που ωραιοποιεί το θάνατο του γιου του και κάνει τους διάσημους να κερδίσουν χρήματα από έναν βάναυσο, άσχημο φόνο;". Ωστόσο, τόσο η Σούζαν όσο και ο Τζεφ παρακολούθησαν την πρεμιέρα της ταινίας και η Σούζαν δήλωσε ότι συγκινήθηκε από την ερμηνεία του Anton Yelchin που υποδυόταν τον Νικ (Ζακ στην ταινία).

από: ati με πληροφορίες από wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου