Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2022

Τα λεπτομερή ορύγματα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου του Andy Belsey μέρος 2ο


Ο Andy Belsey -είχαμε ξαναδεί παλιότερα έργα του- περνά τις μέρες του φτιάχνοντας αρχιτεκτονικά μοντέλα. Όμως, αυτά που έχουν τραβήξει την προσοχή είναι τα μοντέλα που κατασκευάζει στον ελεύθερο χρόνο του και συγκεκριμένα, τα απίστευτα λεπτομερή χαρακώματα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.
 
 
 
Από παιδί, ο Belsey γοητεύτηκε από τις μινιατούρες και αυτό τον οδήγησε στο πάθος του για τα ιστορικά μοντέλα. Από το 2013, ασχολείται με την έρευνα και την κατασκευή αυτών των μοντέλων, τους τελευταίους 18 μήνες δε, μεταφέρει όσα γνωρίζει σε ένα βιβλίο.


Υπάρχει λεπτομερής έρευνα για το πώς οι Γάλλοι, οι Γερμανοί και οι Βρετανοί δημιούργησαν τα χαρακώματα και τις αποθήκες τους. Πρόσφατα, συνεργάστηκε με άλλους γνωστούς κατασκευαστές μοντέλων, συμπεριλαμβανομένου του διάσημου ζωγράφου Mike Butler. Οι δυο τους, ο μεν ένας με έδρα τη Νέα Ζηλανδία, ο δε Belsey το Ηνωμένο Βασίλειο, στέλνουν μοντέλα σε όλο τον κόσμο για περισσότερο από ένα χρόνο. Δουλεύοντας μαζί, κατάφεραν να βελτιώσουν το έργο του Belsey φέρνοντας εκπληκτικό ρεαλισμό στα πρόσωπα των στρατιωτών.
 

 
"Το 2017, μόλις είχα αρχίσει να κατασκευάζω γαλλικά και γερμανικά μοντέλα τάφρων", λέει ο ίδιος. "Τώρα έχω 10 μοντέλα και καθένα από αυτά εξηγεί διαφορετικές πτυχές του πολέμου των χαρακωμάτων. Χρειάστηκε να κάνω πολλή έρευνα για να τα φτιάξω και κάθε κεφάλαιο του βιβλίου μου ξεκινά με το ιστορικό τους υπόβαθρο πριν προχωρήσω στο να εξηγήσω πώς τα έφτιαξα".
 


Ένα από τα μοντέλα αποτίει φόρο τιμής στην οικογενειακή ιστορία του Belsey, καθώς, πάνω σε ένα γραφείο σε ένα βρετανικό χαράκωμα βρίσκονται -σε κλίμακα- αντίγραφα των επιστολών του παππού του από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Συχνά, ο ίδιος και ο Buttler ενσωματώνουν οικογενειακά θέματα στα μοντέλα. Σε κάποια εμφανίζονται ως πυροβολητές ο παππούς και ο αδερφός του Belsey, ενώ ο θείος του Buttler κάθεται για ξύρισμα.
 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου