Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023

Μερικά πράγματα που βρήκα στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα: Se8, Vol 352


 
 
Το χωριό με τις τρεις τεχνητές λίμνες και τον μικρό καταρράκτη
 

Σε υψόμετρο 750 μέτρων στις πλαγιές του όρους Βόρας, βρίσκεται ένα φιλόξενο παραδοσιακό χωριό με μια απίστευτη θέα προς τη λίμνη Βεγορίτιδα και τον υπέροχο κάμπο με τους οπωρώνες.
Αρχικά το χωριό ονομαζόταν Όσλοβο. Μετονομάστηκε όμως σε Παναγίτσα από τους πρόσφυγες, οι οποίοι με μηδαμινά εφόδια μα απεριόριστη ψυχική δύναμη, κατέφτασαν έπειτα από την ανταλλαγή πληθυσμού το 1926. Αργότερα, κατά τη δεκαετία του '50, έφθασαν στο χωριό Αμερικάνοι αιρετικοί οι οποίοι δίδαξαν στους ντόπιους την καλλιέργεια των δένδρων. Έτσι, σήμερα, πολλοί κάτοικοι του χωριού ασχολούνται με την καλλιέργεια σε μήλα, κεράσια, ροδάκινα και άλλα προϊόντα που παράγονται στον κάμπο.
Η περιοχή έχει χαρακτηριστεί από το 1997 ως αρχαιολογικός χώρος. Στα ανατολικά του χωριού βρέθηκε νεκροταφείο που χρονολογείται στα υστεροβυζαντινά χρόνια, ενώ στα νοτιοδυτικά του έχει εντοπιστεί αρχαίος οικισμός, που χρονολογείται μάλιστα από την Εποχή του Χαλκού μέχρι και τα ελληνιστικά χρόνια, με ιδιαίτερα έντονα τα στοιχεία κατοικήσεως στην Εποχή του Σιδήρου.
Απέχει μια ανάσα από την "Αράχωβα του Βορρά", τον τουριστικό Άγιο Αθανάσιο και το χιονοδρομικό κέντρο του Καιμακτσαλάν, και φέρει τον δικό της ισχυρό χαρακτήρα, ενδυναμώνοντας την γύρω περιοχή. Ξενώνες, παραδοσιακές ταβέρνες με καλό φαγητό, πίστες διαμορφωμένες με τεχνητό χιόνι για τους λάτρεις των λευκών σπορ, αεραθλητικό κέντρο με επιδείξεις ακροβατικής ανεμοπλοΐας και ειδικά διαμορφωμένη πίστα αγώνων moto-cross, είναι μερικά από όσα προσφέρει.
Οι τρεις τεχνητές λίμνες της, από τις οποίες αρδεύεται και λειτουργεί υδροηλεκτρικό εργοστάσιο που τροφοδοτεί το τοπικό δίκτυο, στολίζουν ευχάριστα τον πίνακα της οντότητας της. Είναι ιδανικές για περίπατο, ξεκούραση, καφέ και εξερεύνηση στην φύση.
Άσημοι καταρράκτες με υπέροχα τρεχούμενα νερά μα απέραντη ομορφιά, θα κλέψουν την καρδιά σας και θα σας κάνουν να σκεφτείτε πως πρόκειται για ένα ιδιαίτερο χωριό με απίστευτη ομορφιά για όλα τα γούστα, το οποίο αξίζει πραγματικά να επισκεφτεί κανείς.
 
 
Η Ιερά Μόνη Παναγίας Στάνας Αγράφων
 

Ανάμεσα στα χωριά Τρίδενδρο και Επινιανά, στο σπήλαιο ενός γρανιτένιου βράχου των Αγράφων, βρίσκεται κρυμμένη η Ιερά Μονή της Παναγίας Στάνας-. στο: mixanitouxronou.gr
 
 
Μυκηναϊκή Ακρόπολη Κανακίων, το ανάκτορο του Αίαντα του Τελαμώνιου
 

Τη Μυκηναϊκή πρωτεύουσα της Σαλαμίνας με το ανάκτορο του Αίαντα του Τελαμώνιου, του κορυφαίου ήρωα της Ιλιάδας έφερε στο φως πανεπιστημιακή ανασκαφή 6 ετών. Τα ανάκτορα του Αίαντα του Τελαμώνιου και το οικιστικό συγκρότημα της Ύστερης Μυκηναϊκής εποχής, αποκαλύφθηκε στα Κανάκια Σαλαμίνας, ύστερα από ανασκαφή που ξεκίνησε το 2000 ο κος Γιάννος  Λώλος, καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Σύμφωνα με την επική παράδοση, ο Αίας «εκ Σαλαμίνος», συμμετείχε στην Τρωική εκστρατεία με 12 πλοία. Στην Ιλιάδα περιγράφεται ως «ηύς» (ωραίος), «μέγας», «πελώριος», «πύργος» και «έρκος» (φράγμα) των Αχαιών. Χάρη κυρίως στην Ιλιάδα και στην ομώνυμη τραγωδία του Σοφοκλή το όνομά του έφθασε να παραπέμπει ευθέως στην ρώμη, την ανδρεία και το ηρωικό ήθος.
Η Μυκηναϊκή ακρόπολη από όλες τις προϊστορικές οικιστικές θέσεις, που έχουν εντοπισθεί στη Σαλαμίνα, η ακρόπολη των Κανακίων στη νοτιοδυτική ακτή παρουσιάζει την μεγαλύτερη διάρκεια χρήσης, τεκμηριωμένης ήδη από την Τελική Νεολιθική περίοδο (4η χιλιετία π.Χ.). Όπως και άλλα Μυκηναϊκά ανακτορικά κέντρα στην Ηπειρωτική Ελλάδα, το νησιωτικό αυτό κέντρο σημειώνει την μεγαλύτερη ακμή του κατά τον 13ο αι. π.Χ. και φαίνεται να εγκαταλείπεται οριστικά στις αρχές της Ύστερο Ελλαδικής ΙΙΙ Γ πρώιμης περιόδου, λίγο μετά το 1200 π.Χ.


Ο δρόμος του νερού. Το γιγαντιαίο έργο υδροδότησης της Αττικής
 

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως φτάνει στις βρύσες μας το πολυτιμότερο αγαθό για τον άνθρωπο;
Ναι καλά καταλάβετε αναφερόμαστε στο νερό που όλοι θεωρούμε αυτονόητο αγαθό καθώς χωρίς νερό δεν μπορεί να υπάρχει ζωή.
Η Αττική και οι 4 και πλέον εκατομμύρια κάτοικοι της πίνουν νερό από 2 "πηγές" - υδραγωγεία αυτά του Μόρνου και της Υλίκης. Αξίζει να αναφερθεί πως το νερό της Αττικής θεωρείται από τα πιο ποιοτικά νερά δικτύου πόλεων στον κόσμο.
Αυτό που ελάχιστοι γνωρίζουν είναι το πραγματικά γιγαντιαίο έργο που χρειάστηκε να πραγματοποιηθεί προκειμένου το νερό να φτάνει από τον Μόρνο έως την Αττική και για την ολοκλήρωση του χρειάστηκαν περισσότερα από 10 χρόνια.
Ο ταμιευτήρας του Μόρνου δημιουργήθηκε με την κατασκευή χωμάτινου φράγματος στην κοίτη του ποταμού Μόρνου, 7 χλμ. δυτικά του Λιδορικίου στο Νομό Φωκίδος. Το έργο άρχισε τον Μάιο του 1969 και ολοκληρώθηκε μετά από μια δεκαετία, το 1979, αλλά η κανονική λειτουργία του άρχισε το 1981. Το φράγμα του Μόρνου, ύψους 126 μέτρων, είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης και αποτελείται από αδιαπερατό αργιλικό πυρήνα. Το νερό φτάνει στην Αθήνα διαμέσου του υδραγωγείου του Μόρνου, του δεύτερου μεγαλύτερου υδραγωγείου στην Ευρώπη.
Το Up Stories για πρώτη φορά καταγράφει το πιο εντυπωσιακό κομμάτι του "δρόμου του νερού" ξεκινώντας έξω από τους Δελφούς και ακολουθώντας το έως και μετά την Αράχωβα σε ένα πραγματικά άκρως εντυπωσιακό "γαλάζιο φίδι" που τρυπάει ακόμα και ολόκληρα βουνά.
Το νερό ταξιδεύει για 188χλμ μέσω μίας σήραγγας, διασχιζει τους νομούς Φωκίδας, Βοιωτίας και Αττικής για να καταλήξει στις μονάδες επεξεργασίας νερού που βρίσκονται σε Αχαρναί, Γαλάτσι και Μάνδρα και από εκεί στο ποτήρι μας.
 
 
Μαύρη τρύπα «καταπίνει» άστρο
 

Μία γεύση από διάστημα προσφέρει το νέο βίντεο της NASA, που δείχνει ένα άστρο να έχει «μπλεχτεί» μέσα σε μαύρη τρύπα. Η μαύρη τρύπα αυτή βρίσκεται στο κέντρο ενός γαλαξία, 250 εκατ. χρόνια μακριά από τη γη.
Ο δορυφόρος NuSTAR (Nuclear Spectroscopic Telescopic Array) της NASA είναι το πιο ευαίσθητο διαστημικό τηλεσκόπιο ικανό να παρατηρεί αυτά τα μήκη κύματος φωτός και η εγγύτητα του γεγονότος παρείχε μια άνευ προηγουμένου εικόνα για το υπέροχο αυτό αστρικό φαινόμενο. 


Λύκειο Αριστοτέλη: Ένα αρχαιολογικό στολίδι στο κέντρο της Αθήνας
 


Στις παρυφές της αρχαίας Αθήνας, έξω από τα τείχη και την πύλη του Διοχάρους τοποθετείται η σχολή του Αριστοτέλους, το Λύκειο, ένα από τα τρία αρχαιότερα γυμνάσια της πόλης, μαζί με αυτό της Ακαδήμειας και του Κυνοσάργους.Το Λύκειο αποτελούσε μία ιδιαίτερα εκτεταμένη, κατάφυτη, περιοχή ανάμεσα σε δύο ποτάμια, τον Ηριδανό, προς βορρά, και τον Ιλισό, προς νότο, δίπλα στο ιερό του Λυκείου Απόλλωνος και του Ηρακλή Παγκράτους. Σε αυτή την ειδυλλιακή ζώνη, με τα άφθονα νερά, εξασκούνταν οι Aθηναίοι οπλίτες και έφηβοι, εκπληρώνοντας τα στρατιωτικά τους καθήκοντα. - στο: ethnos.gr από: carnetdevoyage.gr


Βαλτεσινίκο: Ένας παραδοσιακός οικισμός παραδομένος στο μεγαλείο της φύσης αρκαδικής φύσης
 


Ένα χωριό πραγματικό κόσμημα για την ορεινή Αρκαδία, το Βαλτεσινίκο κερδίζει αμέσως τις εντυπώσεις των επισκεπτών του, την ώρα που αποτελεί μια πιο ήρεμη επιλογή συγκριτικά με τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της περιοχής, όπως η Δημητσάνα, η Στεμνίτσα και η Βυτίνα. - στο: newsbeast.gr
 
 
Xρήστος Κωστούρος: Συλλέγει vintage ελληνικές διαφημίσεις και αυθεντικά κουτιά συσκευασίας από το 1900 ως τα 70s
 



Δείγματα ανάμεσα σε 170 διαφημίσεις και 120 κουτιά συσκευασίας μπορείς να δεις στην έκθεση «Ελληνικές διαφημίσεις και κουτιά συσκευασίας, 1900-1970», που διοργανώνει ο Δήμος Ναυπλιέων, ο ΔΟΠΠΑΤ και το Ίδρυμα Βασίλη Παπαντωνίου στον πολιτιστικό χώρο του ΙΒΠ, στο Ναύπλιο. Ο άνθρωπος πίσω από όλα τα εκθέματα είναι ο συλλέκτης Χρήστος Κωστούρος, που εδώ και μια δεκαετία περίπου έχει αφοσιωθεί στην διάσωση των αυθεντικών Ελληνικών διαφημίσεων και μεταλλικών κουτιών συσκευασίας. Το πάθος του γι’ αυτές άρχισε από τότε που ήταν μικρός, στα οικογενειακά ταξίδια στην Αθήνα χάζευε τις φωτεινές επιγραφές μέσα από το αυτοκίνητο και κάπως έτσι αποφάσισε να αναζητήσει vintage διαφημίσεις σε κάθε μεριά της Ελλάδας. - στο: athensvoice.gr
 
 
Η ανάερη μετανάστευση των μεγάλων φλαμίνγκο
 


Ο Raj Mohan εργάζεται σε μια εταιρεία, αλλά στον ελεύθερο χρόνο του ασχολείται με τη φωτογραφία και χάρη στο χόμπι του, είναι πλέον ένας βραβευμένος φωτογράφος της άγριας ζωής που αγαπά να εξερευνά την πλούσια βιοποικιλότητα της Ινδίας.
Εδώ και σχεδόν μια δεκαετία, ταξιδεύει σε όλη τη χώρα και είναι πλέον φημισμένος για το ταλέντο στην αεροφωτογραφία. Μια πρόσφατη περιπέτεια περιελάμβανε την καταγραφή της ετήσιας μετανάστευσης των φλαμίνγκο στη λίμνη Pulicat στο Tamil Nadu, της Ινδίας. Οι εναέριες εικόνες από τη μετανάστευση των πουλιών, μαγνητίζουν.
Κάθε Ιανουάριο, δεκάδες χιλιάδες φλαμίνγκο παίρνουν το δρόμο τους προς αυτή τη μεγάλη υδάτινη μάζα, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη λιμνοθάλασσα υφάλμυρου νερού στην Ινδία. Ο Mohan ήταν ένας από τους πολλούς φωτογράφους που έφτασαν για να απαθανατίσουν το ταξίδι των πουλιών. - στο: lifo.gr
 
 
Αιμοσταγείς δολοφόνοι που έγιναν άγιοι από την Εκκλησία
 

Θεωρητικά οι άγιοι είναι οι καλύτεροι των καλύτερων, η αφρόκρεμα των ενάρετων, ο κολοφώνας της ανθρώπινης καλοσύνης. Ωστόσο, έχουν υπάρξει και κάποιες εξαιρέσεις, άνθρωποι που μέχρι τουλάχιστον να πιστέψουν στον Κύριο, είχαν κάνει κάποιες όχι και τόσο καλές πράξεις. Όπως κάποιες δολοφονίες για παράδειγμα. - στο: news247.gr
 
 
Μέχρι την επόμενη εβδομάδα...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου