Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

Όταν το κεφάλι ενός βασιλιά βρέθηκε σε μια σοφίτα

 
Σε μια αποθήκη -ή, στην προκειμένη περίπτωση, σε μια σοφίτα- το πιθανότερο είναι να βρεθούν ένα σωρό παλιά πράγματα -από χριστουγεννιάτικα στολίδια, μέχρι χαλιά, βιβλία, παιχνίδια κ.ά.. Υπάρχει όμως και ο συνταξιούχος Jacques Bellanger, ο οποίος βρήκε στη σοφίτα του ένα μουμιοποιημένο κεφάλι!
 
 

Το κεφάλι πιστεύεται ότι ανήκε στον βασιλιά Ερρίκο Δ', τον Γάλλο βασιλιά που δολοφονήθηκε το 1610, όταν τον μαχαίρωσαν μέχρι θανάτου.
 
Αν και δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα πώς διαχωρίστηκε το κεφάλι από το υπόλοιπο σώμα, οι ιστορικοί πιστεύουν ότι οι επαναστάτες το αφαίρεσαν ως πολιτική δήλωση όταν λεηλάτησαν τη Βασιλική του Saint Denis το 1793 και, για περισσότερο από έναν αιώνα, δόθηκε σε διάφορους ιδιώτες συλλέκτες. Το 1919, ένας φωτογράφος το αγόρασε για τρία φράγκα, και, το 1953 ο Bellanger το πρόσθεσε στη συλλογή του, για να αφαιρεθεί από τη σοφίτα του το 2008.

"Δεν έχουμε DNA, αλλά μπορούμε να τα καταφέρουμε χωρίς αυτό", είπε ένας ιατροδικαστής στην ερευνητική ομάδα που προσελήφθη για να αναλύσει τα λείψανα εκείνη τη στιγμή. "Έχουμε πάρα πολλές αποδείξεις που υποστηρίζουν την ταυτοποίηση, τουλάχιστον 30 στοιχεία, και κανένα από αυτά δεν έρχεται σε αντίθεση με την ταυτοποίηση". Ορισμένες από αυτές τις αποδείξεις περιελάμβαναν τραύματα στο κρανίο που ταίριαζαν με τραυματισμούς που υπέστη ο βασιλιάς, καθώς και μια χαρακτηριστική ελιά σε ένα από τα ρουθούνια. Επίσης, η θεωρία υποστηρίχτηκε από την αναδόμηση προσώπου.

Ωστόσο, όταν τελικά ολοκληρώθηκε το τεστ DNA το 2013, τα αποτελέσματα διέψευσαν τη θεωρία του κεφαλιού του βασιλιά.
 
Ένα δείγμα που ελήφθη από τα λείψανα δεν ταίριαζε με δείγματα που είχαν παρθεί από τρεις από τους ζωντανούς απογόνους του. Παρά όμως την προφανή έλλειψη βασιλικής καταγωγής, οι αξιωματούχοι σχεδίαζαν να δώσουν στο αγνώστων στοιχείων κεφάλι μια σωστή ταφή.
 
Αν όμως το κεφάλι δεν ανήκει στον Ερρίκο, αυτό σημαίνει ότι το κρανίο του είναι ακόμα κάπου εκεί έξω.
 
από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου