Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

Το σημείο απ' όπου μετράνε όλες τις αποστάσεις των εθνικών οδών στην Ισπανία


Μια μικρή πέτρινη πλάκα σε μια πλατεία της Μαδρίτης σηματοδοτεί το γεωγραφικό κέντρο της Ισπανίας. Το σημείο ορίζει το σημείο Μηδέν Χιλιόμετρο, το σημείο από το οποίο μετρώνται οι αποστάσεις στην Ισπανία, συγκεκριμένα των έξι εθνικών οδών της χώρας.



Το εν λόγω σημείο είναι επίσης και το σημείο εκκίνησης για την αρίθμηση των οδών της Μαδρίτης. Όσο πιο κοντά στο σημείο 0, τόσο πιο μικρός είναι ο αριθμός της οδού.

Τέτοια σημεία-δείκτες είναι κοινά σε πολλές χώρες και συχνά βρίσκονται στην πρωτεύουσα. Το πιο γνωστό ορόσημο-δείκτης είναι το "Χρυσό Ορόσημο" (Milliarium Aureum) στην αρχαία Ρώμη, το οποίο πιστεύεται ότι να είναι η πηγή του "όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη".

Η Puerta del Sol - φωτογραφία

Το σημείο 0 στην Ισπανία βρίσκεται στη μέση της ιστορικής ημικυκλικής πλατείας Puerta del Sol και πρόκειται για μια πλάκα. Είναι πολύ εύκολο να μην την δει κάποιος μιας και βρίσκεται στο έδαφος, έξω από τον πύργο του ρολογιού στο παλιό κτίριο του Ταχυδρομείο, το οποίο πιστεύεται ότι έχει κρατήσει την επίσημη ώρα στην Ισπανία.

Η πλάκα τοποθετήθηκε εκεί το 1950 και αντικαταστάθηκε από νεότερη το 2002 και ξανά το 2009. Το 2002 γύρισε 180 μοίρες, κατά λάθος, κατά τη διάρκεια μιας ανακαίνισης της πλατείας. Η πλάκα ανανεώθηκε το 2009, κατά τη διάρκεια οδικών έργων στην Puerta del Sol, και αυτή τη φορά τοποθετήθηκε στη σωστή θέση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου