Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022

"Ο Χορός του Θανάτου" σε μια από τις παλαιότερες εκκλησίες του Βερολίνου

 
Σε μια από τις παλαιότερες εκκλησίες του Βερολίνου, οι επισκέπτες μπορούν να τοποθετήσουν ψηφιδωτά πλακάκια για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση μιας μεσαιωνικής τοιχογραφίας.
 
 
 
Στην είσοδο της Marienkirche, όπως είναι γνωστή στα γερμανικά και που μεταφράζεται ως της Αγίας Μαρίας, μιας από τις παλαιότερες εκκλησίες του Βερολίνου, υπάρχουν αμυδρά ίχνη χρώματος που σκιαγραφούν την εορταστική σκηνή ανθρώπων να χορεύουν χέρι-χέρι με σκελετωμένους νεκρούς. Η τοιχογραφία χρονολογείται από το 1485 και έχει ύψος δύο μέτρα και μήκος 22.
 

Ήταν μέρος ενός καλλιτεχνικού κινήματος γνωστού ως Χορός του Θανάτου -Totentanz, στα γερμανικά- που σάρωσε την Ευρώπη κατά τον Μεσαίωνα. Με την επίθεση της βουβωνικής πανώλης και τους αμέτρητους μαινόμενους πολέμους, ο -φρικιαστικός στους πολέμους- θάνατος ήταν μια ορατή καθημερινή πραγματικότητα για τους περισσότερους Ευρωπαίους. Η ενασχόληση με τη θνητότητα εκδηλώθηκε σε ένα θρησκευτικά εμπνευσμένο μοτίβο στο οποίο, οι ζωντανοί οδηγούνταν από τον θάνατο -που προσωποποιούταν από τον νεκρό που χόρευε- στον θάνατό τους. Οι εικόνες χρησίμευαν ως υπενθύμιση της θνητότητας κάποιου και προορίζονταν ως έμπνευση για να ζήσουν μια ευσεβή ζωή. Ο Χορός του Θανάτου απεικόνιζε ανθρώπους από όλους τους σταθμούς της ζωής, από βασιλιάδες και επισκόπους μέχρι παιδιά και αγρότες, μαρτυρώντας την ιδέα του θανάτου ως του μεγάλου ισοσταθμιστή.
 


Η Marienkirche χτίστηκε τον 13ο αιώνα και είναι ένα από τα λίγα εναπομείναντα κτίρια της πόλης που χρονολογούνται από τον Μεσαίωνα. Λόγω όλων αυτών των αιώνων, η εκκλησία συνδυάζει πολλά αρχιτεκτονικά στοιχεία -γοτθικό, μπαρόκ και νεογοτθικό στυλ. Μαζί με τις φυσικές αλλαγές σε όλη την ιστορία του κτιρίου, η ενορία της Marienkirche υπέστη και μια ριζική θρησκευτική μεταμόρφωση το 1539, όταν,
κατά τη διάρκεια της Μεταρρύθμισης, απέρριψε τον Καθολικισμό και έγινε Προτεσταντική.
 


Κάποια στιγμή, η τοιχογραφία του Χορού του Θανάτου της εκκλησίας ζωγραφίστηκε και ανακαλύφθηκε ξανά το 1860 κατά τη διάρκεια ανακαινίσεων στην εκκλησία. Αν και είναι πολύ αχνή, η τοιχογραφία είναι εμφανής πίσω από έναν προστατευτικό γυαλί, ενώ η ενορία έχει αναλάβει να συγκεντρώσει χρήματα για την αποκατάστασή της. Γι' αυτό το λόγο, η εκκλησία έχει στήσει ένα ψηφιδωτό μοντέλο της τοιχογραφίας και προσφέρει την ευκαιρία σε επίδοξους δωρητές να αγοράσουν ένα πλακίδιο για να το προσθέσουν στο μωσαϊκό, με τα έσοδα να χρηματοδοτούν την αποκατάσταση της αρχικής. Για την ολοκλήρωση του μοντέλου θα χρειαστούν 70.000 πλακίδια.
 
 Το αντίγραφο ψηφιδωτό

 Εικονογράφηση μέρους του Χορού του Θανάτου

Εκτός από την τοιχογραφία του Χορού του Θανάτου, η Marienkirche φιλοξενεί μερικά από τα πιο εξαίσια δείγματα θρησκευτικής τέχνης του Βερολίνου, με έργα από τον 15ο έως τον 20ο αιώνα. Πολλά από αυτά τα αντικείμενα διασώθηκαν από άλλες εκκλησίες απ' όλη την πόλη που υπέστησαν ζημιές κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
 



Τάφοι και θρησκευτικά έργα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου