Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

Οι πιο μακρινοί ορίζοντες στη Γη

Τα Ιμαλάια
 
Πέρυσι, γύρω στον Απρίλιο, οι κάτοικοι στην πολιτεία Παντζάμπ στη βόρεια Ινδία έμειναν έκπληκτοι βλέποντας τα Ιμαλάια από την ταράτσα των σπιτιών τους για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες.
 
 
 
Η χώρα βρισκόταν στη μέση ενός lockdown για να σταματήσει η εξάπλωση του Covid-19. Το κλείσιμο των εργοστασίων και η απαγόρευση της κυκλοφορίας είχαν σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα του αέρα. Η βελτίωση της ποιότητας του αέρα έγινε εμφανής όταν εμφανίστηκε η οροσειρά Dhauladhar, ένα μέρος των κατώτερων Ιμαλαΐων, που βρίσκεται περίπου 200 χιλιόμετρα μακριά. Για πολλούς κατοίκους ήταν η πρώτη φορά που έβλεπαν τις κορυφές.
 
Αυτό φέρνει το εξής ερώτημα: πόσο μακριά μπορούμε να δούμε σε μια καθαρή μέρα;
 
Αν κάποιος ζει σε μια επίπεδη και χωρίς δέντρα πεδιάδα δε σημαίνει και απεριόριστη θέα στον ορίζοντα, για τον προφανή λόγο ότι η γη δεν είναι επίπεδη. Η καμπυλότητα της γης παίζει τον πιο σημαντικό παράγοντα για το πόσο μακριά μπορούμε να δούμε κάθε μέρα. Αν κάποιος έχει ύψος 180 εκατοστά  και το έδαφος μπροστά του είναι απολύτως επίπεδο, ο ορίζοντας θα είναι περίπου 5 χιλιόμετρα μακριά -όχι και τόσο πολύ. Αν ανεβούμε όμως στην κορυφή ενός δεκαώροφου κτηρίου, ο ορίζοντας θα επεκταθεί στα 22 χιλιόμετρα. Όσο πιο ψηλά πάει κάποιος, τόσο πιο μακριά μπορεί να δει. Από την κορυφή του Έβερεστ, παραδείγματός χάριν, ο ορίζοντας είναι 336 χιλιόμετρα μακριά.

Επίσης, το πόσο μακριά μπορεί να δει κάποιος καθορίζεται από το ύψος ή το μέγεθος του αντικειμένου που κοιτάει. Τα ψηλά αντικείμενα μπορούν να βρίσκονται πέρα ​​από την καμπυλότητα της γης και αλλά να είναι ορατά. Με ένα ζευγάρι ισχυρά κιάλια, ίσως δούμε την κορυφή του κεφαλιού ενός ατόμου με ύψος 180 εκατοστά που στέκεται σχεδόν 10 χιλιόμετρα μακριά.

Ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να επιτρέψει μεγαλύτερες οπτικές γωνίες είναι η θερμοκρασία του αέρα. Όταν ο αέρας κοντά στην επιφάνεια της γης είναι πιο ψυχρός από αυτόν πάνω από αυτήν, μια κατάσταση γνωστή ως αναστροφή θερμοκρασίας, τα στρώματα του αέρα μπορούν να κάμψουν το φως με τέτοιο τρόπο ώστε να ακολουθεί την καμπυλότητα της γης αυξάνοντας την οπτική μας γραμμή.

Η μεγαλύτερη οπτική γραμμή που υπάρχει στη γη είναι αυτή που εκτείνεται από το όρος Dankova στο Κιργιστάν έως το Hindu Tagh στην Κίνα, 558 χιλιόμετρα. Δυστυχώς, κανείς δεν έχει δει ποτέ το όρος Dankova από το Hindu Tagh ή το Hindu Tagh από το Dankova. Η απόσταση είναι πολύ μεγάλη. Η διασπορά φωτός από μόρια αέρα και σωματίδια σκόνης μειώνει την ορατότητα σε περίπου 250 χιλιόμετρα. Ωστόσο, αν οι ατμοσφαιρικές συνθήκες είναι κατάλληλες, είναι δυνατό να δούμε μεγαλύτερες αποστάσεις.
 
Η θέα του Pic Gaspard, 443 χλμ. μακριά - φωτογραφία: Mark Bret
 
Το πιο απομακρυσμένο αντικείμενο που φωτογραφήθηκε ποτέ ήταν το όρος Pic Gaspard στις γαλλικές Άλπεις, από το Pic de Finestrelles στα ισπανικά Πυρηναία, μια απόσταση 443 χιλιομέτρων. Η εικόνα καταγράφηκε από τον Mark Bret χρησιμοποιώντας μια κάμερα υψηλού ζουμ στις 13 Ιουλίου του 2016 και αναγνωρίζεται από τα Ρεκόρ Γκίνες ως η μεγαλύτερη οπτική γωνία στη γη που έχει φωτογραφηθεί. 
 
Χάρτης που απεικονίζει τις αποστάσεις

Ο ίδιος ο Mark Bret διατηρεί μια ιστοσελίδα, την Beyond Horizon, όπου παραθέτει άλλες πιθανές οπτικές γωνίες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου