Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Τα 10 πιο θανατηφόρα ζώα

10. Puffer Fish


Το ψάρι αυτό είναι το δεύτερο πιο δηλητηριώδες σπονδυλωτό στη γη (το πρώτο είναι ο βάτραχος Dart Poison). Το κρέας ορισμένων ειδών είναι μια λιχουδιά στην Ιαπωνία (ως fugu) και στην Κορέα (όπως bok-uh), αλλά το πρόβλημα είναι ότι το δέρμα και ορισμένα όργανα από αυτά τα ψάρια είναι πολύ δηλητηριώδη για τον άνθρωπο.
Οδηγεί σε γρήγορο και βίαιο θάνατο. Η δηλητηρίαση από το Pufferfish, προκαλεί νέκρωση της γλώσσας και των χειλιών, ζάλη, εμετό, ταχυκαρδία, δυσκολία στην αναπνοή και παράλυση των μυών. Τα θύματα πεθαίνουν από ασφυξία καθώς παραλύουν οι μύες του διαφράγματος. Τα περισσότερα από τα θύματα πεθαίνουν μετά από 4-24 ώρες. Δεν υπάρχει γνωστό αντίδοτο. Οι περισσότεροι θάνατοι από το fugu συμβαίνουν όταν ανεκπαίδευτοι ψαρεύουν και προετοιμάζουν μόνοι τους το ψάρι.



9. Poison Dart Frog


Αν ποτέ σας συμβεί να τρέχετε μέσα στα δάση κάπου στην Κεντρική ή τη Νότια Αμερική, ποτέ μην πιάσετε όμορφα και πολύχρωμα βατράχια -μπορεί να είναι ο βάτραχος Dart Poison. Αυτός ο βάτραχος είναι ίσως το πιο δηλητηριώδες ζώο στη γη. Ο 5 εκατοστών βάτραχος έχει αρκετό δηλητήριο για να σκοτώσει 10 ενήλικους ή 20.000 ποντίκια. Μόνο 2 μικρογραμμάρια από αυτή τη θανατηφόρο τοξίνη (όσο το κεφάλι μιας καρφίτσας) είναι ικανή να σκοτώσει έναν άνθρωπο ή άλλα μεγάλα θηλαστικά. Ονομάζονται «βατράχια βέλη» επειδή οι αυτόχθονες Ινδιάνοι χρησιμοποιούν τις τοξικές εκκρίσεις τους για να δηλητηριάσουν τις άκρες των βέλων τους. Οι βάτραχοι έχουν το δηλητήριο στο δέρμα τους και όποιος τους ακουμπήσει ή τους φάει αρρωσταίνει ή πεθαίνει.


8. Inland Taipan


Το βραβείο για το "πιο δηλητηριώδες φίδι στον κόσμο" πηγαίνει στο Inland Taipan της Αυστραλίας. Μια απλή δαγκωματιά απ’ αυτό το φίδι περιέχει αρκετό δηλητήριο για να σκοτώσει 100 ενήλικες ή έναν στρατό από 250.000 ποντίκια. Το δηλητήριο του είναι τουλάχιστον 200-400 φορές πιο τοξικό από μια κοινή κόμπρα. Το εξαιρετικά νευροτοξικό δηλητήριο του Inland Taipan μπορεί να σκοτώσει έναν ενήλικα μέσα σε μόλις 45 λεπτά. Ευτυχώς αυτό το φίδι είναι πολύ ντροπαλό και δεν έχει υπάρξει κανένας τεκμηριωμένος θάνατος ανθρώπου.


7. Brazilian wandering spider


Η Brazilian wandering spider/ Phoneutria (βραζιλιάνικη αράχνη που περιπλανιέται) ή αράχνη μπανάνα εμφανίζεται στο Βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες 2007 ως η πιο δηλητηριώδη αράχνη και είναι η αράχνη που είναι υπεύθυνη για τους περισσότερους θανάτους ανθρώπων.
Αυτή η αράχνη πιστεύεται ότι έχει το πιο ισχυρό νευροτοξικό δηλητήριο από κάθε άλλη αράχνη. Μόνο 0.006 μιλιγκράμ αρκούν για να σκοτώσουν ένα ποντίκι. Επίσης, είναι τόσο επικίνδυνη, λόγω της περιπλανητικής φύσης της. Συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας κρύβονται σε πυκνοκατοικημένες περιοχές μέσα στα σπίτια, σε ρούχα, σε μπότες και αυτοκίνητα.
Το δηλητηριώδες δάγκωμα της προκαλεί όχι μόνο έντονο πόνο αλλά το δηλητήριο της μπορεί επίσης να προκαλέσει και πριαπισμό -άβολες στύσεις που διαρκούν για πολλές ώρες που οδηγούν σε ανικανότητα.


6. Stone fish


Ίσως το stonefish δεν θα κερδίσει ποτέ διαγωνισμό ομορφιάς, αλλά κερδίζει σίγουρα το πρώτο βραβείο για το "πιο δηλητηριώδη ψάρι του κόσμου". Το δηλητήριο του προκαλεί τόσο έντονο πόνο που τα θύματα του θέλουν να ακρωτηριαστεί το προσβεβλημένο άκρο τους. Περιγράφεται ως ο χειρότερος πόνος για τον άνθρωπο. Συνοδεύεται από δυνατό σοκ, παράλυση και το θάνατο των ιστών. Αν δεν δοθεί ιατρική φροντίδα μέσα σε λίγες ώρες μπορεί να αποβεί μοιραίο για τον άνθρωπο.
Το Stonefish έχει τις τοξίνες του μέσα στα φρικιαστικά αγκάθια του που έχουν σχεδιαστεί για να βλάψουν τους επίδοξους θηρευτές.
Το Stonefish κυρίως ζει στον Τροπικό του Αιγόκερω, βρίσκεται συχνά στα ρηχά τροπικά θαλάσσια ύδατα των ωκεανών του Ειρηνικού και του Ινδικού, από την Ερυθρά Θάλασσα μέχρι το Great Barrier Reef του Queensland.


5. Death Stalker Scorpion


Σε αντίθεση με την δημοφιλή πεποίθηση, οι περισσότεροι σκορπιοί είναι σχετικά ακίνδυνοι για τον άνθρωπο, καθώς τα τσιμπήματα τους παράγουν μόνο τοπικά αποτελέσματα (πόνο, μούδιασμα ή πρήξιμο). Ωστόσο, ο Death Stalker Scorpion είναι εξαιρετικά επικίνδυνο είδος γιατί το δηλητήριο του είναι ένα ισχυρό κοκτέιλ από νευροτοξίνες που προκαλούν έντονο και αφόρητο πόνο και στη συνέχεια, πυρετό, που ακολουθείται από κώμα, σπασμούς, παράλυση και θάνατο. Ευτυχώς, ενώ ένα τσίμπημα από αυτόν τον σκορπιό είναι εξαιρετικά επώδυνο, θα ήταν απίθανο να σκοτώσει έναν υγιή, ενήλικα άνθρωπο. Τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι ή οι αδύναμοι (με κάποια καρδιακή πάθηση) διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.
Ο σκορπιός Death Stalker βρίσκεται στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή.


4. Blue-Ringed Octopus


Το χταπόδι Blue-Ringed είναι πολύ μικρό, στο μέγεθος μιας μπάλας του γκολφ, αλλά το δηλητήριο του είναι τόσο ισχυρό που μπορεί να σκοτώσει άνθρωπο. Στην πραγματικότητα μεταφέρει αρκετό δηλητήριο για να σκοτώσει 26 ενήλικες μέσα σε λίγα λεπτά και δεν υπάρχει αντίδοτο. Προς το παρόν είναι από τα πιο δηλητηριώδη ζώα στον κόσμο.
Το ανώδυνο δάγκωμα του μπορεί να φαίνεται ακίνδυνο, αλλά οι θανατηφόρες νευροτοξίνες του αρχίζουν να λειτουργούν αμέσως με αποτέλεσμα την μυϊκή αδυναμία, το μούδιασμα, που ακολουθείται από αδυναμία αναπνοής και τελικά το θάνατο.
Συναντώνται σε λίμνες από παλίρροιες στον Ειρηνικό Ωκεανό, από την Ιαπωνία μέχρι την Αυστραλία.


3. Marbled Cone Snail


Αυτό το μικρό όμορφο σαλιγκάρι μπορεί να είναι τόσο θανατηφόρο όσο κανένα άλλο ζώο σε αυτόν τον κατάλογο. Μια σταγόνα από το δηλητήριο του είναι τόσο ισχυρό που μπορεί να σκοτώσει περισσότερους από 20 ανθρώπους. Αν ποτέ συμβεί και βρεθείτε σε υγρό και ζεστό περιβάλλον (όπου συναντώνται αυτά τα σαλιγκάρια) και το δείτε, μην σκεφτείτε καν να το πιάσετε. Φυσικά, ο πραγματικός σκοπός του δηλητηρίου του είναι να πιάσει το θήραμά του.
Τα συμπτώματα από το τσίμπημα του μπορούν να ξεκινήσουν αμέσως ή μπορεί να καθυστερήσουν για μέρες. Προκαλούν έντονο πόνο, οίδημα, μούδιασμα και φαγούρα. Σε σοβαρές περιπτώσεις περιλαμβάνουν μυϊκή παράλυση, διαταραχές της όρασης και δυσκολία αναπνοής. Δεν υπάρχει αντίδοτο. Ωστόσο, μόνο περίπου 30 θάνατοι ανθρώπων έχουν καταγραφεί από το σαλιγκάρι αυτό.


2. King Cobra


Η King Cobra (Ophiophagus Hannah) είναι το μεγαλύτερο δηλητηριώδες φίδι στον κόσμο -φτάνουν τα 5,6 μέτρα σε μήκος. Ophiophagus, σημαίνει «αυτό που τρώει φίδια» καθώς τρώει άλλα φίδια. Ένα απλό δάγκωμα από αυτό το θανατηφόρο φίδι μπορεί να σκοτώσει εύκολα έναν άνθρωπο. Αυτό το φίδι είναι ακόμα ικανό να σκοτώσει ένα ώριμο ασιατικό ελέφαντα μέσα σε 3 ώρες, αν τον τσιμπήσει σε μια ευαίσθητη περιοχή όπως είναι ο κορμός.
Το δηλητήριο του δεν είναι τόσο τοξικό όσο άλλων δηλητηριωδών φιδιών, αλλά η King Cobra μπορεί να ρίξει 5 φορές περισσότερο δηλητήριο και να οδηγήσει σε θάνατο έως και 5 φορές πιο γρήγορα από το Black Mamba. Είναι αρκετά διαδεδομένη, σε όλη τη Νότια και Νοτιοανατολική Ασία και ζει σε πυκνά δάση ορεινών περιοχών.

1. Box Jellyfish


Το πρώτο βραβείο πηγαίνει στο Box Jellyfish. Έχει προκαλέσει τουλάχιστον 5.567 καταγεγραμμένους θανάτους από το 1954. Το δηλητήριό της είναι από τα πιο θανατηφόρα στον κόσμο. Οι τοξίνες προσβάλουν την καρδιά, το νευρικό σύστημα και τα κύτταρα του δέρματος. Και το χειρότερο είναι ότι το δηλητήριο της είναι τόσο επώδυνο που τα θύματα της παθαίνουν σοκ, πνίγονται ή πεθαίνουν από καρδιακή ανεπάρκεια, πριν ακόμη φθάσουν στην στεριά. Οι επιζώντες βιώνουν τον πόνο για αρκετές εβδομάδες μετά από την επαφή μαζί της.
Δεν έχετε σχεδόν καμία πιθανότητα να επιβιώσετε από το δηλητηριώδες τσίμπημα της, αν δεν σας παρασχεθεί αμέσως βοήθεια. Μετά από ένα τσίμπημα, πρέπει να σας παρασχεθεί ξύδι για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα. Το ξύδι έχει οξικό οξύ, το οποίο απενεργοποιεί τις κύστες που δεν έχουν ακόμη μπει στο αίμα (αν και δεν θα ανακουφίσει τον πόνο). Το κολύμπι φορώντας ένα καλσόν είναι επίσης ένα καλό μέτρο πρόληψης, καθώς μπορεί να αποτρέψει τις μέδουσες από το να βλάψουν τα πόδια σας.
Βρίσκεται στα νερά γύρω από την Ασία και την Αυστραλία.

από: the mysterious world

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου