Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023

Μια μικροσκοπική εκκλησία σε ένα τεχνητό νησί στην Αδριατική

 
Η Gospa od Skrpjela, δηλαδή η Παναγία των Βράχων, είναι το όνομα ενός από τα δύο μικροσκοπικά νησάκια που βρίσκονται στο εσωτερικό μέρος του κόλπου Boka Kotorska, κοντά στην πόλη Πέραστ του Μαυροβουνίου.
 
 

Αυτά τα δύο νησάκια είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου κατασκευασμένα από τον άνθρωπο.
 

Το νησί ξεκίνησε σαν ένας σωρός από βράχους και σύμφωνα με το μύθο, στις 22 Ιουλίου 1452, δύο ψαράδες, τα αδέρφια Moršić ανακάλυψαν εκεί μια εικόνα της Παναγίας., οπότε, χτίστηκε ένα μικροσκοπικό ορθόδοξο παρεκκλήσι.
 

Το 1600, οι Βενετοί κατέλαβαν την περιοχή Μπόκα και την πόλη Πέραστ. Το 1630, στη θέση του αρχικού ορθόδοξου παρεκκλησίου, έχτισαν ένα καθολικό. Αποφάσισαν να επεκτείνουν περαιτέρω το νησί και έτσι μετέφεραν βράχους από την ηπειρωτική χώρα και βύθισαν τα παλιά πλοία. Μέχρι και σήμερα, κάθε 22 Ιουλίου, με τη δύση του ηλίου, οι κάτοικοι του Πέραστ παίρνουν τις βάρκες τους και πετούν πέτρες στη θάλασσα, διατηρώντας το έθιμο, που είναι γνωστό ως fašinada.
 

Η εκκλησία που υπάρχει σήμερα, και είναι γνωστή ως Παναγία των Βράχων, χρονολογείται από το 1722. Στεγάζει μια εικόνα της Παναγίας του 15ου αιώνα, έργο του Lovro Dobričević, και έναν βωμό από μάρμαρο Carrara, έργο του Γενοβέζου γλύπτη Antonio Capelano.
 

Πίσω από την εκκλησία υπάρχει ένα μικρό μουσείο αφιερωμένο στην ιστορία του Πέραστ. Η αυλή μπροστά του είναι γνωστή ως "Τόπος Συμφιλίωσης".
 
Το Πέραστ
 
Σήμερα, η μικρή εκκλησία λειτουργεί ως ένα είδος πολιτιστικού κέντρου των Καθολικών της Μπόκα. Χρησιμοποίησε για δημόσιες συγκεντρώσεις και ως τόπος διευθέτησης τοπικών διαφορών, με σημαντικότερη, την αιματηρή βεντέτα μεταξύ των καθολικών οικογενειών της Μπόκα η οποία απέτρεψε πολλές άλλες βεντέτες.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου