Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022

Η γεμάτη συμβολισμούς πύλη ενός κήπου στην Βαρκελώνη που σχεδίασε ο Γκαουντί


Η ποίηση, η αρχιτεκτονική και ο μύθος ενώνονται στη σιδερένια Πύλη του Δράκου στον Κήπο Güell από το έργο των Güell, Verdaguer και Gaudí.
 
 
 
Κάποια στιγμή, ο υποστηρικτής του μοντερνιστή αρχιτέκτονα Αντόνι Γκαουντί, Eusebio Güell, του ανέθεσε να ανακαινίσει το εξοχικό σπίτι, τους κήπους και τις παρακείμενες φάρμες που βρίσκονται στα περίχωρα της Βαρκελώνης, τα οποία είχε κληρονομήσει από τον πατέρα του. Ο Γκαουντί σχεδίασε την πύλη, τους στάβλους και τους τοίχους από τούβλα σε στυλ Μουδέχαρ. Όμως, το πιο αξιοσημείωτο μέρος του συγκροτήματος είναι η σιδερένια πύλη με τον φρικτό δράκο που υποδέχεται τους επισκέπτες.
 

 
Στην πραγματικότητα, ο δράκος είναι ένας συμβολικός φόρος τιμής που ήθελε να αφιερώσει ο Güell στον πεθερό του, τον Πρώτο Μαρκήσιο της Comillas. Ο Γκαουντί σκέφτηκε το ύψους πέντε μέτρων τέρας, το οποίο σφυρηλατήθηκε το 1885 από τον Juan Oñós. Ο Γκαουντί αποφάσισε να μετατρέψει τον κήπο στον μυθικό Κήπο των Εσπερίδων, όπου έλαβε χώρα ο ενδέκατος άθλος του Ηρακλή. Αυτή η ιστορία της ελληνικής μυθολογίας, αναμεμειγμένη με στοιχεία της ισπανικής ιστορίας, εμφανίζεται στο ποίημα L’Atlantida που αφιέρωσε ο Καταλανός Jacinto Verdaguer στον Μαρκήσιο της Comillas. 
 
Τα νύχια του Δράκου και τα αστέρια του αστερισμού του Ηρακλή

Το ποίημα περιγράφει πώς ο Ηρακλής, με οδηγό τον Άτλαντα, ήρθε στον κήπο για να κλέψει τα χρυσά μήλα που φρουρούσαν οι τρεις Εσπερίδες, οι οποίες με τη σειρά τους προστατεύονταν από τον δράκο Λάδωνα. Ο Ηρακλής νίκησε και αλυσόδεσε τον αθάνατο δράκο και πήρε τους καρπούς. Οι θυμωμένοι θεοί μετέτρεψαν τις Εσπερίδες σε δέντρα, τα οποία βλέπουμε σε ένα στύλο στα δεξιά. Ο Λάδωνας, με τη σειρά του, μετατράπηκε στον ουράνιο αστερισμό του δράκου, και επομένως η θέση του δράκου στην πόρτα του Γκαουντί δεν είναι τυχαία, καθώς βρίσκεται στη θέση των αστεριών σε αυτόν τον αστερισμό. Ο αστερισμός του Ηρακλή, που βρίσκεται ακριβώς από κάτω, συμπίπτει με πέντε σημεία που καθορίζονται από τα νύχια του δράκου, και ως εκ τούτου υπάρχουν σφαιρικά σώματα με αιχμές, που αντιπροσωπεύουν τα αστέρια.
 

Λεπτομέρεια με το αρχικό "G"
 

Οι Εσπερίδες ως δέντρα
 
Τέλος, ο Γκαουντί, θαυμαστής του Verdaguer, αντιπροσωπεύει το αρχικό γράμμα "G" του Güell που περιβάλλεται από άγρια ​​τριαντάφυλλα, το οποίο είναι το βραβείο που απονέμεται στους νικητές των διαγωνισμών ποίησης Jocs Florals, βραβείο που έλαβε ο Verdaguer για το L’Atlàntida.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου