Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

Το αστρονομικό ρολόι στην τσεχική πόλη Šumperk

 
Πρόκειται για πιστό το αντίγραφο του διάσημου Αστρονομικού Ρολογιού της Πράγας και είναι το αποτέλεσμα του έργου ενός ανθρώπου.
 
 
 
Όταν ο Miroslav Nečas συνταξιοδοτήθηκε, αποφάσισε να μετατρέψει έναν πυργίσκο που διέθετε το εργαστήριό του σε καμπαναριό. Αυτό λοιπόν που ξεκίνησε ως μια απλή προσπάθεια, μετατράπηκε γρήγορα σε ένα πολύ πιο φιλόδοξο έργο, ένα έργο που θα του έπαιρνε εννέα χρόνια για να ολοκληρώσει. Το αποτέλεσμα είναι ένα πιστό αντίγραφο του περίφημου Αστρονομικού Ρολογιού της Πράγας.
 
Για να εντοπίσει όλες τις λεπτομέρειες, ο Nečas συμβουλεύτηκε τον Petr Skála, τον διαχειριστή του αυθεντικού ρολογιού.

Η κατασκευή ενός αστρονομικού ρολογιού απαιτεί δεξιοτεχνία, από μεταλλοτεχνία μέχρι ζωγραφική, αλλά ο Nečas διαθέτει πολλά ταλέντα. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, εργάστηκε ως ηλεκτρολόγος, μηχανικός, δάσκαλος και οικοδόμος. Απέκτησε τον απαραίτητο εξοπλισμό από τη μοναδική σχολή ωρολογοποιίας στην Τσεχία.
 

Όπως το Αστρονομικό Ρολόι της Πράγας, έτσι και αυτό στην πόλη Šumperk, διαθέτει σκελετό που χτυπά την καμπάνα, ενώ ο αστρολάβος και η μηχανή του τυμπάνου είναι αντίγραφα του πρωτοτύπου σε κλίμακα από 1/3.
 
Παρ' όλα αυτά, ο Nečas έκανε μερικές στιλιστικές προσαρμογές. Αντικατέστησε μια κουκουβάγια με έναν κόκορα, και τοποθέτησε έναν αετό στην ασπίδα -τα εμβλήματα της πόλης Šumperk στα πλάγια-, κλαδιά δαμασκηνιάς ως σύμβολο του αλκοολούχου ποτού σλιβοβίτσα (slivovitz, στα τσέχικα, που παράγεται από την απόσταξη πολτού από κορόμηλα ή δαμάσκηνα που έχουν υποστεί ζύμωση), ενώ, αναπαραστάσεις ιστορικών χειροτεχνιών εναλλάσσονται στο παράθυρο ανάμεσα στις πλάκες των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου