Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023

Ένα πιστό αντίγραφο υπό κλίμακα της τυπογραφικής μηχανής της Χαϊδελβέργης από χαρτί

 
Η Original Heidelberg Platen Press ήταν ένα τυπογραφικό πιεστήριο που κατασκευάστηκε από την εταιρεία Heidelberger Druckmaschinen στη Γερμανία. Συχνά, αποκαλούταν Ανεμόμυλος της Χαϊδελβέργης, από το σχήμα και την κίνηση του συστήματος τροφοδοσίας χαρτιού. Επίσης, όταν παρουσιάστηκε το 1914 (κατασκευάστηκε μεταξύ 1923 και 1985 και, παρά το ότι δεν κατασκευάζεται πλέον, είναι ακόμα σε ευρεία χρήση για εμπορικές και ενθουσιώδεις εκτυπώσεις γραμματοσειράς), ονομαζόταν "Super Heidelberg" ή "Super Speed".
 
 

Το χαρτί είναι ένα ειδικό μέσο. Από τους σκιτσογράφους μέχρι τις εκτυπώσεις βιβλίων, το χαρτί αποτελεί τη ραχοκοκαλιά των τεχνών και του πολιτισμού.
 
Original Heidelberg Platen Press - πηγή

Μερικά επεισόδια στην ιστορία του χαρτιού είναι θρυλικά, μεταξύ αυτών και η μηχανή της Χαϊδελβέργης, η οποία χρησιμοποιήθηκε σε όλο τον κόσμο για την παραγωγή εφημερίδων και άλλων έντυπων. Ως φόρο τιμής σε αυτό το μηχάνημα, η Κορεάτισσα καλλιτέχνις του χαρτιού Lee Ji-hee δημιούργησε ένα αντίγραφο πλήρους μεγέθους της μηχανής, κατασκευασμένο από χαρτί.
 
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ji-hee ασχολείται με την χαρτογλυπτική, καθώς, στο παρελθόν, έχει δημιουργήσει ένα χάρτινο τρένο μήκους οκτώ μέτρων (φωτογραφία πάνω), αλλά και ένα όμορφο επιτραπέζιο τοπίο με λουλούδια και κέικ.
 

 
Για την μηχανή της Χαϊδελβέργης, η Ji-hee μελέτησε το αρχικό μοντέλο, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος της τροφοδοσίας χαρτιού. Στη συνέχεια, μέσα από προσεκτική κοπή και κατασκευή, αναδημιουργούσε σχεδόν κάθε λεπτομέρεια με χαρτί και χαρτόνι σε διάφορα χρώματα.
 


Το έργο χρειάστηκε τρεις μήνες για να ολοκληρωθεί και ήταν φόρος τιμής στη μακροχρόνια ακμάζουσα βιομηχανία εκτύπωσης στις οδούς Chungmuri και Euljiro στη Σεούλ της Νότιας Κορέας. Άλλωστε, η ιστορία της εκτύπωσης στην Κορέα είναι πολύ πιο αρχαία από ό,τι στην Ευρώπη, καθώς, εκατοντάδες χρόνια πριν ο Γουτεμβέργιος τυπώσει την Βίβλο στην Ευρώπη, οι Κορεάτες τυπογράφοι δημιουργούσαν βουδιστικά κείμενα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου