Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022

Frank Reade, o ξεχασμένος Ιούλιος Βερν της Αμερικής


Το πρώτο περιοδικό επιστημονικής φαντασίας στον κόσμο, τα μυθιστορήματα του Frank Reade, διέθεταν ελικόπτερα και αερόπλοια πριν από τον Ιούλιο Βερν.
 
 
 
Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, υπήρξε μια έκρηξη φτηνής μυθοπλασία -dime novel, (μυθιστορήματα της δεκάρας) όπως είναι ο όρος- για αγόρια στις ΗΠΑ. Εκείνη την εποχή, δημοσιεύτηκε μια σειρά τέτοιων ιστοριών που ακολουθούσαν τις περιπέτειες της οικογένειας Reade, του Frank, του γιου του Frank Reade Jr., και του εγγονού Frank Reade III. Ενώ στις πρώτες τέσσερις ιστορίες πρωταγωνίστησε ο τυχοδιώκτης και εφευρέτης των ατμορομπότ Frank Reade Sr, οι περισσότερες από τις 184 ιστορίες παρουσίαζαν την δεύτερη γενιά της οικογένειας, έναν έφηβο ήρωα-εφευρέτη που ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο με τις ηλεκτρικές του μηχανές.
 


Ο Frank Reade Jr. ήταν ένας πολυάσχολος τύπος, που συνήθως μαχόταν θαλάσσια τέρατα με τις μηχανές του, ανακάλυπτε χαμένο χρυσό ή σκότωνε πολλούς ιθαγενείς Αμερικανούς (τον λες και ιμπεριαλιστή). Και ενώ οι περιπέτειες και οι εφευρέσεις του είναι τα πιο σημαντικά μέρη των ιστοριών, υπάρχουν έντονοι τόνοι ιμπεριαλισμού και λευκής υπεροχής σε όλη τη σειρά. Ο Reade συμπεριφερόταν σαν ταύρος εν υαλοπωλείο. Προσγειωνόταν σε ξένα εδάφη και, κάνοντας χρήση των μηχανών του για να ισοπεδώσει φυλές ιθαγενών, διεκδικούσε τους θησαυρούς τους.
 


Η πρώτη ιστορία, ο Frank Reade and His Steam Man of the Plains, γράφτηκε από τον Harry Enton και κυκλοφόρησε στο περιοδικό του εκδότη Frank Tousey "Boys of New York", από τις 28 Φεβρουαρίου έως τις 24 Απριλίου του 1876.
 


Από εκεί και ύστερα, κυκλοφόρησαν πολλές ιστορίες που αποδίδονται σε κάποιον με το ψευδώνυμο "No Name". Στην πραγματικότητα, συγγραφέας τους ήταν ο Luis Senarens, ένας κάτοικος του Μπρούκλιν κουβανικής καταγωγής, που άρχισε να γράφει τη σειρά σε ηλικία μόλις δεκαέξι ετών. Στα δεκαεπτά του, έλαβε μια επαινετική επιστολή από τον ίδιο τον Ιούλιο Βερν. Οι δυο τους θα περνούσαν την υπόλοιπη καριέρα τους κλέβοντας ιδέες ο ένας από τον άλλον. Ωστόσο, μόνο ο Βερν θα γινόταν ο διάσημος συγγραφέας της επιστημονικής φαντασίας που γνωρίζουμε σήμερα. Πιθανώς, δεν βοήθησε το γεγονός ότι οι ιστορίες του Senarens δημοσιεύτηκαν μόνο σε μυθιστορήματα της δεκάρας, μια μορφή δημοφιλούς μυθοπλασίας που συνήθως κατηγορείται για την εγκληματική συμπεριφορά νεαρών όπως γίνεται σήμερα με τα βιντεοπαιχνίδια.
 


Όσο καταστροφικές κι αν είναι, οι εφευρέσεις του Reade είναι αρκετά εντυπωσιακές, φανταστικές και, ακόμη και περισσότερο από έναν αιώνα αργότερα, ακόμα αδύνατες. Ή μήπως όχι;
 


 
Το 2012, ένα δίδυμο ιστορικών με αγάπη για το steampunk ανέστησε τον χαρακτήρα του Frank Reade με ένα βιβλίο, στο οποίο αφηγούνταν την ιστορία της οικογένειας Reade ως ψεύτικη ιστορική βιογραφία, χρησιμοποιώντας εκατοντάδες ψεύτικες φωτογραφίες σε στυλ ντοκιμαντέρ, φιλοτεχνημένες από τη βικτωριανή εποχή.

Μπορείτε να βρείτε όλη τη σειρά εδώ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου