Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023

Hans Holzer, ο πρώτος Κυνηγός Φαντασμάτων της Αμερικής

 
Ο παγκοσμίου φήμης ερευνητής παραφυσικών και ο οποίος αποτέλεσε έμπνευση για τους "Ghostbusters", Χανς Χόλζερ έγραψε περισσότερα από 140 βιβλία για το έργο του, συμπεριλαμβανομένης της έρευνάς του για το σπίτι στο Λονγκ Άιλαντ που ενέπνευσε το "The Amityville Horror".
 
 

Σήμερα, υπάρχουν αμέτρητα ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές εκπομπές για την εξερεύνηση στοιχειωμένων σπιτιών σε όλο τον κόσμο και γι' αυτό, μπορούμε να ευχαριστήσουμε τον Χανς Χόλζερ, τον άνθρωπο που αναφέρεται συχνά ως ο πρώτος κυνηγός φαντασμάτων της Αμερικής.

Ο Χόλζερ ήταν παραψυχολόγος και πέρασε τη ζωή του μελετώντας ανεξήγητα φαινόμενα όπως η τηλεπάθεια, η ύπνωση και το παραφυσικό. Για το θέμα δίδαξε στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Νέας Υόρκης, αλλά το αληθινό του πάθος ήταν να ταξιδεύει στον κόσμο για να διερευνά τους ισχυρισμούς περί φασματικών οντοτήτων.

Ίσως, η πιο διάσημη δουλειά του ήταν η έρευνα για το σπίτι του λονγκ Άιλαντ που ενέπνευσε το Amityville Horror. Δουλεύοντας με ένα διάσημο μέντιουμ, ​​ο Χόλζερ φέρεται να επικοινώνησε με το πνεύμα ενός αρχηγού των ιθαγενών Αμερικανών, ο οποίος εξήγησε ότι το σπίτι ήταν καταραμένο.

Πέθανε το 2009, αλλά άφησε πίσω του μια απόκοσμη κληρονομιά που συνεχίζει να εμπνέει ερασιτέχνες κυνηγούς φαντασμάτων και ειδικούς σε παραφυσικά θέματα μέχρι σήμερα.
 
Τα πρώτα χρόνια και οι πρώτες εισβολές στο κυνήγι φαντασμάτων
 
Ο Xanw X;olzer ποζάρει με το πρώτο του βιβλίο, Ghost Hunter, το οποίο εκδόθηκε το 1963
 
Ο Χόλζερ γεννήθηκε στη Βιέννη της Αυστρίας στις 26 Ιανουαρίου του 1920 και, ευθύς αμέσως, είχε ενδιαφέρον για το παραφυσικό. Όταν ήταν στο νηπιαγωγείο, η δασκάλα του έστειλε ένα σημείωμα στο σπίτι λέγοντας ότι τρόμαζε τα άλλα παιδιά με ιστορίες για φαντάσματα και νεράιδες που είχε μάθει από τον θείο του.

Στα εφηβικά του χρόνια, άρχισε να παίρνει στα σοβαρά τα φαντάσματα. Σύμφωνα με το βιβλίο του, Ghost Hunter (1963), το πάθος του για το παραφυσικό μεγάλωσε όταν διάβασε ένα βιβλίο με τίτλο "Occultism in This Modern Age" (Μυστικισμό στην Μοντέρνα Εποχή) του Δρ. T. K. Oesterreich, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Τύμπινγκεν στη Γερμανία.

Στη δεκαετία του 1930, για μικρό χρονικό διάστημα, γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, όπου σπούδασε ιστορία, αρχαιολογία και νομισματική -σύμφωνα με τους New York Times. Ωστόσο, λίγο πριν οι Ναζί καταλάβουν την Αυστρία το 1938, αυτός και η εβραϊκή οικογένειά του κατέφυγαν στη Νέα Υόρκη.

Εκεί, άρχισε να σπουδάζει Ιαπωνικά στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια προτού συνεχίσει να αποκτήσει το μεταπτυχιακό του στη συγκριτική θρησκεία και το διδακτορικό του στην παραψυχολογία από το London College of Applied Science. Αφού τελείωσε την εκπαίδευσή του, άρχισε να διδάσκει στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Νέας Υόρκης.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1960, ο Χόλζερ είχε αρχίσει να ερευνά αναφερόμενα στοιχειώματα στην περιοχή της Νέας Υόρκης και, το 1963, δημοσίευσε το Ghost Hunter, το πρώτο από τα περίπου 140 βιβλία που δημοσίευσε. Σε αυτό, κατέγραψε τις πρώτες μελέτες του. Σύντομα, θα αποκτούσε παγκόσμια φήμη πάνω στο θέμα του παραφυσικού.

Η έρευνα του Χόλζερ για το σπίτι του Amityville Horror
 
Το σπίτι των DeFeo, στην 112 Ocean Avenue στο Amityville της Νέας Υόρκης
 
Στο βιβλίο του "Ghosts: True Encounters with the World Beyond" (1997), ο Χόλζερ όρισε τα φαντάσματα ως "μια επιζούσα συναισθηματική ανάμνηση κάποιου που έχει πεθάνει τραυματικά και συνήθως τραγικά, αλλά δεν γνωρίζει τον θάνατό του". Συνέχισε διευκρινίζοντας ότι τα φαντάσματα "δεν είναι πρόθυμα να αποχωριστούν τον φυσικό κόσμο" και έτσι "συνεχίζουν να μένουν στο ίδιο σημείο όπου συνέβη η τραγωδία τους ή η συναισθηματική τους προσκόλληση πριν από τον φυσικό θάνατο".

Ενεργώντας υπό αυτές τις υποθέσεις, ο Χόλζερ δούλευε συχνά με μέντιουμ σε μια προσπάθεια να επικοινωνήσει με τα τραυματισμένα πνεύματα που είχαν μείνει πίσω. Στην πιο διάσημη περίπτωσή του, ο Χόλζερ συνεργάστηκε με την Ethel Johnson-Meyers για να ερευνήσει το σπίτι όπου ο Ronald DeFeo Jr. είχε δολοφονήσει τους γονείς και τα τέσσερα αδέρφια του στις δολοφονίες του Amityville το 1974.

Η οικογένεια που μετακόμισε στο αποκαλούμενο Amityville Horror House μετά την τραγωδία ανέφερε ότι άκουσε ασώματες φωνές, μύριζε περίεργες μυρωδιές και βρήκε μια περίεργη λάσπη να αναβλύζει από τους τοίχους και τα χαλιά. Το 1977, μετά από μόλις 28 ημέρες, έφυγαν και ο Χόλζερ μπήκε στο σπίτι για να βιώσει ο ίδιος τα ανατριχιαστικά φαινόμενα.

Μαζί με τον Johnson-Meyers ανέφεραν ότι είχαν επαφή με έναν αρχηγό της φυλής των ιθαγενών Shinnecock, ο οποίος τους είπε ότι το σπίτι είχε χτιστεί σε έναν ιερό χώρο ταφής και ότι ένα θυμωμένο πνεύμα είχε κυριεύσει τον DeFeo για να σκοτώσει την οικογένειά του. Αργότερα, όταν μελετούσε φωτογραφίες που είχε τραβήξει από το σπίτι, ο Χόλζερ παρατήρησε απόκοσμα φωτοστέφανα στις τρύπες που είχαν ανοίξει οι σφαίρες που είχε ρίξει ο DeFeo στους τοίχους.

Η έρευνά του για το σπίτι είναι αμφιλεγόμενη, καθώς οι ιστορικοί επιμένουν ότι οι άνθρωποι της φυλής Shinnecock δεν ζούσαν καν στο Amityville. Ωστόσο, δημοσίευσε πολλά βιβλία για την εμπειρία του, συμπεριλαμβανομένου ενός που ενέπνευσε την ταινία "Amityville II: The Possession".

Η στοιχειωμένη κληρονομιά του "πατέρα του παραφυσικού"
 
Η κινηματογραφική αφίσα της ταινίας "Ghostbusters" του 1984 - πηγή

Αν και σήμερα ο Χόλζερ μνημονεύεται στοργικά ως ο αρχικός των κυνηγών φαντασμάτων, ο ίδιος αναφερόταν στον εαυτό του ως "επιστημονικός ερευνητής του παραφυσικού". Δεν του άρεσε ο όρος "υπερφυσικό", καθώς υπονοούσε ότι τα φαινόμενα που μελέτησε ήταν πέρα ​​από την επιστήμη

Τον Απρίλιο του 2009, σε ηλικία 89 ετών, πέρασε στην "άλλη πλευρά" -μια φράση που του αποδίδεται συχνά, σύμφωνα με το The Sydney Morning Herald. Άφησε όμως πίσω του μια μεγάλη κληρονομιά.

Ίσως, το πιο αξιοσημείωτο είναι η εντύπωση που άφησε -ακούσια- στην ποπ κουλτούρα. Ο Νταν Ακρόιντ, συγγραφέας και πρωταγωνιστής της ταινίας Ghostbusters του 1984, λέει ότι ο Χόλζερ ήταν η έμπνευσή του για την επιτυχημένη ταινία. Το 2013 είπε, "Έγινα εμμονικός με τον Χανς Χόλζερ, τον μεγαλύτερο κυνηγό φαντασμάτων. Τότε γεννήθηκε η ιδέα της ταινίας μου Ghostbusters".

Η κόρης του Χόλζερ, Αλεξάντρα, συνεχίζει την κληρονομιά του πατέρα της μέχρι σήμερα και έχει ξεκινήσει μια εκπομπή παραφυσικών ερευνών, την The Holzer Files.

Σε μια συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στο Ghost Village το 2005, ο Χόλζερ ρωτήθηκε πώς θα ήθελε να τον θυμούνται. Εκείνος απάντησε, "Ως άνθρωπος που είπε την αλήθεια. Δεν θα έχω ταφόπλακα. Τα νεκροταφεία είναι απόβλητα ακινήτων και δεν πιστεύω σε κηδείες κανενός είδους. Όσο πιο γρήγορα κάψετε το σώμα μου, τόσο το καλύτερο. Είναι απλώς ένα κέλυφος. Η ανθρωπότητα έχει πολλά να μάθει".

από: ati

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου